RAPORTUL privind votul la legea defăimării: 20 de aleşi nu au votat, 14 au folosit greşit sistemul

Dintre cei 34 de deputaţi care nu şi-au exprimat nicio intenţie de vot la legea defăimării, 20 nu au votat, deşi au avut cartelele conectate corect, iar 14 au avut cartelele introduse incorect, potrivit raportului întocmit de Camera Deputaţilor.

695 afișări
Imaginea articolului RAPORTUL privind votul la legea defăimării: 20 de aleşi nu au votat, 14 au folosit greşit sistemul

RAPORTUL privind votul la legea defăimării: 20 de aleşi nu au votat, 14 au folosit greşit sistemul

20 de deputaţi dintre cei 34 care nu şi-au exprimat nicio intenţie de vot "au avut cartele conectate corect la consola de vot, au avut drept de vot, dar nu şi-au exprimat opţiunea de vot", arată Raportul privind funcţionarea sistemului de vot din 17 februarie, şedinţă în care PSD a acuzat vicierea procesului de vot.

Este vorba de 10 deputaţi PSD, 7 PNL, 2 UDMR şi unul de la minorităţi. Social-democraţii care nu au votat sunt: Adrian Simionescu, Camelia Khraibani, Gheorghe Marin, Laurenţiu Roşca-Ţigăeru, Catalin Tiuch, Cristina Nichita, Aurel Niculaie, Luminiţa Adam, Vasile Popeangă şi Gabriel Vlase.

14 din cei 34 de deputaţi care nu şi-au exprimat intenţia de vot au avut cartele conectate incorect la consola de vot, pe durata votului în cazul legii defăimării, potrivit sursei citate.

Jumătate dintre cei 14 deputaţi care au avut cartele introduse incorect la consola de vot fac parte din grupul parlamentar al PSD: Ioan Vulpescu, Gavril Mîrza, Constantin Mazilu, Cristian Ovidiu Iane, Maria Drăghici, Ion Călin şi Simona Bucura Oprescu.

Liderul deputaţilor PNL Eugen Nicolăescu, fostul ministru al Culturii, deputatul PSD Ioan Vulpescu, fostul ministru al Mediului, deputatul PNL Lucia Varga, se numără printre aleşii care nu au folosit corect sistemul de vot la şedinţa din 17 februarie.

CLICK PE IMAGINE PENTRU A VEDEA RAPORTUL

În rândul posibilelor greşeli pe care aleşii le-ar fi putut face în folosirea sistemului de vot se numără introducerea partială a cartelei, extragerea cartelelor în timpul celor 10 secunde alocate înregistrării opţiunii, dar şi introducerea cartelei prea târziu, potrivit sursei citate.

PSD a reclamat faptul că la exprimarea votului asupra proiectului de lege iniţiat de Liviu Dragnea, 9 deputaţi ai partidului şi-au exprimat votul, dar numele lor nu au apărut în listingul votului final. Este vorba despre deputaţii: Ionuţ Vulpescu, Simona Bucura Oprescu, Gabriel Vlase, Cristina Nichita, Ovidiu Iane, Constantin Galan, Damian Florea, Luminiţa Adam şi Camelia Khraibani.

Patru dintre aceştia nu şi-au exprimat nicio opţiune de vot, patru au folosit cartela incorect, iar Damian Florea s-a logat prima dată în sistem după votul pe proiectul iniţiat de Liviu Dragnea.

La votul asupra legii defăimării s-au înregistrat 315 deputaţi prezenţi, 152 de voturi pentru, 105 împotrivă şi 24 de abţineri. Pentru ca această lege să fie adoptată, ar fi fost nevoie de 158 de voturi pentru. Numărul afişat de prezenţi include aceste voturi plus cei 34 de deputaţi care nu şi-au exprimat votul.

Raportul precizează că sistemul video de care dispune Camera Deputaţilor nu este destinat urmăririi prezenţei/lipsei parlamentarilor din sala de plen, deşi acestea ar putea conţine şi ''imagini ale domnilor deputaţi''.

Valeriu Zgonea a declarat miercuri că raportul rezultat în urma anchetei administrative din Camera Deputaţilor nu îi dă dreptate liderului PSD, Liviu Dragnea, cel care acuza o intervenţie ''criminală'' asupra sistemului electronic de vot.

''În urma analizei acestui raport, Biroul Permanent a concluzionat că nu există nicio suspiciune cu privire la softul respectiv. Nimeni nu poate interveni în modificarea datelor. Este imposibil. Acest lucru este clar ca lumina zilei. Toţi membrii Biroului Permanent au fost de acord cu acest lucru'', a declarat Valeriu Zgonea.

Liviu Dragnea afirma săptămâna trecută că ''o mână criminală'' a manipulat sistemul electronic de vot pentru ca legea defăimării să nu treacă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici