Kelemen: Am discutat despre varianta opt judeţe plus Harghita şi Covasna. Este o variantă de lucru

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a confirmat, miercuri, că în cadrul consultărilor de la Cotroceni s-a discutat despre o variantă de reorganizare administrativ-teritorială a ţării cu opt judeţe, plus Harghita şi Covasna, acestea rămânând separat, în actuala formulă.

2807 afișări
Imaginea articolului Kelemen: Am discutat despre varianta opt judeţe plus Harghita şi Covasna. Este o variantă de lucru

Kelemen: Am discutat despre varianta opt judeţe plus Harghita şi Covasna, este o variantă de lucru

Kelemen a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX că această variantă propusă de preşedintele Traian Băsescu este "una de lucru".

"Da, aşa este, am discutat şi varianta opt judeţe plus două, adică Harghita şi Covasna, să rămână aşa cum sunt acum. Este o variantă de lucru, nu am ajuns la nicio înţelegere. Se analizează", a spus Kelemen.

Pe de altă parte, liderul UDMR a spus că în cadrul consultărilor de la Cotroceni nu s-a făcut o propunere de reorganizare administrativ-teritorială a ţării cu nouă judeţe, din care unul format din Harghita şi Covasna.

Kelemen a declarat, miercuri seară, corespondentului MEDIAFAX că în cadrul discuţiilor au fost analizate mai multe variante de lucru, inclusiv despre modul de comasare a unor judeţe cu populaţie majoritar românească.

"O propunere cu nouă judeţe, din care unul format din Harghita şi Covasna, nu a existat în cadrul consultărilor de la Cotroceni. Au existat mai multe propuneri, inclusiv una privind Harghita şi Covasna, dar nu vreau să dau detalii. Au fost şi alte propuneri, zona Bucovina, un singur judeţ, sau Constanţa şi câteva judeţe din Dobrogea într-un singur judeţ, sau zona Arad - Timiş sau zona de Nord-Vest, cu Bihor, Sălaj, Satu Mare. Există mai multe variante de lucru, printre care şi Harghita şi Covasna, de altfel două judeţe care fac parte din România, pentru că nu vrea nimeni să le scoată din mijlocul ţării şi să le lipească în altă parte. Ca să fie pentru Harghita şi Covasna o soluţie separată, asta a existat, dar nu într-un singur judeţ. Varianta cu Harghita şi Covasna într-o anumită formulă a existat ca variantă de lucru", a spus liderul UDMR.

Potrivit acestuia, o parte dintre variantele discutate au aparţinut preşedintelui Traian Băsescu, iar altele au provenit de la UDMR.

Liderul UDMR s-a arătat mirat de "inflamarea spiritelor" în ceea ce priveşte reorganizarea administrativ-teritorială din secuime.

"Nu ştiu de ce această inflamare de spirite. Mă miră că după zece zile încă oamenii nu vorbesc şi despre alte aspecte, doar despre Harghita şi Covasna, de parcă toate problemele României s-ar fi concentrat în aceste două judeţe şi dacă acolo se întâmplă ceva, România dispare de pe glob. Nu este vorba despre aşa ceva. Sunt mirat de această inflamare privind cele două judeţe", a mai spus Kelemen Hunor.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la B1TV, că le-a spus reprezentanţilor UDMR, la Cotroceni, că maximul pe care îl poate oferi este o formulă de opt judeţe plus Harghita şi Covasna, separat, care să rămână aşa cum sunt acum, dar "niciodată unite".

"Le-am spus (reprezentanţilor UDMR, n.r.) că maxim ce putem face în condiţiile în care nu vreţi să organizăm teritoriul pe judeţe mari este ca cele două judeţe, Covasna şi Harghita, să rămână aşa cum sunt. Separate, ca judeţe. Le avem acum, Covasna şi Harghita. Rămân aşa cum sunt. Este varianta opt plus doi şi este maxim ce puteţi obţine", a spus Băsescu, referindu-se la discuţiile avute, marţi, la Cotroceni.

El a spus că citează din ceea ce le-a spus celor de la UDMR, adăugând că, dacă are acordul Uniunii, va publica stenograma discuţiei.

"Am spus: Vă putem oferi o variantă maximală peste care nu se poate trece, adică opt judeţe plus două, care rămân aşa cum sunt, Covasna şi Harghita de acum. Nu unite. Niciodată", a mai spus el.

Băsescu a respins varianta "opt plus unu" vehiculată în presă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici