Verhofstadt: Îl invit pe Diaconu în Grupul ALDE din PE

Liderul Grupului ALDE din PE, Guy Verhofstadt, se declară admirator al lui Mircea Diaconu şi să îl invită să se alăture Grupului, ca membru independent, precizând, de asemenea, că "aparenta încercare de a contesta legitimitatea" alegerii europarlamentatului contravine prevederilor Tratatelor UE.

520 afișări
Imaginea articolului Verhofstadt: Îl invit pe Diaconu în Grupul ALDE din PE

Verhofstadt: Îl invit pe Diaconu în Grupul ALDE din PE (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)

"Rezultatul din România al alegerilor pentru Parlamentul European a fost anunţat şi confirmat oficial de către autorităţile competente. Aparenta încercare de a contesta legitimitatea faptului că domnul Mircea Diaconu a fost ales drept candidat independent, contravine prevederilor Tratatelor Uniunii Europene, care prevăd în mod clar că orice cetăţean al Uniunii Europene are dreptul de a candida la alegerile pentru Parlamentul European", afirmă Guy Verhofstadt, citat într-un comunicat remis MEDIAFAX.

El se declarată "un mare admirator al personalităţii şi al spiritului independent, de neclintit, ale lui Mircea Diaconu".

"În mod clar, candidatura sa a beneficiat, într-o mare măsură, de sprijinul electoratului cu afinităţi liberale, iar cei care l-au votat au făcut-o în cunoştinţă de cauză. Îl invit pe domnul Diaconu să se alăture Grupului ALDE, ca membru independent şi garantez pentru păstrarea independenţei sale pe viitor, pentru a lucra împreună la îndeplinirea obiectivelor liberale şi pro-europene", afirmă Verhofstadt.

ANI a contestat la Curtea de Apel Bucureşti calitatea de membru în PE a lui Mircea Diaconu, sesizând şi Legislativul european că fostul senator a fost în incompatibilitate, dar la momentul actual Parlamentul European verifică doar incompatibilităţile la nivel comunitar.

Acţiunea ANI a fost înregistrată la Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal a Curţii de Apel Bucureşti (CAB) în 11 iunie.

ANI l-a reclamat pe Diaconu, alături de Autoritatea Electorală Permanentă şi Biroul Electoral Central, după ce fostul senator, declarat incompatibil printr-o decizie definitivă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), a candidat la alegerile europarlamentare, câştigând un mandat.

otodată, potrivit unor surse, ANI a trimis şi o sesizare la Parlamentul European, pentru Comisia de validare a candidaturilor, în care atrage atenţia asupra incompatibilităţii stabilite de instanţa supremă.

Reprezentanţi ai PE au explicat pentru MEDIAFAX că Parlamentul European verifică doar incompatibilităţile la nivel european, astfel că decizia trebuie să aparţină autorităţilor judiciare române.

BEC a transmis Comisiei de validare lista cu eurodeputaţii români aleşi, pe care figurează şi independentul Mircea Diaconu. Potrivit procedurilor, acesta a completat deja declaraţia pe propria răspundere că nu mai deţine nicio funcţie în cadrul instituţiilor europene.

Conform reprezentanţilor PE, Legislativul poate interveni doar în momentul în care există o decizie judiciară definitivă în România şi primesc o solicitare de la autorităţile de la Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici