Băsescu: S-a reluat creşterea economică. Toate obiectivele pentru a doua revizuire a acordului în curs au fost atinse. Vezi declaraţiile preşedintelui

Preşedintele Traian Băsescu a declarat duminică, după întrevederea cu membrii delegaţiei comune FMI, CE şi BM, că s-a reluat creşterea economică şi toate obiectivele pentru a doua revizuire a acordului în curs au fost atinse.

1051 afișări
Imaginea articolului Băsescu: S-a reluat creşterea economică. Toate obiectivele pentru a doua revizuire a acordului în curs au fost atinse. Vezi declaraţiile preşedintelui

Traian Băsescu (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Declaraţiile preşedintelui:

  • Fac un apel la seriozitate din partea partidelor politice şi mai ales cele care alcătuiesc majoritatea guvernamentală. Nu este de tolerat niciun fel de populism. Situaţia în UE este fragilă, ca urmare este fragilă şi în România. Orice populisme pot dezechilibra macroeconomia şi ne-am bate joc de sacrificiile pe care le-au făcut românii în 2010 şi 2011. Fragilitatea situaţiei generale ne obligă la prudenţă. Este un apel la raţiune. Sunt convins că oricâte eforturi de discreditare s-ar face românii vor înţelege că am făcut nu ce ne-a plăcut, ci ce a trebuit. Aştept de la politicieni seriozitate, responsabilitate.

  • România şi-a îmbunătăţit credibilitatea în urma aplicării programelor din 2009, 2010 şi 2011. România este într-o situaţie mult mai bună decât multe state membre ale Uniunii Europene şi ale zonei euro.

  • Un alt obiectiv este continuarea luptei împotriva evaziunii fiscale şi îmbunătăţirea absorbţiei fondurilor europene.

  • Am observat campania declanşată de diverşi interesaţi, dar nu va ceda nimeni. Până nu se pun cheltuielile din sănătate sub control nu ne putem gândi serios la mărirea bugetului sănătăţii.

  • O altă prioritate este sistemul de sănătate. Faptul că s-au închis nişte spitale care nu erau performante nu este miezul reformei în sistemul de sănătate. Sănătatea va primi 300 de milioane şi mai pot beneficia şi de alte fonduri numai cu condiţia îndeplinirii unor paşi. Sistemul de sănătate este subfinanţat şi principalul motiv este contribuţia mică pe care o avem ca salariaţi la fondul de sănătate şi numărul mic de contributori raportat la numărul de utilizatori ai sistemului.

  • Prioritare în acţiunea guvernamentală rămân revederea sistemului de taxe, societăţile de stat din punct de vedere al pierderilor pe care le înregistrează şi al arieratelor.

  • Deficitul pe primele şase luni ale anului se încadrează în cifrele convenite. Ne-am înţeles ca deficitul pe care ni-l asumăm pentru 2012 să fie 2,5-2,7% pe cash.

  • Toate obiectivele pentru a doua revizuire a acordului în curs au fost atinse, mai puţin arieratele la întreprinderile de stat.

  • Deficitul de cont curent se menţine sub 5%, ceea ce înseamnă că România începe să devină competitivă

  • S-a reluat creşterea economică, uşoară, dar s-a reluat, România este într-un proces de creştere, iar evaluarea pentru 2011 se menţine - 1,5%, urmând ca în 2012 să fie 3,7%

  • Programul derulat de Guvern a contribuit la consolidarea creşterii economice. S-au creat condiţiile pentru o creştere economică mică anul acesta şi mai puternică anul viitor.

  • România şi-a menţinut stabilitatea fiscală şi financiară.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici