Boc: Este o măgărie ce face Guvernul cu Codul insolvenţei. Ţinta este distrugerea presei

Fostul premier Emil Boc consideră "o măgărie" ceea ce a făcut Guvernul cu Codul insolvenţei, refuzând o dezbatere publică şi preferând adoptarea acestuia prin OUG, ţinta codului fiind "distrugerea mass-media şi compromiterea firmelor care se află în dificultate".

193 afișări
Imaginea articolului Boc: Este o măgărie ce face Guvernul cu Codul insolvenţei. Ţinta este distrugerea presei

Fostul premier Emil Boc (Imagine: Raul Stef/Mediafax Foto)

Întrebat, miercuri, într-o conferinţă de presă, cum comentează Codul insolvenţei, Emil Boc a acuzat Guvernul că nici măcar nu a avut curajul să îşi asume răspunderea pe un asemenea proiect în Parlament, care ar fi permis unele amendamente din partea parlamentarilor în vederea îmbunătăţirii lui.

"Este o măgărie ceea ce face Guvernul, pentru că, deşi a promis că va prezenta în Parlament Codul insolvenţei pentru o dezbatere serioasă, l-a promovat pe «şestache», prin OUG. Nici măcar nu a avut curajul să îşi asume răspunderea pe un asemenea proiect în Parlament, care ar fi permis unele amendamente din partea parlamentarilor în vederea îmbunătăţirii lui. Practic, este un cod care are ca ţintă distrugerea mass-media şi compromiterea firmelor care se află în dificultate. Faptul că nu s-a realizat niciun fel de dezbatere publică şi s-a preferat forma unei OUG închisă, fără posibilităţi de completare, demonstrează ce vrea acest regim şi de la presă şi de mediul de afaceri. De la mediul de afaceri, să piardă cât mai multe locuri de muncă, iar dacă la presă pune căluşul în gură, foarte bine. Cam asta este ce doresc ei", a spus Boc.

Potrivit acestuia, odată cu apariţia Codului insolvenţei se văd mai bine atacurile la adresa statului de drept făcute anul trecut de către cei din USL.

"Printre aceste atacuri a fost şi schimbarea, peste noapte, a Avocatului Poporului, de pe o zi pe alta. De ce au făcut-o? Pentru că, azi, când Avocatul Poporului ar trebui să fie gardianul apărării drepturilor cetăţenilor, a presei, a libertăţii de exprimare, a firmelor aflate în dificultate, Avocatul Poporului tace mâlc, pentru că este complice cu puterea. Se vede că atacurile la adresa statului de drept au fost o acţiune premeditată a USL, care asta ştie să facă. Asta au făcut pe vremea lui Năstase, asta fac acum, atacuri murdare la adresa democraţiei, funcţionării independente a justiţiei şi statului de drept", a subliniat Boc.

Fostul premier a menţionat că România are nevoie de o guvernare de dreapta, pentru că "stânga pierde locurile de muncă, omoară investiţiile şi îşi bate joc de justiţie şi de statul de drept".

"Poate doar pe vremea lui Năstase mai era un asemenea regres, când Stănoiu dădea dispoziţii judecătorilor şi procurorilor cum să analizeze şi să judece dosarele. Ne-am întors la vremurile lui Năstase şi Stănoiu, când politicienii dictau dispoziţii justiţiei cum să judece sau pe cine să numească. Acest regres este inadmisibil pentru o ţară membră a UE, iar asemenea lucruri ne costă în exterior, pentru că cei din afară vor ca în România să existe democraţie şi stat de drept", a mai spus Emil Boc.

Acesta a precizat că a avut o discuţie privată în Germania cu mai mulţi oameni de afaceri germani care i-au relatat că au oprit investiţii de zeci de milioane de euro în România, pentru că premierul Ponta a atacat-o anul trecut pe cancelarul Angela Merkel.

"Au spus că nu pot merge într-o ţară în care cancelarul lor este atacat şi desconsiderat. Nu vă daţi seama ce mare impact are o vorbă spusă la o şuetă de către premier. Oamenii de afară se uită foarte serios la ce spune un demnitar, şef al Guvernului. Dar oamenii aceştia nu au responsabilitatea vorbelor pe care le spun, nici cu privire la justiţie, nici la impactul asupra investiţiilor. Şi ne mirăm că investiţiile străine directe sunt în cădere liberă? Aceste vorbe se duc ca un tunet în cancelariile occidentale şi au impact indirect şi asupra mediului de afaceri, care reacţionează", a afirmat Emil Boc.

Codul insolvenţei a fost promovat de Guvern, în 2 octombrie, prin ordonanţă de urgenţă, nu printr-un proiect de lege, deoarece evaziunea fiscală şi neplata către buget a contribuţiilor indicau o situaţie de urgenţă, chiar FMI cerând Guvernului să îmbunătăţească rata de colectare, declara, marţi, premierul Victor Ponta.

Avocatul Poporului a contestat, miercuri, la Curtea Constituţională Ordonanţa de urgenţă privind insolvenţa, invocând lipsa conformităţii unor dispoziţii legale din actul normativ faţă articolul 1 alineatul 5 şi articolul 15 alineatul 2 din Constituţie.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici