Ministrul Aurescu l-a primit în vizită de rămas bun pe ambasadorul Olandei Matthijs van Bonzel

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, l-a primit, marţi, în vizită de rămas bun, pe ambasadorul Olandei în România, Matthijs van Bonzel, cu prilejul încheierii misiunii sale la Bucureşti, oficialul român salutând faptul că Olanda s-a menţinut pe primul loc în rândul investitorilor străini.

159 afișări
Imaginea articolului Ministrul Aurescu l-a primit în vizită de rămas bun pe ambasadorul Olandei Matthijs van Bonzel

Ambasadorul Olandei Matthijs van Bonzel (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat de presă al MAE, ministrul Aurescu şi ambasadorul van Bonzel au analizat evoluţia relaţiilor bilaterale româno-olandeze şi au salutat consolidarea dialogului politic bilateral din ultima perioadă, concretizat prin consultări periodice la nivelul miniştrilor de externe din cele două ţări, ultima întâlnire bilaterală având loc la Bucureşti, în luna martie, dar şi în intensificarea contactelor politice şi tehnice în diferite alte domenii - economie, justiţie, afaceri interne, apărare, afaceri sociale şi muncă, comerţ exterior.

"În acest context, Bogdan Aurescu a evocat semnificaţia anului 2015 în planul relaţiilor bilaterale, prin aniversarea a 135 de ani de relaţii diplomatice, moment ce va fi marcat, la iniţiativa ministrului român al afacerilor externe, şi prin prezenţa comună a celor doi miniştri de externe la concertul susţinut de Orchestra Regală Concertgebouw Amsterdam în cadrul Festivalului George Enescu, care se va desfăşura în luna septembrie, la Bucureşti", menţionează sursa citată.

Totodată, ministrul de Externe "a exprimat satisfacţie faţă de evoluţia ascendentă a schimburilor economice bilaterale (nivel record de peste 3,5 miliarde euro în 2013) şi a investiţiilor, salutând faptul că Olanda s-a menţinut, pe perioada mandatului ambasadorului Matthijs van Bonzel în România, pe primul loc în rândul investitorilor străini (peste 8 miliarde de euro capital investit)".

Potrivit comunicatului, demnitarul român a evidenţiat faptul că România şi Olanda au "o lungă şi bogată tradiţie a cooperării" într-o varietate de domenii, atât bilateral, cât şi la nivel european, Olanda fiind un partener important al României. "A evidenţiat potenţialul de a dezvolta şi consolida acest parteneriat, prin noi iniţiative comune la nivel european şi regional, pe domenii de interes reciproc, cei doi diplomaţi reiterând, în context, colaborarea româno-olandeză în promovarea de proiecte comune dedicate R. Moldova, faţă de care ambele state manifestă un interes sporit", continuă MAE.

În cadrul convorbirilor au fost abordate şi teme de actualitate ale agendei europene, inclusiv aspecte privind consolidarea spaţiului Schengen şi perspectivele aderării României.

"La finalul întrevederii, ministrul afacerilor externe a adresat mulţumiri ambasadorului olandez pentru contribuţia la dezvoltarea şi aprofundarea relaţiei bilaterale şi i-a urat acestuia succes în îndeplinirea viitoarelor sale activităţi şi obiective profesionale", precizează MAE.

Matthijs van Bonzel a fost trimis la post la Bucureşti în decembrie 2011, fiind unul dintre cei mai activi ambasadori acreditaţi în România. Mandatul său a debutat însă pe fondul unui climat relativ tensionat în contextul opoziţiei Olandei faţă de aderarea României la spaţiul Schengen.

De altfel, el a fost primit de preşedintele Traian Băsescu abia pe 8 mai 2012. Partidul Laburist din Olanda, aflat în opoziţie, ceruse anterior Ministerului olandez de Externe explicaţii în legătură cu amânarea acreditării ambasadorului olandez la Bucureşti, în contextul în care cercurile diplomatice considerau că România blochează acreditarea pe fondul disensiunilor privind aderarea la Schengen.

Ambasadorul olandez a fost unul dintre cei mai vocali diplomaţi în ceea ce priveşte combaterea corupţiei. Matthijs van Bonzel are şi o pagină de Facebook şi un cont de Twitter, prin intermediul cărora a ţinut legătura cu publicul român.

El va pleca din România în septembrie, fiind numit ambasador în Spania. "Am fost numit ambasador în Spania. O mare onoare. Vom pleca în septembrie. Ne va lipsi România. Cei doi copii vor rămâne aici", anunţa la începutul lunii iulie van Bonzel, pe Facebook.

Potrivit unui comunicat al MAE olandez, Stella Ronner- Grubačić, în prezent director de comunicare în cadrul Ministerului Afacerilor Externe de la Haga, a fost numită ambasador în România şi R. Moldova.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici