Ordonanţa privind desfiinţarea învăţământului la distanţă la "Spiru Haret", adoptată de Guvern

Universitatea "Spiru Haret" trebuie să desfiinţeze învăţământul la distanţă, să organizeze alegeri pentru funcţia de rector şi să completeze studiile pentru specializarea Drept la patru ani, Guvernul adoptând, miercuri, măsurile de intrare în legalitate a instituţiei.

251 afișări
Imaginea articolului Ordonanţa privind desfiinţarea învăţământului la distanţă la "Spiru Haret", adoptată de Guvern

Guvernul a adoptat ordonanţa privind desfiinţarea învăţământului la distanţă la "Spiru Haret" (Imagine: Mediafax Foto)

Ministrul Ecaterina Andronescu a declarat că Guvernul a adoptat ordonanţa care fixează măsurile propuse de Ministerul Educaţiei pentru intrarea în legalitate a Universităţii "Spiru Haret", în speţă fiind vorba de desfiinţarea învăţământului la distanţă.

Andronescu a precizat că prin Codul educaţiei va fi înlocuit învăţământul la distanţă cu învăţământul la distanţă cu frecvenţă redusă.

Demnitarul a mai spus că studenţii Universităţii "Spiru Haret" din anii II şi III la învăţământul la distanţă se pot transfera la un alt program de studii care să fie acreditat.

Universitatea "Spiru Haret" trebuie să organizeze alegeri pentru conducerea instituţiei de învăţământ superior, în condiţiile în care rectorul nu a mai fost validat de Ministerul Educaţiei din 2000, a adăugat Andronescu.

Absolvenţii de la specializarea Drept care au terminat cu 180 de credite trebuie să-şi completeze studiile până la 240 de credite, iar studiile vor fi extinse de la trei la patru ani.

Ministrul Educaţiei a mai spus că Universitatea "Spiru Haret" va intra într-un proces de monitorizare specială.

Raportul realizat de Ministerul Educaţiei în cazul Universităţii "Spiru Haret" a fost prezentat de ministrul Ecaterina Andronescu în şedinţa extraordinară de Guvern de sâmbătă.

Ministrul Educaţiei declara, sâmbătă, că în cazul Universităţii "Spiru Haret" a propus mai multe măsuri care trebuie puse în aplicare imediat pentru intrarea în legalitate a instituţiei de învăţământ superior.

Andronescu preciza că dacă universitatea nu aplică aceste măsuri, Ministerul Educaţiei va declanşa procedurile de lichidare a universităţii.

Reprezentanţii "Spiru Haret" trebuie să elaboreze şi să adopte în Senat un regulament privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor conducerii academice a universităţii.

Universitatea trebuie să organizeze alegeri ale structurilor de conducere în conformitate cu noua Cartă pe care o vor elabora. Andronescu a precizat că alegerea rectorului de la Universitatea "Spiru Haret" a avut loc în 2000 şi de atunci acesta nu a fost validat.

Ministrul Educaţiei a adăugat că a fost propusă şi invalidarea titlurilor ştiinţifice de conferenţiar şi profesor universitar conferite de universitate.

Andronescu a precizat că este vorba de 92 de cadre didactice care au primit confirmare doar de la universitate, fără a fi validate de Consiliul Naţional Atestare a Titlurilor Diplomelor şi Certificatelor Universitare.

Referitor la absolvenţii care au finalizat studiile la specializarea Drept cu o durată de studii de trei ani, adică echivalent a 180 de credite, ministrul Andronescu a spus că, potrivit Legii 288/2004 se impune completarea la 240 de credite de studii transferabile cu îndeplinirea tuturor obligaţiilor profesionale din planul de învăţământ şi susţinerea examenului de licenţă.

S-a mai propus retragerea dreptului Universităţii "Spiru Haret" de a organiza licenţă până la finalizarea evaluării instituţionale de către ARACIS şi monitorizarea instituţiei de învăţământ pe o perioadă de trei ani, în baza metodologiei MECI.

Astfel, universitatea ar urma să intre în perioada imediat următoare în proces de evaluare instituţională, de evaluare a programelor de studii autorizate în vederea creditării şi de evaluare periodică de către ARACIS.

Printre măsurile propuse pentru intrarea în legalitate a Universităţii "Spiru Haret" sunt şi actualizarea tuturor regulamentatelor în conformitate cu Carta universităţii şi prevederilor legale în vigoare, organizarea procesului de învăţământ în conformitate cu prevederile legale şi completarea documentelor de studii.

Universitatea "Spiru Haret" trebuie să coreleze cifrelor de şcolarizare cu elemente legate de capacitatea instituţională şi să le reducă astfel încât să fie asigurat raportul studenţi-cadre didactice la nivelul standardelor.

Andronescu a precizat că universitatea trebuie să treacă de la un raport student-cadre de 438, cât este în prezent, la maximum 30.

Universitatea "Spiru Haret" anunţa, la sfârşitul săptămânii trecute, că nu va întrerupe admiterea pentru învăţământul la distanţă până la o decizie definitivă a instanţei în procesul pe care instituţia de învăţământ l-a intentat MECI pentru promovarea HG 749/2009, considerând nelegale concluziile raportului prezentat de ministrul Educaţiei.

Curtea de Apel Bucureşti (CAB) va decide, vineri, dacă admite acţiunea Universităţii "Spiru Haret" şi dacă suspendă hotărârea Guvernului prin care instituţia de învăţământ a fost eliminată de pe lista universităţilor care pot organiza examen de admitere.

Într-o notă din HG 749 se arată că, printr-o sentinţă civilă pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti în 2 decembrie 2008, Universitatea "Spiru Haret" din Bucureşti a fost eliminată, la cererea acesteia, din HG 676/2007 privind domeniile de studii de licenţă, structurile instituţiilor de învăţământ superior şi specializările organizate de acestea şi din HG 635/2008 privind structurile de învăţământ superior şi specializările/programele de studii universitare de licenţă acreditate sau autorizate să funcţioneze provizoriu organizate de acestea, republicată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici