A murit Octavian Udrişte, ”părintele” metroului bucureştean. Recent au existat discuţii ca staţia Timpuri noi să îi poarte numele

  • Potrivit Club Feroviar, Octavian Udrişte a încetat din viaţă luni seara (12 februarie).
  • Octavian Udrişte este considerat ”părintele” metroului bucureştean.
  • Pe data de 18 aprilie ar fi împlinit vârsta de 89 de ani.
  • Recent au existat discuţii ca staţia de metrou Timpuri noi să îi poarte numele.
833 afișări
Imaginea articolului A murit Octavian Udrişte, ”părintele” metroului bucureştean. Recent au existat discuţii ca staţia Timpuri noi să îi poarte numele

Foto: clubferoviar

Cine a fost Octavian Udrişte

În vârsta de 88 de ani, Octavian Udrişte a fost unul dintre cei trei factori decisivi în punerea în funcţiune, în 1979, a metroului bucureştean (alături de proiectant şi Întreprinderea de Vagoane Arad, în prezent Astra Vagoane Călători).

Octavian Udrişte s-a născut la Timişoara şi este la a treia generaţie de feroviari din familie. Bunicul din partea mamei a fost mecanic de locomotivă la depoul din Cernăuţi, iar cel din partea tatălui, originar din Mehedinţi, a fost şeful magaziei din Gara Dealul Spirii, din Bucureşti.

Începând cu anul 1962, a ocupat funcţii de execuţie şi concepţie în instituţiile centrale care conduceau căile ferate. Şi-a continuat activitatea ca şef al Depoului Bucureşti-Călători (1970 – 1972), revizor general de siguranţă a circulaţiei (1973 – 1976), şef al Departamentului de material rulant al Metroului Bucureşti (1977 – 1984), director tehnic al Metroului (1985 – 1993), director general al Metrorex (1994 – 1996), director executiv la Institutul de Cercetări în Transporturi (1996 – 1997), şef al Departamentului Sisteme de Transport al Siemens România (1997 – 2005), consultant tehnic la Integral Consulting RCD – SRL (2007 – 2017), consultant la Autoritatea Municipală de Transport Bucureşti (2017– 2018). Din 2007 şi până în prezent este preşedinte onorific la Club Feroviar.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici