Zgonea: Iohannis trebuie să respecte legislaţia, dacă vrea să intre în Guvernul Ponta

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, sâmbătă, la Oradea, că dacă prim-vicepreşedintele PNL Klaus Iohannis vrea să facă parte din Guvern, trebuie să respecte legislaţia şi să îşi dea demisia din funcţia de primar în momentul în care va depune jurământul.

156 afișări
Imaginea articolului Zgonea: Iohannis trebuie să respecte legislaţia, dacă vrea să intre în Guvernul Ponta

Prim-vicepreşedintele PNL Klaus Iohannis (Imagine: Ana Poenariu/Mediafax Foto)

Întrebat dacă are reţineri privind desemnarea lui Klaus Iohannis pentru funcţiile de ministru de Interne şi vicepremier, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a afirmat că legislaţia trebuie respectată, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Eu le-am spus (n.r. - liberalilor) că unde-i lege, nu-i tocmeală. Legislaţia nu se poate schimba cum se schimba pe vremuri pentru domnul Ciorbea. Dacă domnul primar Iohannis, prim-vicepreşedintele PNL, vrea să intre în Guvernul Ponta, trebuie să respecte legislaţia naţională, pe care eu o susţin", a declarat Zgonea.

De asemenea, Valeriu Zgonea a afirmat că Iohannis ar trebui să renunţe la mandatul de primar în momentul când va depune jurământul ca ministru.

"Domnia sa trebuie să-şi dea demisia din funcţia de primar în momentul când depune jurământul. (...) Dacă se doreşte să devină şi vicepremier al Guvernului, atunci trebuie o nouă angajare a răspunderii în faţa Parlamentului, adică un nou vot de încredere. Aceste discuţii vor fi în cadrul USL, aşa cum a precizat şi premierul Victorul Ponta", a spus Zgonea.

Liderul social-democrat a refuzat să comenteze nominalizările PNL pentru Ministerul Finanţelor, Ministerul Economiei şi Ministerul Sănătăţii, afirmând că acestea "vor fi discutate în cadrul USL".

Valeriu Zgonea s-a aflat, vineri şi sâmbătă, la Oradea, unde s-a întâlnit cu activiştii PSD, în scopul pregătirii campaniei pentru alegerile europarlamentare.

Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, a fost desemnat vineri, de PNL, pentru funcţiile de vicepremier şi ministru de Interne.

El spunea că nu este dispus să renunţe foarte uşor la Primărie şi că, dacă legislaţia o va permite, va păstra funcţia, concomitent cu poziţiile din Guvern, apreciind că se pot găsi soluţii de interimat pentru o perioadă rezonabilă de timp.

"Nu sunt dispus să renunţ foarte uşor la primărie, există antecedente - un fost primar general care a putut să fie în acelaşi timp şi prim-ministru, aflat aici în sală", afirma Iohannis, făcând referire la Victor Ciorbea.

El spunea că, dacă legislaţia permite acest lucru, va apela la această legislaţie.

"Dacă legislaţia permite acest lucru, pot să vă spun, da, voi face apel la legislaţie. Nu e o chestiune de strictă urgenţă, azi, mâine, poimâine, dar cred că se găsesc soluţii pentru a realiza un interimat de o lungime rezonabilă pentru a vedea cum evoluează lucrurile", spunea Iohannis.

El mai preciza, întrebat despre criticile unor lideri PSD potrivit cărora el nu trebuie să fie şi vicepremier, că acestea sunt "nişte păreri exprimate probabil aşa, la proaspăt", arătând că atunci când Victor Ponta îi va spune personal acest lucru, o să-i dea un răspuns.

La rândul său, preşedintele PNL, Crin Antonescu, declara, vineri, că detaliile procedurale privind nominalizarea lui Klaus Iohannis ca vicepremier vor fi discutate cu Victor Ponta, după ce acesta va decide asupra acceptării propunerii, liberalul arătând că aşteaptă un răspuns al premierului pe acest subiect.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan, preciza, tot vineri, că nu este clar dacă primarul Sibiului, Klaus Iohannis, poate fi şi vicepremier, el exprimându-şi speranţa că dorinţa PNL de a-l propune vicepremier nu va crea "anumite" probleme procedurale, întrucât Guvernul nu are nevoie de instabilitate.

Şi vicepreşedintele PSD Dan Şova spunea, vineri, că, în opinia sa, Klaus Iohannis nu poate fi vicepremier în contextul actual, el arătând că Executivul ar avea datoria de a merge în Parlament şi de a cere un nou vot de încredere, ceea ce ar putea însă genera o nouă perioadă de instabilitate.

De asemenea, premierul Victor Ponta, aflat la Soci, a declarat, sâmbătă, că are o relaţie foarte bună cu Klaus Iohannis şi că îl doreşte în Guvern, deoarece ar fi un mare câştig, dar că "deciziile tehnice" legate de poziţii şi de procedurile necesare vor fi luate în ţară, "cu calm", în cadrul coaliţiei.

"Am văzut propunerile făcute de colegii liberali. Sunt oameni de valoare, în frunte cu domnul Iohannis pe care nu doar că îl doresc în Guvern, dar cred că ar aduce un plus Guvernului. Celelalte decizii tehnice, cum vom proceda în continuare, le vom lua în ţară, împreună, cu calm şi cu gândul cum e mai bine pentru sarcina principală a Guvernului de a-şi continua programul pe trend pozitiv al României. Restul, celelalte lucruri, acasă (...) Am o relaţie foarte bună cu domnul Iohannis. Ne cunoaştem de ceva timp. Cred că ar fi un mare câştig pentru Guvern. Exact, poziţiile, astea sunt lucrurile pe care o să le discutăm la conducerea coaliţiei", a declarat Ponta corespondentului TVR.

Potrivit alineatului 2 al articolului 85 din Constituţie, în caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului, preşedintele ţării revocă şi numeşte, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului.

În acelaşi articol se arată că, dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, preşedintele va putea exercita atribuţia prevăzută la alineatul 2 numai pe baza aprobării Parlamentului, acordată la propunerea primului-ministru.

Constituţia României prevede la articolul 105, că funcţia de membru al Guvernului este incompatibilă cu exercitarea altei funcţii publice de autoritate, cu excepţia celei de parlamentar, iar în Legea 161/2003 se menţionează explicit că funcţia de primar este incompatibilă cu cea de ministru.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici