Căderi de pietre pe DN 1, pe Valea Prahovei, în urma ploilor şi a scurgerilor de pe versanţi

Una dintre cele mai circulate şosele din ţară, DN 1 între Ploieşti şi Braşov, este afectată de căderi de pietre în zona Nistoreşti, unde roca de pe versant a devenit "instabilă” în urma ploilor şi a scurgerilor de pe versanţi, în zonă existând şi două stânci cu fisuri, care nu pot fi detonate.

256 afișări
Imaginea articolului Căderi de pietre pe DN 1, pe Valea Prahovei, în urma ploilor şi a scurgerilor de pe versanţi

Căderi de pietre pe DN 1, pe Valea Prahovei, în urma ploilor şi a scurgerilor de pe versanţi (Imagine: Tudor Cristi/Mediafax Foto)

Ploile abundente şi scurgerile produse pe versanţi în ultimele zile au dus la căderi de pietre pe DN1, pe unul dintre cele mai circulate tronsoane rutiere din ţară, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit datelor furnizate, marţi, de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Prahova, între Ploieşti şi Braşov, la Nistoreşti, la kilometrul 99+100 de metri al drumului, zona a devenit instabilă pe versantul din partea dreaptă a sensului de mers Ploieşti - Braşov, semnalându-se căderi de pietre de diverse dimensiuni pe carosabil.

În urma verificărilor în zona afectată, autorităţile au constatat că pe acel versant există două stânci, situate la o înălţime de aproximativ 20 de metri şi la o distanţă de aproximativ 30 de metri una de cealaltă, stânci care prezintă fisuri mai vechi.

Marţi, reprezentanţi ai mai multor instituţii din judeţ au mers în zonă pentru a analiza situaţia astfel încât să se prevină căderea celor două stânci pe carosabil.

Conform ISU Prahova, s-a constatat că cele două blocuri de piatră, care au aproximativ 0,2 metri cubi fiecare, nu pot fi detonate controlat, întrucât intervenţia pirotehniştilor în zonă "nu ar face altceva decât să amplifice fenomenul de dislocare şi a altor stânci aflate în imediata apropiere”.

În aceste condiţii, autorităţile care au analizat situaţia au propus "ca soluţie imediată" instalarea de către o firmă specializată a plaselor de protecţie, care să preîntâmpine căderea stâncilor pe partea carosabilă. Zona de drum a fost semnalizată şoferilor prin indicatoare rutiere "Căderi de pietre”.

Soluţiile tehnice de consolidare care se impun vor fi adoptate după consultarea studiului geotehnic existent sau după executarea, în regim de urgenţă, a unui noi studiu geotehnic, precizează reprezentanţii ISU Prahova.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici