Carmen Dan şi Speranţa Cliseru vor audiate marţi în Comisia de Apărare din Senat

Ministrul de Interne, Carmen Dan, prefectul Capitalei, Speranţa Cliseru, dar şi comandantul Jandarmeriei, Laurenţiu Cazan, vor fi audiaţi, marţi, la Comisia de Apărare din Senat cu privire la violenţele din 10 august din Piaţa Victoriei.

814 afișări
Imaginea articolului Carmen Dan şi Speranţa Cliseru vor audiate marţi în Comisia de Apărare din Senat

Carmen Dan şi Speranţa Cliseru vor audiate marţi în Comisia de Apărare din Senat

Prima care ajunge în faţa comisiei parlamentare este Speranţa Cliseru, prefectul Capitalei, de la ora 13.00. Ulterior, este aşteptat comandatul Jandarmeriei, Laurenţiu Cazan, de la ora 13.45.

Începând cu ora 14.30 va fi audiată şi Carmen Dan, ministru de Interne.

Pentru ministrul de Interne este a doua audiere în faţa comisiei, după ce în 21 august s-a prezentat din proprie iniţiativă în faţa parlamentarilor. Carmen Dan a anunţat că va merge la audieri şi că raportul clasificat privind protestele va ajunge, luni, la Comisia de apărare.

Vicepreşedintele PSD Gabriela Firea i-a cerut, sâmbătă, la şedinţa CExN, demisia ministrului de Interne pentru felul în care a gestionat protestele din 10 august. Aceasta a mai acuzat că ministrul a vrut să arate că toată responsabilitatea pentru evenimentele din 10 august este a prefectului Capitalei, o persoană apropiată primarului general.

"Când am vrut să facem târgul de Crăciun în Piaţa Victoriei, am fost lăsată singură, protestatarii de profesie au demontat scena. A fost un strigăt de alarmă, dar probabil că unii colegi au crezut că ei nu vor fi vizaţi. S-a întâmplat pe 10 august. I-am reproşat doamnei ministru că prin strategia de comunicare a vrut să transfere răspunderea pentru tot ce urma să se întâmple pe umerii prefectului. Deodată, prefectul, care doar contrasemnează un ordin întocmit de militari, apare ca personaj principal un prefect. În noaptea aceea s-a menţionat în presă numele prefectului, a doua zi, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei a spus că prefectul a dat ordinul de intervenţie, urmărind probabil reacţiile şi presa internaţională şi văzând că interventţa e considerată mai agresivă. Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei a arătat către prefect, presa spunând că a lucrat cu primarul general. Aşa am ajuns vinovat de serviciu că eu am pus la cale intervenţia, pentru că omul care a dat ordinul e prefectul Capitalei, cel care a lucrat cu mine", a declarat Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, la România Tv.

Ministrul de Interne a anunţat luni că va răspunde acuzaţiilor la Comisia de apărare din Senat.

„Voi clarifica tot ceea ce este de clarificat într-un cadru instituţional, aşa cum este normal. Un astfel de cadru poate fi mâine (marţi-n.r.) la Comisia de apărare din Senat, unde sunt invitată începând cu ora 14:30. Vă asigur să acolo avem toate disponibilitatea să răspundem tuturor întrebărilor. Temele politice le-am lămurit în Cex”, a declarat Carmen Dan.

Audierea prefectului Capitalei, Speranţa Cliseru, care ar fi trebui să aibă loc pe 27 august, nu s-a putut desfăşura din lipsă de cvorum, doar 6 din cei 13 membri ai comisiei fiind prezenţi la şedinţă. Prefectul Capitalei a spus atunci că ordinul de evacuare a Pieţei Victoria a fost dat după miezul nopţii, în timp ce reprezentanţii Jandarmeriei au susţinut că ordinul s-a dat în jurul orei 23.11. De asemenea, prefectul Capitalei a mai afirmat că nu a fost prezentă în centrul mobil de comandă, dar se afla într-o clădire a Guvernului în noaptea protestelor.

Despre controversele iscate de ordinul de intervenţie dat jandarmilor la protestul din 10 august a vorbit şi premierul Viorica Dăncilă care a anunţat, vineri, că va avea o discuţie cu ministrul de Interne şi cu prefectul Capitalei despre acest ordin. Premierul vrea să lămurească şi o înregistrarea video, apărută în spaţiul public, în care prefectul Capitalei este chestionată de un cetăţean. Acesta îi cere să vorbească despre protestul din 10 august şi să recunoască faptul că ministrul Carmen Dan şi liderul PSD, Liviu Dragnea, au minţit. Prefectul a răspuns: „Asta am spus”.

Procurorii militari de la Parchetul General au înregistrat, până în prezent, 770 de plângeri depuse împotriva jandarmilor de către participanţii la protestul din 10 august.

Parchetul a anunţat că 62 de jandarmi depus plângeri pentru că au fost agresaţi la mitingul din 10 august.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici