Descentralizarea în Educaţie ar putea începe odată cu noul an şcolar

Concursul de numire a directorilor şcolari, de titularizare sau pentru suplinitori ar trebui organizat la nivel local, conform procesului de descentralizare care, dacă există voinţă politică, ar putea începe în trei luni, a spus Liviu Dragnea, preşedintele Uniunii Consiliilor Judeţene din România.

147 afișări
Imaginea articolului Descentralizarea în Educaţie ar putea începe odată cu noul an şcolar

Preşedintele Uniunii Consiliilor Judeţene din România, Liviu Dragnea (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Reprezentanţii Guvernului s-au întâlnit, marţi, cu sindicatele şi cu reprezentanţii comunităţilor locale pentru a discuta elementele care vor face parte din procesul de descentralizare în Educaţie, întâlnirea având loc la sediul Ministerului Administraţiei şi Internelor în baza invitaţiei adresate, miercuri de vicepremierul Dan Nica după încheierea acordului dintre federaţiile din Educaţie şi Guvern.

Preşedintele Uniunii Consiliilor Judeţene din România, Liviu Dragnea, a declarat, marţi, că directorii de şcoli trebuie să fie organizat la nivel local, de primărie, şi că ar trebui să existe o comisie de examinare formată din reprezentanţi ai inspectoratului judeţean şcolar, ai profesorilor şi ai părinţilor elevilor din unitatea de învăţământ respectivă.

Concursul ar trebui să se desfăşoare după o grilă stabilită de Ministerul Educaţiei, dar şi primăria trebuie să fie implicată, a spus Dragnea.

Acesta a declarat că niciun primar sau preşedinte de consiliu judeţean nu a cerut să numească directorii de şcoală.

De asemenea, concursurile de titularizare şi de suplinitor trebuie să fie organizate la nivel local.

Liviu Dragnea a precizat că autorităţile au o schiţă de doi ani privind procesul de descentralizare, fiind vorba de un calendar şi că, dacă există voinţă politică, în trei luni, se poate începe descentralizarea odată cu începerea noului an şcolar.

Acesta a subliniat că este necesar să se dea mai multă putere comunităţilor locale.

Vicepreşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLi), Mariana Becic, a declarat că în acordul semnat săptămâna trecută de sindicate cu Ministerul Educaţiei s-a stabilit ca marţi să ai loc o întâlnire a comisie paritare, la Ministerul Administraţiei şi Internelor, care să stabilească un calendar pentru începerea procesului de descentralizare în educaţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici