Circa 40 de persoane de etnie romă protestează faţă de "repatrierile voluntare", la Timişoara

Aproximativ 40 de persoane de etnie romă protestează, luni, în faţa Prefecturii Timiş, faţă de "repatrierile voluntare" efectuate de statul francez , dar şi faţă de atitudinea statului român privind acţiunile Franţei.

20 afișări
Imaginea articolului Circa 40 de persoane de etnie romă protestează faţă de "repatrierile voluntare", la Timişoara

Circa 40 de persoane de etnie romă protestează faţă de "repatrierile voluntare", la Timişoara (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Protestatarii s-au adunat în jurul orei 11.00 în faţa Prefecturii Timiş şi au pancarte pe care scrie "Stop Sarkozy. Stop expulsions", " 300 euro dreptul la circulaţie", "Stop rasism" şi "Rom=cetăţean român=cetăţean european".

Potrivit preşedintelui Asociaţiei Parudimos din Timişoara, Leonard Bebi, care este organizatorul acţiunii, la protest participă şi persoane care au fost "înşelate" de statul francez, care le-ar fi convins să se întoarcă în România contra unei sume de bani, pe care însă nu au primit-o.

"Protestăm faţă de măsurile lui Sarkozy de expulzare a romilor din Franţa. Am adus aici persoane care au fost înşelate de statul francez, care le-a promis 300 de euro de adult şi o sută de euro de copil dacă se întorc în România. Banii aceştia nu i-au văzut şi li s-a spus apoi că vor primi animale de banii aceştia, însă nu au primit nimic", a spus Bebi.

El a precizat că la Prefectura Timiş o delegaţie a romilor va depune o declaraţie adresată Guvernului în care condamnă expulzările din Franţa, dar şi lipsa atitudinii statului român faţă de acţiunile Franţei.

De la Prefectură, romii se vor îndrepta la Centrul Cultural Francez, situat la câteva sute de metri de Prefectură, unde vor depunde, de asemenea, o scrisoare de protest.

Protestul este autorizat şi se va încheia la ora 12.00.

Câteva sute de romi au fost repatriaţi în România şi Bulgaria, în luna august, după înăsprirea politicii de securitate a guvernului francez, care a atras numeroase critici pe plan intern şi internaţional.

Luna trecută, Parisul a procedat la expulzarea a 979 de români şi bulgari şi la desfiinţarea a apoximativ 100 de tabere ilegale. De la începutul anului, au fost expulzaţi, în total, peste 8.000 de români şi bulgari.

Analiza preliminară a CE despre romi arată că, "atunci când se decide expulzarea, legislaţia franceză nu se referă explicit la obligaţia de a examina toate circumstanţele individuale", aşa cum prevede legislaţia europeană, acesta fiind doar unul dintre semnele de întrebare ale CE privind Franţa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici