Geoană: Dacă există o altă majoritate pentru un alt candidat, atunci Băsescu ar avea legitimitate

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat, miercuri, că dacă o propunere de premier din partea lui Traian Băsescu va întruni acordul unei majorităţi parlamentare, atunci şeful statului poate invoca o legitimitate constituţională.

17 afișări
Imaginea articolului Geoană: Dacă există o altă majoritate pentru un alt candidat, atunci Băsescu ar avea legitimitate

Geoană: Dacă există o altă majoritate pentru un alt candidat, atunci Băsescu ar avea legitimitate (Imagine: Mediafax Foto)

Întrebat dacă PNL, PSD şi UDMR vor refuza orice altă nominalizare de prim-ministru din partea lui Traian Băsescu, chiar şi o propunere de independent politic, Geoană a răspuns: "Dacă are o majoritate, atunci fără niciun fel de îndoială, dar fără niciun fel de îndoială, propunerea preşedintelui ar avea întreaga legitimitate politică şi constituţională".

Geoană a subliniat că, în acest moment, PNL, PSD şi UDMR au o majoritate de 65% in Parlament şi au un candidat "mai mult decât onorabil" în persoana lui Klaus Iohannis, acceptabil atât în plan intern, cât şi internaţional.

"În absenţa unei majorităţi, a ne juca acum de-a candidaturile, este un risc politic, economic şi social pe care România nu şi-l poate permite", a adăugat el.

Geoană a insistat asupra faptului că Băsescu ar trebui să se consulte întâi cu cele trei partide care şi-au anunţat sprijinul pentru Klaus Iohannis şi ulterior cu toate formaţiunile parlamentare.

Întrebat cum vor reacţiona cele trei partide dacă preşedintele va propune formarea unui guvern de uniune naţională în jurul unui alt candidat, eventual a lui Lucian Croitoru, Geoană nu l-a confirmat pe Johannis, care spusese că cele trei partide vor susţine doar candidatura lui.

"Vom vedea în momentul în care această propunere este avansată. Astăzi există o majoritate care are o propunere de nerefuzat. Dacă există o altă majoritate care se poate contura, atunci fără îndoială. În acest moment acordul între cele cinci partide este confirmat şi este absolut firesc ca această majoritate să aibă întâietate. În clipa în care PDL sau Traian Băsescu vor putea să demonstreze că există o majoritate pentru un alt candidat, în clipa aceea argumentele pe care le folosesc eu acum vor putea fi invocate pe bună dreptate de PDL şi de de Băsescu", a mai declarat Geoană.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici