A avut Franţa o tentativă eşuată de a redeschide şcolile? Klaus Iohannis, contrazis de Ministerul Educaţiei francez: "Nicio şcoală nu a fost redeschisă, nici măcar experimental"

  • Pentru a justifica menţinerea şcolilor închise, preşedintele României a spus că „o şcoală a fost deschisă experimental” în Franţa, „şi că experienţa nu a decurs foarte bine”.
  • Şeful statului a făcut o confuzie, scrie publicaţia franceză Liberation
  • Preşedinţia României citează un studiu serologic făcut în luna martie la liceul Crépy-en-Valois.
4321 afișări
Imaginea articolului A avut Franţa o tentativă eşuată de a redeschide şcolile? Klaus Iohannis, contrazis de Ministerul Educaţiei francez: "Nicio şcoală nu a fost redeschisă, nici măcar experimental"

A avut Franţa o tentativă eşuată de a redeschide şcolile? Klaus Iohannis, contrazis de Ministerul Educaţiei francez: "Nicio şcoală nu a fost redeschisă, nici măcar experimental"

Luni 27 aprilie, după cum indică site-ul preşedinţiei române, şeful statului Klaus Iohannis a declarat că şcolile nu se vor redeschide până în septembrie, relatează Liberation.

În timpul discursului său preşedintele a explicat că şi-a luat decizia după ce a observat ce s-a făcut în alte ţări şi a citat, de fapt, exemplul Franţei cu aceste cuvinte: „Am vrut şi noi să ştim ce are loc în ţările în care şcolile au fost deschise în mod experimental. Avem un exemplu în Franţa, unde o şcoală a fost deschisă experimental într-o provincie, iar experienţa nu a mers foarte bine. După câteva zile, zeci de studenţi au dat rezultate pozitive şi mai mulţi profesori au ajuns în terapie intensivă în câteva zile. Prin urmare, lucrurile nu sunt deloc simple.”

Despre ce vorbeşte preşedintele României? CheckNews, un tool ( motor de căutare) al publicaţiei Liberation de a depista ştirile false,  nu a găsit nicio menţiune despre un astfel de caz  în presa franceză. Contactat de CheckNews, Ministerul Educaţiei Naţionale neagă în mod oficial: „Nicio şcoală nu a fost redeschisă în mod experimental, singura primire de elevi care a existat de la începutul carantinei îi priveşte pe copiii personalului medical şi personalul esenţial la paza internă."

O referinţă la studiul serologic al liceului Crépy-en-Valois

Contactat de CheckNews, serviciul de presă al Preşedinţiei României a răspuns că Klaus Iohannis se referă la „un studiu realizat între 30 martie şi 4 aprilie 2020 de Institut Pasteur, Universitatea din Paris şi Agenţia franceză de Sănătate Publică asupra studenţilor şi profesorilor din departamentul Oise, o zonă afectată de cazuri de Covid-19, precum şi de spitalizări cauzate de Covid-19 la studenţi şi profesori."

Un studiu serologic a fost realizat de Institut Pasteur la liceul Jean-Monnet din Crépy-en-Valois, în departamentul Oise. Dar, contrar celor înţelese de preşedintele României în declaraţia sa din 27 aprilie, această campanie de testare a avut loc la o lună după închiderea şcolii care s-a închis la începutul lunii martie şi nu a fost niciodată redeschisă, fie pe bază experimentală, fie în alt mod. Şcoala din regiunea Oise a fost aleasă pentru cercetare, deoarece a fost localizată într-una dintre zonele cele mai afectate la începutul epidemiei.

Contactat de CheckNews, profesorul de epidemiologie Arnaud Fontanet, care a condus cercetarea, explică că acest studiu a avut legătură cu focarul din februarie şi că ancheta a fost făcută între 30 martie şi 4 aprilie în ideea de a căuta anticorpi pe probe de sânge care să ateste o infecţie trecută în rândul elevilor de liceu, profesorilor şi personalului unităţii ”.

Studiul a arătat că 41% dintre persoanele care au frecventat liceul Crépy-en-Valois au fost infectate. Dintre rudele elevilor de liceu (părinţi, fraţi), rata de atac a fost de 11%.


 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici