Preşedintele partidului Jobbik: Bucureştiul trebuie să scape de complexul legat de minorităţi

Preşedintele partidului Jobbik, Vona Gabor, a declarat, vineri seară, într-o conferinţă de presă susţinută cu ocazia organizării unei şedinţe a Consiliului Naţional Secuiesc la sediul Parlamentului de la Budapesta, că "Bucureştiul trebuie să scape de complexul legat de minorităţi".

21 afișări
Imaginea articolului Preşedintele partidului Jobbik: Bucureştiul trebuie să scape de complexul legat de minorităţi

Preşedintele partidului Jobbik: Bucureştiul trebuie să scape de complexul legat de minorităţi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Vona Gabor a apreciat ca "o zi istorică" faptul că cei din Consiliul Naţional Secuiesc şi-au ţinut şedinţa în Parlamentul ungar, adăugând că el se simte onorat că a participat în calitate de preşedinte al partidului Jobbik, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Sunt foarte puţine lucruri, foarte puţine ţeluri pentru care există un consens în Parlamentul de la Budapesta, iar această chestiune, a autonomiei, se pare că este o chestiune unde există un consens destul de larg", a spus Vona Gabor.

El şi-a exprimat regretul că la şedinţa CNS nu au participat toate partidele parlamentare din Ungaria. "Ca să avem rezultate, politica trebuie să prezinte unitate, noi sprijinim CNS", a spus Vona Gabor.

El a adăugat că este convins că şi Bucureştiul va accepta drepturile legate de autonomie care sunt acceptate peste tot în Europa. "Trebuie să conlucrăm, partidul nostru şi CNS, pentru ca şi autonomia să aibă succes. Partidul Jobbik va sprijini acest demers al Consiliului Naţional Secuiesc nu numai în Parlamentul de la Budapesta, dar şi prin parlamentarii (săi) europeni, deci şi la Bruxelles. O dată exactă nu pot să vă dau (pentru obţinerea autonomiei - n.r.), dar eu cred şi sunt convins că Bucureştiul trebuie să accepte acest lucru. Trebuie să scape de complexul privind maghiarimea, de complexul legat de minorităţi", a spus Vona Gabor.

El a menţionat că pentru atingerea acestui deziderat trebuie să existe un consens la Budapesta, în Parlament. "Trebuie să reprezentăm acest demers şi la forurile internaţionale, ca să avem succes", a spus Vona Gabor.

La observaţia că unitatea politică este o utopie şi în Ungaria, dar şi în România, acesta a răspuns că la nivelul cetăţenilor unitatea nu este o utopie, iar partidele politice trebuie să ţină cont de acest lucru. "Poate este o utopie la nivelul partidelor, dar la nivelul cetăţenilor nu este utopie, există un consens şi acest consens trebuie respectat până la urmă şi de partide, este un consens de care trebuie să ţină cont şi partidele politice", a spus Vona Gabor.

Întrebat cum interpretează lipsa lui Tokes Laszlo, vicepreşedinte al Parlamentului European, de la şedinţa CNS, liderul Jobbik a spus că nici măcar acesta nu ar trebui să facă o excepţie. "Tocmai despre această unitate am vorbit şi nici domnul Tokes nu trebuie să facă excepţie de la acest lucru şi dânsul trebuie să ţină cont de această voinţă a poporului şi până la urmă şi-ar avea aici locul", a spus Vona Gabor.

Chestionat cu privire la reacţiile iscate de înfiinţarea unui birou Jobbik la Târgu Mureş, acesta a precizat că intenţia "era corectă şi era sinceră", iar faptul că nu a fost acceptată de toţi arată doar că nu întotdeauna toată lumea este mulţumită.

El a precizat că nu crede că a fost o greşeală înfiinţarea acelui birou şi că intenţionează să mai înfiinţeze şi altele în România. "Această organizaţie îşi propune ca ţel să aibă parteneri şi Jobbik merge pe acest drum, aceste considerente au dus la înfiinţarea biroului de la Târgu Mureş. Vor mai înfiinţa, sigur, numai trebuie căutate resursele de finanţare a acestor birouri", a spus Vona Gabor.

Totodată, acesta a arătat că este "foarte critic" în legătură cu politica UDMR în vederea obţinerii autonomiei, dar are speranţa că "bunul Dumnezeu o să aducă şi oile rătăcite pe calea cea bună".

Consiliul Naţional Secuiesc (CNS) şi-a desfăşurat, vineri, şedinţa de lucru în Parlamentul de la Budapesta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici