UPDATE: Baconschi, avizat de Comisiile de politică externă pentru postul de ambasador la Paris

(adaugă declaraţiile lui Teodor Baconschi despre audierile din comisie şi despre relaţia cu Franţa - paragrafele 2, 3, 4 şi detalii despre activitatea sa diplomatică)

1 afișare
Imaginea articolului UPDATE: Baconschi, avizat de Comisiile de politică externă pentru postul de ambasador la Paris

UPDATE: Baconschi, avizat de Comisiile de politică externă pentru postul de ambasador la Paris

Consilierul prezidenţial Teodor Baconschi a fost avizat, marţi, cu unanimitate de voturi, de Comisiile de politică externă ale Parlamentului, pentru postul de ambasador la Paris.

Nominalizarea sa a fost avizată cu 22 de voturi.

„A fost o discuţie deschisă, cordială, care a trecut în revistă ansamblul relaţiilor noastre cu Franţa în trecut, prezent şi sub auspiciile create de victoria lui Nicolas Sarkozy. Am făcut un tur de orizont şi am preluat o serie de sugestii”, a spus Baconschi.

El a arătat că România trebuie să profite de „ambiţia politică” pe care noul preşedinte al Franţei, Nicolas Sarkozy, o imprimă asupra întregii Europe, relansând procesul constiuţional în direcţia unui Tratat simplificat, „pentru că, evident, Europa în formula de 27 nu mai poate funcţiona pe unanimitate”.

„Sarkozy propune această majoritate super-calificată, cum o numeşte el. Limitele Tratatului de la Nisa sunt evidente pentru jucătorii mari din UE şi de asemenea limitele exinderii. Sarkozy este adeptul unei Europe cu geografie clară şi sigur că vede continuarea procedurilor de extindere cu ţări calificate din punct de vedere economic, politic şi istoric, precum Elveţia sau Norvegia sau Islanda, cu ţări care se pot califica pentru că fac parte din arealul civilizaţional european – mă refer la zona balcanică”, a arătat Baconschi.

În prezent, Baconschi este consilier prezidenţial pentru relaţia cu autorităţile publice şi cu societatea civilă. El are gradul diplomatic de ambasador.

În perioada1997-2001, a fost ambasador al României pe lângă Sfântul Scaun, iar în1999-2001 a fost acreditat, de asemenea, în Republica San Marino şi pe lîngă Suveranul Ordin Militar de Malta. În 2001, a deţinut postul dedirector general în MAE, iar în2002 – 2004 a fost ambasador al României în Republica Portugheză. Din 2005 până în septembrie2006 a fost secretar de stat pentru Afaceri Globale (MAE).

Avizul comisiilor este consultativ, decizia finală privind numirea ambasadorilor revenindu-i şefului statului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici