Cartel ALFA: Majorarea salariului minim de la 670 la 700 lei încalcă sensul ideii de salariu minim

Intenţia Guvernului de majorare a salariului minim de la 670 la numai 700 de lei încalcă sensul ideii de "salariu minim", acesta trebuind să reprezinte o sumă care să acopere cheltuielile coşului zilnic şi să permită salariaţilor să se întreţină, afirmă confederaţia "Cartel ALFA".

465 afișări
Imaginea articolului Cartel ALFA: Majorarea salariului minim de la 670 la 700 lei încalcă sensul ideii de salariu minim

Cartel ALFA: Majorarea salariului minim de la 670 la 700 lei încalcă sensul ideii de salariu minim (Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax foto)

Într-o scrisoare deschisă adresată primului-ministru, remisă duminică, agenţiei MEDIAFAX, Confederaţia Naţională Sindicală "Cartel ALFA" susţine că salariul minim pe economie garantat în plată trebuie, în primul rând, să reflecte valoarea muncii în relaţia dintre angajat şi angajator, dar trebuie, în acelaşi timp, să fie un instrument de stimulare a pieţii muncii şi o cale de eliminare a evaziunii fiscale. Mai mult, adaugă sursa citată, valoarea salariul minim pe economie este un instrument care poate aduce resurse suplimentare la bugetul de stat, prin realizarea unor contribuţii şi taxe suplimentare, dar şi de reducere a cheltuielilor la capitolul asigurări sociale. Valoarea salariului minim garantat în plată trebuie să ţină cont şi de evoluţia şi valoarea productivităţii muncii.

Confederaţia reaminteşte că, în 2009, productivitatea muncii în industrie a fost de 12,50 %, că în 2010 aceasta a crescut, faţă de 2009, cu încă 17 %, iar în 2011, productivitatea muncii pe primele nouă luni ale anului, a fost mai mare cu 8,35 % faţă de perioada similară din 2010. Deci avem o creştere a productivităţii muncii de 42,6 % pe perioada 2009-trimestrul III 2011. Pe de altă parte, în intervalul 2009-trimestrul III 2011, inflaţia a crescut cu 19,75 %.

Toate aceste date ar trebui să se regăsească în valoarea propusă să reprezinte creşterea salariului minim garantat în plată. Nu se poate trece cu vederea faptul că din 2010 valoarea salariului minim pe economie a fost îngheţată, afirmă confederaţia, care menţionează că toate aceste date conduc la constatarea că valoarea reală a salariilor din întreaga economie a scăzut, în perioada 2009- trimestrul III 2011, cu 15,30 %.

În opinia sindicaliştilor, intenţia Guvernului, de majorare a salariului minim de la 670 la numai 700 de lei încalcă sensul ideii de "salariu minim". Acesta trebuie să reprezinte o sumă care să acopere cheltuielile coşului zilnic şi să permită salariaţilor să se întreţină.

"Guvernul României, care a interzis publicarea periodică a acestui coş minim, confundă ideea de salariu minim cu aceea de ajutor social, ceea ce este în egală măsură şi umilitor şi ilegal, salariul minim trebuind să cuantifice munca depusă de fiecare lucrător", spune sursa citată. CNS "Cartel ALFA" menţionează că o valoare reală a salariului minim, conform coşului minim calculat, ar trebui să se situeze la 1.100 de lei.

"Motivaţia Guvernului prin care se susţine că, pentru respectarea acordului cu Fondul Monetar Internaţional, se doreşte încadrarea în suma de 7,2% din PIB a fondului de salarii pentru 2012 (când PIB creşte în 2012 faţă de 2011 cu 13,64%), este total nejustificată. Fondul de salarii a fost de 6122,28 mil. lei în 2010, iar în 2012 este prevăzut 6859,04 mil. lei. Să nu uităm că s-au făcut şi urmează să se facă concedieri de până la 300.000 persoane în perioada 2010-2012, şi în 2010 s-au făcut reduceri de salarii de cel putin 25%. Unde sunt şi unde dispar aceste sume economisite la fondul de salarii ? Să nu uitaţi, domnule Prim-ministru, că datorită sectorului economic (concurenţial), creşterea salariului minim conduce la un venit suplimentar la bugetul de stat", se arată în scrisoarea deschisă.

CNS "Cartel ALFA" consideră că este necesară o analiză economică atentă care să urmărească apărarea intereselor lucrătorilor (care sunt exploataţi), apărarea interesului statului (acela de a colecta corect şi de a avea resurse pentru investiţii, renunţând la asistenţa socială pentru persoanele active), şi nu, dup[ cum pare, protejarea intereselor de campanie electorală ale partidelor aflate la putere: prin sponsorizări.

Confederaţia atrage atenţia că rolul Guvernului nu este acela de a fi un proeminent exemplu de contravenient la lege, ci de a fi un model de respectare a legalităţii.

CNS "Cartel ALFA" mai reaminteşte că instituţia Consiliului Economic şi Social (CES) nu mai funcţionează legal ca un organism tripartit, ca urmare a retragerii tuturor celor cinci confederaţii sindicale reprezentative. În plus, nici societatea civilă nu este reprezentată conform legii.

Mai mult, explică CNS, Legea 62/2011 (art. 78 alit.a) prevede că asigurarea cadrului de consultare pentru stabilirea salariului minim garantat în plată este atribuţia Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social (CNTDS), aşa încât acesta trebuie întrunit pentru a se pronunţa asupra salariului minim garantat în plată. În aceste condiţii, intenţia de modificare a salariului minim garantat în plată, pentru anul 2012 numai prin avizul CES, este nelegală.

"Cartel ALFA" solicită premierului să convoace de urgenţă Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social, cu unicul scop de a realiza consultarea conform prevederilor legii, pentru această problemă care este de interes major pentru România, pentru bugetul de stat, cât şi pentru economia românească: salariul minim garantat în plata pe anul 2012. În caz contrar Confederaţia Naţională Sindicală afirmă că va contesta în instanţă eventuala materializare într-o Hotărâre a Guvernului a intenţiei de modificare unilaterală a valorii salariului minim garantat în plată, se arată în scrisoarea deschisă semnată de liderul CNS "Cartel ALFA", Bogdan Hossu.

Ministrul Muncii, Sulfina barbu, a declarat, vineri dimineaţă, că din sistemul bugetar vor fi disponibilizate în 2012 aproximativ 120.000 de persoane, care vor fi şi din administraţie.

"Nu au fost făcute analize concrete pentru a şti câţi oameni vor pleca din fiecare sector, aceste analize fiind în desfăşurare. Cei care părăsesc sistemul bugetar se pot angaja în privat, pentru că sunt locuri disponibile", a spus ministrul Muncii.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la Economist Conferences Bucharest Summit, că procesul de reducere a numărului de salariaţilor bugetari va continua, România urmând să-şi fixeze acest număr la 1,1 milioane până la sfârşitul anului 2012.

"Acest proces (de reducere a personalului bugetar - n.r.) va continua, România urmând să-şi fixeze numărul de salariaţi la stat în jurul a 1,1 milioane, coborând de la 1,4 milioane până la sfârşitul anului 2012", a spus Băsescu.

El a arătat că, de la 1 ianuarie 2010 până în octombrie 2011, numărul de bugetari s-a redus cu 180.000, cu o medie de 5.000 de bugetari pe lună.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi seară, la B1TV, că în cazul plecării celor 120.000 de salariaţi este vorba despre o "ieşire naturală", nu despre o hotărâre administrativă, el menţionâd că mai trebuie făcute reduceri la Ministerul de Interne, însă Poliţia nu este vizată în mod special.

Traian Băsescu a completat că nu se va face înlocuirea 100% a celor care pleacă.

Preşedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, declara vineri că cele 120.000 de disponibilizări anunţate în 2012 sunt "o curăţare politică", întrucât vor pleca cei competenţi şi vor rămâne "piloşii", ceea ce este un "act de bişniţă" pentru că se transferă aceste posturi la PFA-uri.

"Problema reducerii personalului bugetar este una de politică, va fi o curăţare politică. Oaamenii competenţi vor fi daţi afară şi păstraţi piloşii, aceasta ducând la scăderea calităţii şi eficienţei muncii", preciza Hossu.

Potrivit liderului sindical, guvernanţii au spus că mărirea salariului minim în 2012 de la 670 la 700 de lei va duce la depăşirea cheltuielilor cu fondurile de salarii, astfel că trebuie disponibilizaţi alţi oameni. "Am dat afară de la 1 ianuarie 2010, 180.000 de bugetari, mai dăm afară în 2012 alţi 120.000. Dar unde se duc banii? Am mai redus salariile bugetarilor cu 25 la sută şi Guvernul tot se justifică argumentând că nu poate majora salariul minim fără disponibilizări pentru că nu se mai încadrează în anvelopa de 43 de miliarde de lei cheltuieli salariale", spunea Hossu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici