Papa Francisc speră că vizita în Canada va ajuta la vindecarea "răului" făcut populaţiei indigene

Papa Francisc a declarat că deplasarea sa în Canada, săptămâna viitoare, va fi un "pelerinaj de penitenţă" care speră să ajute la vindecarea nedreptăţilor făcute indigenilor de către preoţii şi călugăriţele romano-catolice care au condus şcoli rezidenţiale abuzive.

255 afișări
Imaginea articolului Papa Francisc speră că vizita în Canada va ajuta la vindecarea "răului" făcut populaţiei indigene

Călătoria din 24-30 iulie va include cel puţin cinci întâlniri cu populaţia nativă, Papa Francisc respectându-şi promisiunea de a-şi cere scuze pe teritoriul lor pentru rolul Bisericii în şcolile autorizate de stat, care au încercat să şteargă culturile indigene, potrivit Reuters.

"Din nefericire, în Canada, mulţi creştini, inclusiv unii membri ai ordinelor religioase, au contribuit la politicile de asimilare culturală care, în trecut, au afectat grav populaţiile indigene în diferite moduri", a spus Francisc în discursul său săptămânal adresat oamenilor în Piaţa Sfântul Petru.

Aproximativ 150.000 de copii au fost luaţi din casele lor. Mulţi au fost supuşi la abuzuri, violuri şi malnutriţie în ceea ce Comisia pentru Adevăr şi Reconciliere din Canada a numit în 2015 "genocid cultural".

Scopul declarat al şcolilor, care au funcţionat între 1831 şi 1996, a fost acela de a asimila copiii indigeni. Acestea erau conduse de confesiuni creştine în numele guvernului, cele mai multe de către Biserica Catolică.

Şcolile s-au aflat în centrul discuţiilor dintre papă şi indigeni la Vatican în martie şi aprilie. Amintindu-şi de aceste întâlniri, Francisc a declarat duminică că şi-a exprimat "durerea şi solidaritatea mea pentru răul pe care l-au îndurat".

"Sunt pe cale să fac un pelerinaj de penitenţă, care, sper că, cu harul lui Dumnezeu, poate contribui la calea de vindecare şi reconciliere care a fost deja începută", a spus el.

Papa, în vârstă de 85 de ani, va vizita Edmonton, Maskwacis, Lac Ste. Anne, Quebec, şi Iqaluit, în teritoriul arctic al Canadei. Este programat să ţină nouă discursuri şi să spună două slujbe.

Scandalul recurent al şcolilor a izbucnit din nou anul trecut, odată cu descoperirea rămăşiţelor a 215 copii de la fosta şcoală rezidenţială indiană din Kamloops, în provincia British Columbia din vestul Canadei. Şcoala a fost închisă în 1978.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici