FURTURILE DIN PORTUL CONSTANŢA: 20 de suspecţi printre care cinci poliţişti au fost arestaţi

Cele 20 de persoane suspectate în cazul furturilor din Portul Constanţa, printre care cinci poliţişti de la Poliţia Transporturi Maritine, un agent de la Garda de Coastă şi un poliţist de la Secţia 5, au fost arestate preventiv, miercuri seară, de magistraţii Tribunalului Constanţa.

541 afișări
Imaginea articolului FURTURILE DIN PORTUL CONSTANŢA: 20 de suspecţi printre care cinci poliţişti au fost arestaţi

FURTURILE DIN PORTUL CONSTANŢA: 20 de suspecţi printre care cinci poliţişti au fost arestaţi (Imagine: Cristian Andreescu/Mediafax Foto)

Magistraţii Tribunalului Constanţa au admis propunerea procurorilor în cazul celor 20 de persoane acuzate, printre altele, de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, furt calificat, abuz în serviciu şi luare de mită şi au emis mandate de arestare preventivă, pentru 29 de zile, pe numele acestora.

Decizia instanţei nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Constanţa.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa au solicitat, marţi, magistraţilor Tribunalului Constanţa arestarea preventivă pentru 29 zile a agenţilor de poliţie Florian Silviu Ghica, Demirel Cadîr, Cosmin Buştiuc, Cristian Badea, Cristian Badea, Emil Boghiu, Cristian Moşoiu, Alex Tiberiu Neacşu, precum şi agenţilor de pază de la SC T.P. SRL Simona Andrei, Cristian Marian Dumitru şi Vasile Bulgaru, potrivit unui comunicat de miercuri al Ministerului Public.

De asemenea, procurorii au propus arestarea preventivă a zece membri ai reţelor de hoţi care au furat zeci de tone de mărfuri din Portul Constanţa, având protecţia poliţiştilor cărora le plăteau taxe.

Aceştia sunt Carmil Sipoş, Dumitru Daniel Corîciu, zis "Ţiganu", Ionuţ-Dumitru Arotăriţei, zis "Ptic", Marcel Căciun, zis "Borţos", Iulian Dorel Munteanu, zis "Iuli", Constantin Acozmulesei, zis "Picioruş", Giorgian Ştefan Poenaru, zis "George" sau "Grasu", Mihai Fânariu, zis "Funariu", Daniel Andrei Botez şi Ciprian Stoica, zis "Nebunu".

Potrivit probelor administrate în această cauză, în perioada noiembrie 2011 - februarie 2012 cei şapte agenţi de poliţie - cinci de la Serviciul de Poliţie Transporturi Maritime Constanţa, unul de la Garda Naţională Constanţa şi unul de la Secţia 5 Poliţie Constanţa -, precum şi cei trei agenţi de pază au sprijinit membrii unor grupări să fure din Portul Constanţa. Pentru şapte dintre poliţişti procurorii au cerut arestara preventivă.

De asemenea, potrivit probelor din dosar şi a denunţului unui agent de poliţie de frontieră, în schimbul unor sume de bani cuprinse între 50 şi 100 de lei pentru fiecare transport de furt, precum şi a altor foloase, pe care le primeau de la cei care furau din Portul Constanţa, pe care îi protejau şi sprijineau, agenţii de poliţie şi cei de pază "nu-şi exercitau atribuţiile de serviciu şi îi informau despre modul de organizare al activităţii de pază şi urmărire sau identificare a furturilor".

Anchetatorii au mai stabilit că în unele cazuri agenţii de poliţie şi cei de pază au furnizat informaţii şi i-au ajutat pe membrii grupărilor de hoţi asigurând protecţia transporturilor de marfă sustrasă din Portul Constanţa.

"Totodată, din probele administrate a rezultat că unii dintre inculpaţi înlesneau valorificarea unor bunuri sustrase, cunoscând că provin din săvârşirea unei infracţiuni, urmărind obţinerea unor avantaje de natură patrimonială", a precizat sursa citată.

Grupurile infracţionale furau din Portul Constanţa fier vechi, îngrăşăminte chimice, cereale, iar din zona REMAT furau cantităţi mari de cupru şi bronz, fiind vorba despre aproximativ 2.000 de kilograme.

Agenţii de poliţie şi cei de pază se foloseau de informaţiile pe care le deţineau în baza atribuţiilor de serviciu sau permiteau accesul unor persoane neautorizate la aceste informaţii, inclusiv prin comunicarea către hoţi a datelor despre activităţile poliţieneşti de control şi chiar prin filmarea sau fotografierea şi "asigurarea pazei" transportului cu marfă furată în scopul ajutării să scape de răspunderea penală.

"De asemenea, sprijinul acordat s-a mai realizat şi prin crearea condiţiilor de comitere a furturilor, în sensul că după ce se «asigura intrarea la furat a grupului», inculpaţii (agenţi de poliţie, agenţi de pază) «monitorizau» şi păzeau pentru ca aceştia să nu fie surprinşi asupra faptului. Astfel, din probele administrate a rezultat că înlesnirea sustragerilor se realiza prin părăsirea intenţionată a consemnului de pază în scopul asigurării părăsirii portului în siguranţă, de către cei care sustrăgeau. În unele situaţii, de exemplu, când lucrători CFR au anunţat, prin 112 că în triajul CFR sunt două autoturisme cu hoţi, inculpaţii i-au anunţat să plece, după care au anunţat dispeceratul SPTM Constanţa că la faţa locului nu a fost găsit nici un hoţ", potrivit procurorilor.

În alte situaţii, unii agenţi de poliţie şi agenţi de pază au pus la dispoziţia hoşilor sigilii de mai multe tipuri, toate cu regim special, "pentru a masca urmele efracţiei vagoanelor şi pentru a îndepărta momentul constatării".

În acest caz, procurorii constănţeni au început urmărirea penală a 57 de persoane, declara, marţi, procurorul Teodor Niţă din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa.

Purtătorul de cuvânt al IPJ Constanţa, Gelu Manolescu, declara, marţi, că, potrivit legislaţiei în vigoare, poliţiştii împotriva cărora s-a început urmărirea penală vor fi suspendaţi din funcţie.

În acest dosar, procurorii şi poliţiştii au făcut, marţi dimineaţă, 15 percheziţii la adrese din judeţele Constanţa şi Tulcea .

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici