Durerea de maxilar poate avea mai multe cauze. Când trebuie să mergi la medic?

  • Unul dintre principalele motive pentru durerile de maxilar este tulburare temporomandibulară, care poate fi cauzat de scrâşnirea dinţilor.
  • O infecţie a sinusurilor şi problemele dentare, cum ar fi cariile, pot duce, de asemenea, la dureri de maxilar.
  • În cazuri rare, durerea de maxilar poate fi un semn a ceva mai grav, cum ar fi o tumoare sau o afecţiune nervoasă.
5811 afișări
Imaginea articolului Durerea de maxilar poate avea mai multe cauze. Când trebuie să mergi la medic?

Durerea de maxilar poate avea mai multe cauze. Când trebuie să mergi la medic?

Diagnosticarea durerii de maxilar este complicată, deoarece poate fi cauzată de o serie de factori, inclusiv probleme dentare, leziuni nervoase, infecţii, leziuni sau tumori, spune Dr. Yasmeen Jalal, un specialist în ureche, nas şi gât de la Memorial Hermann Health System.

Iată cauzele pentru care este posibil să aveţi dureri de maxilar:

Tulburare temporomandibulară

Una dintre cele mai frecvente cauze ale durerii de maxilar este afecţiunea articulaţiei temporomandibulare şi a muşchilor, sau TMD. 
 
Articulaţiile temporo-mandibulare (ATM) sunt punctele de pe fiecare parte a feţei în care se întâlnesc maxilarul superior şi maxilarul inferior. 
 
Aceste articulaţii cuprind o reţea vastă de oase, cartilaje şi nervi. Asta înseamnă că sunt multe lucruri care pot merge prost la nivelul ATM, inclusiv artrită, luxaţie sau dureri nervoase, spune Dr. Monica Kalra, medic de familie.
 
TMD se caracterizează prin durere pe o parte a feţei, spune Dr. Riza T Conroy, medic de medicină de familie. Durerea apare şi dispare adesea. De asemenea, este posibil să aveţi pocnituri în maxilar, blocaj sau dificultate de mişcare, potrivit Insider.
 
De multe ori, medicii nu cunosc cauza TMD, deşi se pare că există o legătură genetică. Problemele ortodontice, stresul şi scrâşnitul dinţilor pot contribui, de asemenea, la TMD.
 
Ce trebuie să faceţi: Mergeţi la medicul de familie, la dentist sau la chirurgul bucal. Aceştia vor determina care este cauza TMD şi ce tratament se potriveşte.

Probleme dentare

Deoarece maxilarul susţine dinţii şi nervii din jur, este posibil să simţiţi durere din cauza problemelor dentare din maxilar. 
 
Problemele dentare, inclusiv cariile, boala parodontală (boala gingivală), gingivita (inflamaţia gingiilor) şi infecţiile dentare pot cauza acest lucru, spun specialiştii. 
 
Dacă problemele dentare vă provoacă dureri de maxilar, aţi putea observa aceste simptome, potrivit lui Conroy:
  • Durere pe o parte sau într-o anumită zonă
  • Durere care se înrăutăţeşte atunci când mâncaţi sau beţi ceva cald sau rece
  • Respiraţie urât mirositoare sau un gust neplăcut în gură
  • Umflături la nivelul maxilarului
  • Febră
Ce trebuie să faceţi: Mergeţi la dentist. Acesta va face probabil un examen pentru a căuta boli ale gingiilor sau infecţii şi va folosi radiografia pentru a diagnostica carii. 

Infecţia sinusurilor

Sinusurile sunt buzunare de aer situate în partea superioară a maxilarului. Dacă acestea se umplu de lichid din cauza unei răceli, a alergiilor de sezon, a fumatului sau a unor probleme structurale, puteţi dezvolta o infecţie sinusală. 
 
O infecţie sinusală poate pune presiune pe cavităţile sinusale, ceea ce duce la dureri de maxilar. Probabil că veţi observa şi alte simptome, inclusiv:
  • Presiune sau umflătură facială
  • Dureri de cap
  • Curgere sau înfundare a nasului
  • Respiraţie urât mirositoare
Ce trebuie să faceţi: Consultaţi medicul de familie. În multe cazuri, medicii recomandă să aşteptaţi să vedeţi dacă simptomele unei infecţii sinusale se ameliorează de la sine, ceea ce durează de obicei aproximativ 10 zile. 

Infecţia urechii

În cazul infecţiei la ureche, durerea poate iradia prin faţă şi în maxilar, spune Conroy. Infecţiile urechii sunt mai frecvente la copii, dar pot apărea şi la adulţi. 
 
Dacă o infecţie a urechii provoacă dureri de maxilar, apar şi alte simptome, inclusiv:
 
  • Durere pe o parte a capului sau a feţei
  • Febră
  • Probleme de auz
  • Probleme cu echilibrul
  • Scurgere de lichid din ureche
  • Probleme de somn 
Ce trebuie să faceţi: În cele mai multe cazuri, infecţiile urechii se vindecă fără tratament în trei zile. Folosiţi un analgezic fără prescripţie medicală şi comprese calde pentru a gestiona durerea până când aceasta începe să se rezolve. Dacă nu se ameliorează, mergeţi la medic.

Probleme cu glanda parotidă

Glanda parotidă produce salivă şi este situată în partea din spate a maxilarului inferior şi în regiunea obrazului.
 
Dacă canalele din glandă se blochează, aceasta poate duce la o inflamaţie cunoscută sub numele de parotită. Aceasta provoacă durere şi umflături în partea din spate a maxilarului. Deşi durerea ar putea începe într-o parte, de obicei progresează spre ambele părţi, spune Conroy. 
 
În plus faţă de durere, s-ar putea să observaţi simptome, inclusiv:
  • Modificări în ceea ce priveşte cât de mult puteţi deschide gura
  • Durere care se înrăutăţeşte atunci când mâncaţi
  • Umflături, în special în faţa urechilor
  • Roşeaţă pe faţă sau pe gât
  • Gură uscată
  • Gust neplăcut în gură
  • Febră

Ce trebuie să faceţi: Mergeţi la medicul de familie. Acesta va face un examen, apoi va recomanda teste suplimentare, care pot include o tomografie computerizată, un RMN, o ecografie sau analize de sânge pentru a identifica ce cauzează parotita. 

Afectarea nervilor

În cazuri rare, durerea maxilarului este cauzată de deteriorarea nervului trigemen, spune Jalal. Acest nerv se întinde pe toată faţa, inclusiv în maxilar. Există trei moduri principale în care nervul poate fi afectat:
  • Impacturile şi rănile la nivelul feţei pot afecta nervul trigemen, ceea ce duce la durere, amorţeală şi diminuarea mişcărilor.
  • Neuropatia trigeminală, o afecţiune nervoasă adesea cauzată de diabet, poate duce la amorţeală.
  • Nevralgia de trigemen, un tip specific de neuropatie, poate provoca dureri bruşte, severe, asemănătoare unor fulgere, pe o parte a feţei. Episoadele de durere sunt de obicei scurte, dar este posibil să reapară. 
Cel mai frecvent simptom al leziunilor nervoase este o senzaţie de furnicături care se simte ca nişte înţepături de ace. De asemenea, este posibil să simţiţi slăbiciune la nivelul maxilarului. 
 
Ce trebuie să faceţi: Contactaţi medicul. Dacă nervul a fost secţionat, este posibil să aveţi nevoie de o intervenţie chirurgicală. 

Tumoare sau chisturi la nivelul maxilarului

Un alt caz rar de durere de maxilar este reprezentat de tumori şi chisturi, spune Jalal. Tumorile odontogene, care sunt tumori în jurul maxilarului şi al gurii, se dezvoltă din ţesutul implicat în dezvoltarea dinţilor. 
 
Acestea pot provoca simptome precum: 
  • Umflături în jurul maxilarului sau al gurii care se simt dure la atingere şi care se pot extinde în timp
  • Dinţi slăbiţi
  • De obicei, tumorile maxilare nu sunt canceroase, dar pot creşte rapid, deplasând ţesutul şi osul normal din maxilar şi ducând la durere. 
Ce trebuie să faceţi: Mergeţi la medic. Acesta va recomanda probabil imagistică, inclusiv radiografii, o tomografie computerizată sau un RMN. De asemenea, va face probabil o biopsie pentru a se asigura că tumora nu este canceroasă. De multe ori, tumorile maxilare trebuie să fie îndepărtate chirurgical. 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici