- Home
- Life-Inedit
- ROMA, (05.01.2015, 18:11)
- Bogdan Enache
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
STUDIU: Vinul alb nu există
Cercetătorii italieni au descoperit că strugurii albi conţin aceiaşi pigmenţi care dau culoare vinului roşu şi spun că, de fapt, vinul alb nu ar exista, informează dailymail.co.uk.
2141 afișări
STUDIU: Vinul alb nu există (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Prezenţa acestor pigmenţi, numiţi antocieni, ar putea explica motivul pentru care producătorii de vin ce folosesc struguri albi sunt uneori luaţi prin surprindere când băutura îmbuteliată de ei are o tentă roz, potrivit dailymail.co.uk.
Antocienii sunt prezenţi în coaja bobului de strugure, iar în combinaţie cu alţi compuşi chimici sunt responsabili, în cea mai mare parte, de producerea culorii vinului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
VIDEO. Un raton intră în istoria meciurilor de fotbal. Animalul a stat pe teren 161 de secunde, fără să fie prins
-
FIFA propune sancţiuni obligatorii împotriva rasismului, inclusiv anularea meciurilor
-
Scriitorul ce l-a împuşcat pe premierul slovac plănuise atacul cu zile înainte. A fost pus sub acuzare şi riscă închisoare pe viaţă
-
Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces în România
Culoarea vinului depinde de aciditatea sa (nivelul pH-ului, n.r.), antocienii colorând licoarea în roşu atunci când aciditatea este mare. Într-o soluţie alcalină, antocienii colorează lichidul în albastru.
Până în prezent, cei mai mulţi experţi în domeniu credeau că strugurii albi nu conţin antocieni, explicând astfel motivul pentru care vinul alb este de cele mai multe ori aproape incolor, a declarat, pentru revista New Scientist, Panagiotis Arapitsas, de la Fundaţia Edmund Mach din Italia.
Echipa de cercetători condusă de Arapitsas a utilizat tehnica intitulată spectrometrie de masă pentru a analiza struguri din soiurile Chardonnay, Sauvignon Blanc şi Riesling, folosite pentru producerea vinului alb. Autorii studiului au descoperit că aceste soiuri conţin de fapt antocieni.
Concentraţia acestor substanţe în strugurii albi este de câteva mii de ori mai mică decât în cazul soiurilor de struguri negri, cum ar fi Merlot, potrivit studiului publicat în Food Research International.
Arapitsas crede că descoperirea poate oferi o explicaţie pentru acele vinuri care ar trebui să fie albe, dar ajung să aibă o tentă roz, precum vinul rosé.
Antocienii sunt responsabili şi pentru culoarea roşie a murelor, dar şi pentru culorile frunzelor în timpul toamnei, potrivit britanicului Andy Brunning, care administrează un blog intitulat Compound Interest.
Brunning spune că vinul roşu este un amestec complex a 800 până la 1.000 de compuşi chimici. Substanţe precum taninul şi fenolii alcătuiesc doar circa 0,1% din conţinutul unei sticle de vin roşu, dar influenţează cel mai mult culoarea şi aroma licorii.
"Pe măsură ce vinul se învecheşte, moleculele de antocieni suferă o largă varietate de reacţii pentru a forma compuşi complecşi mai mari, care pot, de asemenea, să contribuie la colorarea în roşu a vinului", a explicat Brunning. "Astfel, deşi concentraţia de antocieni dintr-o sticlă de vin va scădea constant, culoarea roşie va persista", a mai spus Andy Brunning.
Taninurile, alcătuite din mici molecule legate unele de altele pentru a forma un lanţ, sunt responsabile pentru gustul astringent al vinului, reacţionând cu proteinele din saliva celui care bea licoarea pentru a da senzaţia de "sec".
Taninurile contribuie, de asemenea, la stabilirea culorii unui vin, combinându-se cu antocienii.
Citește pe alephnews.ro: Ce ascunde Biden? Președintele SUA blochează publicarea înregistrărilor interviurilor din cazul dosarelor calificate
Citește pe www.zf.ro: Lovitură de teatru: Dezvoltatorul de jocuri Gameloft închide studioul din Cluj. Toţi cei 136 de angajaţi sunt concediaţi
Citește pe www.zf.ro: Băncile din România se schimbă la faţă. Cum se integrează Inteligenţa Artificială direct în operaţiuni
Citește și: Vinul, berea, băuturile răcoritoare, printre factorii dezvoltării gutei, supranumită "boala regilor"
Citește și: Ciocolata şi vinul roşu pot preveni diabetul
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Lovitură de teatru: Dezvoltatorul de jocuri Gameloft închide studioul din Cluj. Toţi cei 136 de angajaţi sunt concediaţi
Urmează o nouă furtună financiară: Legendarul Warren Buffett deja şi-a pus deoparte aproape 200 de mld. de dolari
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona Halep! Ce zice „regele mezelurilor” de relație
PROSPORT.RO
Ea este noua iubită a lui CRBL! Și-a găsit alinarea în brațele unei puștoaice, după divorț
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe