Comisia de regulament vrea mai puţine declaraţii de avere pentru deputaţii care candidează din nou

Parlamentarii din Comisia de Regulament au discutat despre faptul că un parlamentar aflat la final de mandat şi care candidează din nou trebuie să depună trei declaraţii de avere într-o lună şi jumătate, fiind necesară o nouă procedură, a declarat miercuri preşedintele Comisiei, Nicolae Vasilescu.

113 afișări
Imaginea articolului Comisia de regulament vrea mai puţine declaraţii de avere pentru deputaţii care candidează din nou

Comisia de regulament vrea mai puţine declaraţii de avere pentru deputaţii care candidează din nou (Imagine: Bogdan Maran/ Mediafax Foto)

El a precizat că membrii Comisiei au început discuţiile privind modificarea Regulamentului Camerei Deputaţilor şi au reuşit să realizeze "o selecţie de principii care ar trebui să fie introduse şi în Regulamentul Camerei".

El a precizat că au început discuţiile la prima secţiune a regulamentului.

"Am introdus noţiuni legate de procedura depunerii declaraţiilor de avere şi de intenţie la începutul mandatului pentru a racorda Statutul Camerei cu prevederile Statutului deputaţilor şi senatorilor şi pentru a racorda aceste prevederi cu Legea ANI. În privinţa declaraţiilor la început de mandat, un parlamentar va trebui ca la fiecare început de mandat să depună declaraţia de interese şi declaraţia de avere. De asemenea, trebuie să depună această declaraţie pe parcursul mandatului în fiecare an şi obligatoriu la sfârşitul mandatului.

Discuţiile au fost legate de faptul că un parlamentar care depune o declaraţie de avere la sfârşitul mandatului şi mai candidează pentru un nou mandat, va trebui, practic, într-un interval de o lună şi jumătate, să depună trei declaraţiii de avere, trei de intenţie pentru că el va depune şi ca un candidat şi la începutul de mandat, asta este o discuţie pe care o avem pentru săptămâna viitoare nu am ajuns la o concluzie", a precizat Vasilescu, după şedinţa Comisiei de regulament.

El a arătat că "este foarte adevărat" că parlamentarul depune o declaraţie de avere sau interese într-un timp foarte scurt şi ar trebui să beneficieze de o altă procedură.

"Un parlamentar care depune (declaraţiile de avere şi interese –n.r.) la sfârşitul mandatului ar trebui să depună la începutul mandatului o alta, dar noi gandim că, în postura de candidat, de om care nu are un statut în ceea ce priveşte mandatul lui ulterior, s-ar putea să nu fie nevoie de ea. Noi am racordat tot regulamentul la prevederile legii ANI şi am luat în dezbatere şi o eventuală discuţie cu ANI că pentru că a depune în decurs de o lună şi jumătate aceeaşi declaraţie mi se pare totuşi prea mult", a adăugat Vasilescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici