Băsescu: Opţiunea României pentru comisar rămâne Cioloş; portofoliul Agriculturii-extrem de disputat

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, înainte de plecarea la dineul de lucru al membrilor Consiliului European, că opţiunea României pentru viitoarea Comisie rămâne Dacian Cioloş la Agricultură, precizând că acest portofoliu a fost întotdeauna unul extrem de disputat.

457 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Opţiunea României pentru comisar rămâne Cioloş; portofoliul Agriculturii-extrem de disputat

Băsescu: Opţiunea României pentru comisar rămâne Cioloş; portofoliul Agriculturii-extrem de disputat (Imagine: Eduard Andrei/Mediafax Foto)

Şeful statului a precizat că la dineul şefilor de stat şi de guvern din Consiliul European nu se va desemna preşedintele Comisiei Europene, ci doar se va lansa "un proces de reflecţie".

Totodată, Traian Băsescu a spus că nu este momentul discuţiilor privind comisarul din partea României.

"Văd că este o agitaţie extraordinară cu comisarul. Nu este momentul, ceea ce nu înseamnă că nu este momentul diplomatic al discuţiilor care trebuie făcute de la guvern la guvern. În ceea ce priveşte poziţionarea României în vederea obţinerii unui portofoliu convenabil, sigur opţiunea noastră rămâne continuarea cu Dacian Cioloş la Agricultură, dar nu suntem singuri pe lume şi portofoliul Agriculturii este extrem de disputat întotdeauna", a subliniat preşedintele Traian Băsescu, în cadrul unei declaraţii făcute marţi la Aeroporul Henri Coandă, înainte de plecarea la Bruxelles, unde va participa la summit-ul PPE şi la Dineul de lucru separat al şefilor de stat sau de guvern din statele membre ale Uniunii Europene.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că tema viitorului comisar european pe care România îl va avea a fost discutată în cursul zilei în coaliţia de guvernare, el arătând că opţiunea principală pentru România este de a păstra portofoliul Agriculturii, dacă este posibil.

Întrebat dacă marţi, în discuţiile cu colegii socialişti din PES, va discuta şi despre opţiunea României pentru un anume portofoliu din CE, Ponta a răspuns: "Da, am discutat azi în coaliţia de guvernare din care fac parte USD, UDMR, şi era şi domnul Tăriceanu acolo, şi opţiunea principală pentru România este de a păsra portofoliul Agriculturii, dacă este posibil".

"Dacă nu, sigur, trebuie să discutăm de un alt portofoliu important", a spus Ponta.

El a susţinut că, din păcate, România va avea o slabă putere de negociere în Consiliu pentru că şeful statului, Traian Băsescu, nu are putere de negociere. "România va avea o slabă putere de negociere pentru că cel care trebuie să negocieze nu e acolo, eu, iar cel care e acolo nu are nicio putere de negociere. Toată lumea ştie că a luat 6% şi că oricum în noiembrrie pleacă. Deci din punctul ăsta de vedere, din păcate, ca şi la momentul bugetului 2014-2020, când a fost domnul Băsescu şi am obţinut cea mai slabă alocare din toate ţările UE, mi-este teamă ca domnul Băsescu, total dezinteresat de ceea ce se mai întâmplă în România de la anul, să piardă portofoliul Agrocultuii sau să obţină nimic pentru România", a spus Ponta.

Întrebat dacă Cioloş va rămâne comisar, în condiţiile păstrării portofoliului Agriculturii, Ponta a precizat că prima discuţie este despre portofoliu, după care fiecare ţară respectă o procedură de nominalizare. "E prematur să vorbim despre orice altceva", a spus Ponta.

Întrebat dacă Justiţia s-ar număra printre variantele de lucru pentru a doua opţiune, Ponta a spus că nu ar fi rău, dar că cel mai bine ar fi ca România să păstreze Agricultura.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici