Dosarele lui Adrian Năstase, retrimise la Parchet

Conducerea Camerei Deputaţilor a decis, miercuri, la propunerea comisiei juridice, să fie retrimise la Parchet cele două dosare ale deputatului PSD Adrian Năstase, pentru care procurorul general ceruse aprobarea Camerei pentru începerea urmăririi penale.

32 afișări
Imaginea articolului Dosarele lui Adrian Năstase, retrimise la Parchet

Dosarele lui Adrian Năstase, retrimise la Parchet (Imagine: Mediafax Foto)

"Am decis ca cele două solicitări să fie restituite la Parchet pentru ca acesta sã revină cu documentele necesare deoarece nu există elemente pe baza cãrora comisia juridică şi plenul camerei să se pronunţe în legătură cu începerea urmăririi penale a lui Adrian Năstase", a declarat secretarul Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea, după şedinţa Biroului Permanent al Camerei.

El a explicat că membrii comisiei juridice au considerat că probele trimise de Parchet în cazul celor două dosare ale lui Năstase au fost anulate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Potrivit lui Zgonea, decizia Biroului Permanent a fost luată fără niciun vot împotrivă. El nu a vrut să precizeze, însă, persoanele care s-au abţinut la vot. Membrii Biroului Permanent au luat în discuţie acest subiect atunci când au ajuns la capitolul diverse de pe ordinea de zi a şedinţei conducerii camerei.

Valeriu Zgonea a precizat că raportul comisiei juridice nu va mai fi supus votului plenului Camerei deputaţilor deoarece membrii comisiei au apreciat că nu sunt elemente pentru a se solicita plenului formularea cererii de urmărire penală a lui Adrian Năstase.

Raportul comisiei juridice referitor la cererea Parchetului pentru începerea urmăririi penale pentru deputatul PSD Adrian Năstase sub aspectul săvârşirii infracţiunii de dare de mită precizează că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, prin sentinţa penală nr. 650/2007, arată că se impune restituirea cauzei către procuror pentru refacerea urmăririi penale cu respectarea normelor de procedură cuprinse în legea 115/1999.

Comisia juridică consideră, în raport, că dacă instanţa a dispus refacerea în totalitate a urmăririi penale, înseamnă că organul de urmărire penală este obligat să se conformeze acestei măsuri şi să refacă toate actele de urmărire penală.

Dacă comisia juridică ar formula o propunere de începere a urmăririi penale împotriva lui Adrian Năstase pe baza documentelor actuale, aceasta ar însemna că ar cere Parlamentului să se situeze deasupra puterii judecătoreşti şi să ignore art. 64 alin 2 din Codul de procedură penală.

"Comisia juridică nu are niciun temei şi nu poate propune Camerei Deputaţilor să formuleze o cerere de începere a urmăririi penale împotriva domunului Adrian năstase pe baza unui probatoriu administrat de către Parchet în condiţii de nelegalitate şi a cărui refacere a fost dispusă de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie prin două hotărâri definitive", se menţionează în raportul comisiei juridice.

Raportul comisiei juridice este semnat de vicepreşedintele comisiei Florin Iordache şi secretar George Băieşu (PSD) şi precizează că la şedinţă au fost prezenţi 20 de deputaţi şi săau înregistrat, la vot, două voturi împotriva raportului şi două abţineri.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a decis, luni, să recomande plenului să nu fie începută urmărirea penală în cazul lui Adrian Năstase, a declarat, pentru MEDIAFAX, reprezentantul PDL în comisie, deputatul Daniel Buda.

Citeşte şi:

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor: NUP în cazul lui Adrian Năstase

Kovesi: ICCJ nu a constatat nulitatea actelor procurorului în cazul lui Adrian Năstase

Kovesi cere aviz Camerei Deputaţilor pentru începerea urmăririi penale pentru Năstase

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici