Mutarea cărţilor în noul sediu al Bibliotecii Naţionale costă cât 7 km de autostradă

Lucrările la noua clădire a Bibliotecii Naţionale a României sunt aproape de final, complicatul proces de transferare a cărţilor, care, în cazul colecţiilor rare, va fi de-a dreptul spectaculos, urmând să presupună eforturi financiare deosebite, scrie ziarul "Gândul".

94 afișări
Imaginea articolului Mutarea cărţilor în noul sediu al Bibliotecii Naţionale costă cât 7 km de autostradă

Mutarea cărţilor în noul sediu al Bibliotecii Naţionale costă cât 7 km de autostradă (Imagine: Bogdan Danescu/Mediafax Foto)

Cărţile din Biblioteca Naţională, situate în 11 locuri diferite din Capitală, sunt parţial împachetate, gata de a fi mutate în impozanta clădire comunistă rebranduită de vizavi de Tribunalul Municipiului Bucureşti. Cititorii s-au împuţinat, în comparaţie cu anii trecuţi, pentru că numeroase publicaţii nu mai pot fi consultate, aşteptând, în cutii, să ajungă la noua destinaţie, se arată într-un material publicat, joi, de "Gândul".

Direc­toarea Bibliotecii promite, potrivit publicaţiei, că viitorul sediu va beneficia de toate facilităţile moderne pentru atragerea publicului: cafenele, restaurante, librării, săli de expoziţii, un muzeu al cărţii, servicii de fotocopiere, parcări spaţioase.

Directoarea generală a Bibliotecii, conf. univ. dr. Elena Tîrziman, se arată optimistă în ceea ce priveşte respectarea termenului de finalizare a noii construcţii: sfârşitul lui 2011. "Cu toate acestea, ţine să precizeze că până în 2013 va fi imposibil ca activitatea bibliotecii să se desfăşoare la parametri normali, dată fiind dificultatea procesului de mutare a cărţilor. Problemele ţin, în primul rând, de precaritatea resurselor umane disponibile: «Noi trebuie să fim, conform indicatorului de ţară, 995 de persoane angajate la BN, dar suntem 250. Gândiţi-vă că ne-ar trebui cam 200 de oameni şi vreo 15 ani numai ca să curăţăm tot ce a însumat BN, făcută aşa, alandala»", se arată în articol.

O parte importantă din banii necesari mutării vor merge în direcţia restaurării cărţilor din colecţiile speciale, procesul tehnic implicat de aceasta fiind extrem de laborios şi costisitor, scrie publicaţia. Şefa Centrului de Patologie şi Restaurare a Cărţii, Mariana Nesfântu, a declarat pentru "Gândul" că, într-o primă etapă, se va face aşa-numita "igienizare" a cărţilor.

Dotarea Centrului de Patologie a Cărţii presupune cheltuieli imense: "Dotarea ajunge, minimal, la 1 milion de euro. Avem echipamente speciale, care nici nu se fac în ţară. Va fi ceva cu totul nou pentru România, se arată în articol. Numai o masă de restaurare ajunge la 400 de milioane de lei", a precizat şefa centrului. Directoarea Tîrziman o completează însă: "Minimal, ne costă 1 milion de euro. Dacă e să facem cum trebuie, s-ar tripla costul".

"Gândul" precizează că la clădirea de pe Bulevardul Unirii, începută la comanda lui Ceauşescu în 1986 şi reluată dintr-o altă perspectivă arhitecturală în 2005, lucrările sunt în toi.

"Termenul de finalizare este 2011, iar contractul încheiat cu Banca Mondială nu admite nicio amânare. Şeful de proiect, arhitectul Eliodor Popa, ne-a explicat, în linii mari, cum va arăta viitorul sediu, care a fost denumit şi "mall cultural", deşi apelativul le displace profund angajaţilor BN: «În stânga şi în dreapta intrării pietonale vor fi nişte fântâni în cascadă, care creează nişte pânze de apă ce cad dintr-un bazin în altul, jardiniere ş.a.m.d. Va fi o intrare destul de monumentală, spun eu, pentru o bibliotecă naţională. Piesa principală este atriumul. În jurul ei se vor desfăşura majoritatea activităţilor care necesită mai puţină concentrare, mai libere: lecturi de ziare, de reviste, cafenele, proiecţii de filme, audiţi». Directoarea BN, glumind, adaugă că, «dacă va fi acces la terase, vom face şi un party»", se arată în material.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici