Ministrul Economiei: Deşi OUG 114 a scăzut preţul de achiziţie al gazelor, cel casnic e la fel de ridicat

Ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu a declarat luni, la Forumul Capitalului Românesc că deşi preţurile de achiziţie a gazelor au scăzut pentru furnizori prin OUG 114, consumatorii casnici plătesc la fel de mult. Doar furnizorii şi-au mărit profitul, a spus acesta.

125 afișări
Imaginea articolului Ministrul Economiei: Deşi OUG 114 a scăzut preţul de achiziţie al gazelor, cel casnic e la fel de ridicat

Virgil Popescu: Deşi OUG 114 a scăzut preţul de achiziţie al gazelor, cel casnic e la fel de ridicat

"În ambele zone - şi de energie electrică, şi de gaze naturale - OUG 114 a impus nişte bariere de preţ la achiziţia energiei electrice şi a gazului natural de la producător către furnizori. A scăzut preţul de achiziţie a energiei electrice şi a gazelor naturale pentru furnizori, dar la populaţia casnică preţul nu a scăzut. S-a creat o marjă mult mai mare pentru furnizori în a-şi mări profitul. Am propus Guvernului, în primă lectură, ridicarea acestor bariere de preţ la producător pentru gazele naturale la 1 iulie 2020 şi pentru energia electrică la 31 decembrie 2020", a afirmat Virgil Popescu.

În privinţa preţului energiei electrice, ministrul Economiei şi Energiei a mai explicat că preţul ridicat este cauzat de costul certificatelor de CO2 pe care Compania Energetică Oltenia e nevoită să le achite, acest fapt avansează preţurile întregii pieţe.

"Faptul că avem Compania Energetică Oltenia, care are un cost foarte mare al certificatelor de dioxid de carbon, duce preţul în piaţă în sus şi evident toţi producătorii se aliniază şi se duc în sus. Cine suferă? Clienţii industriali, competitivitatea industriei româneşti. Aici trebuie să găsim un mecanism în aşa fel încât să reducem această creştere de preţ, iar într-o piaţă liberă aşa ceva nu s-ar fi putut întâmpla atât de brutal", a spus Popescu.

Acesta a mai punctat şi că avem nevoie de o piaţă liberă în industria energertică, fără barierele impuse de Ordonanţa 114.

"Faptul că OUG 114 a dus în jos preţul cu care producătorii vând către furnizori pentru clienţii casnici, le-a dat posibilitatea ca în compensare să ridice preţul foarte sus la clienţii industriali. Dacă am fi avut o piaţă liberă nu s-ar fi întâmplat discrepanţe aşa de mari. Asta vrem: să repunem mecanismele de piaţă liberă pentru că într-o piaţă liberă lucrurile se reglează, iar la gaze naturale, până acum o lună şi jumătate-două, aveam un alt paradox. Preţul gazelor naturale din România era peste preţul burselor din Ungaria şi din Austria. Ori noi suntem totuşi producători de gaze naturale. Aceleaşi discrepanţe s-au făcut şi în piaţa de gaze naturale. Asta vrem prin eliberarea barierelor din OUG 114 să creăm mecanismele de piaţă liberă în aşa fel încât de anul viitor să nu mai avem aceste probleme", a explicat Virgil Popescu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici