Prefectul de Mureş propune Consiliului Naţional Secuiesc să organizeze mitingul din 10 martie în zona Casei Tineretului

Prefectul de Mureş, Corneliu Grosu, a propus preşedintelui CNS, Izsak Balazs, să organizeze manifestaţia din 10 martie la "Casa Tineretului", din Târgu Mureş, după ce Primăria municipiului a refuzat să aprobe desfăşurarea unui marş al secuilor, CNS atacând decizia municipalităţii la Tribunalul Mureş

140 afișări
Imaginea articolului Prefectul de Mureş propune Consiliului Naţional Secuiesc să organizeze mitingul din 10 martie în zona Casei Tineretului

Prefectul de Mureş propune Consiliului Naţional Secuiesc să organizeze mitingul din 10 martie în zona Casei Tineretului

Prefectul de Mureş, Corneliu Grosu, a declarat că aşteaptă hotărârea Tribunalului Mureş, după ce CNS a atacat decizia Primăriei municipiului Târgu Mureş care a refuzat să aprobe desfăşurarea unui marş al secuilor, în 10 martie, pe bulevardele din oraş, de la Monumentul Secuilor Martiri şi până la Prefectura din centrul oraşului. Grosu a spus că i-a propus preşedintelui organizaţiei, Izsak Balazs, să organizeze manifestaţia "eventual la Casa Tineretului" din municipiu.

În paralel cu atacarea la Tribunalul Mureş a refuzului Primăriei Târgu Mureş de aprobare a marşului din 10 martie, preşedintele CNS îi solicitase prefectului judeţului să atace în contencios administrativ decizia municipalităţii.

Grosu a arătat că aşteaptă hotărârea instanţei şi că nu va întreprinde demersul cerut de CNS pentru că s-ar suprapune cu acţiunea aflată pe rol, dar că i-a propus lui Izsak Balazs o altă variantă, şi anume organizarea manifestaţiei în zona Casei Tineretului din municipiu, aflată la o distanţă mică de Monumentul Secuilor Martiri, unde a fost aprobată manifestarea de comemorare a secuilor executaţi în 1854 şi unde se pot asigura condiţii de siguranţă.

"Am avut o discuţie cu domnul Izsak Balazs în cadrul căreia am analizat toate elementele de siguranţă, de securitate şi de comportament civic, mai ales prin componenta de marş prin oraş. I-am explicat noile riscuri care pot apărea, în condiţiile în care municipalitatea a decis organizarea comemorării la Monumentul Secuilor Martiri, dar fără mişcări de mase sau marşuri prin Târgu Mureş. I-am prezentat un scenariu posibil de realizat: un miting eventual la Casa Tineretului, unde pot să se desfăşoare într-o suprafaţă mai generoasă, cu un număr de persoane pe care dânşii îl apreciază ca fiind de câteva zeci de mii. Acolo putem asigura condiţiile de siguranţă", a spus Grosu.

Acesta a adăugat că reprezentanţii CNS pot ţine la Casa de Cultură "Mihai Eminescu", din apropiere, momentul festiv din program, constând în înmânarea de plachete şi diplome, iar o delegaţie formată dintr-un "număr rezonabil de persoane" poate depune la Prefectură o petiţie, aşa cum se intenţionează.

"A fost de acord cu varianta aceasta, urmând să reformuleze o cerere către comisia de avizare în acest sens, dar numai după judecarea cauzei de la Tribunalul Mureş, pentru că altfel această a doua cerere nu îşi are obiectul", a mai declarat Grosu.

Consiliul Naţional Secuiesc, prin Asociaţia Siculitas, a atacat în instanţă refuzul Primăriei Târgu Mureş de a aproba desfăşurarea unui marş pe bulevardele din oraş, în 10 martie, municipalitatea dând aviz favorabil doar pentru comemorarea "secuilor martiri" din 1854 la monumentul dedicat acestora, primul termen având loc, joi, la Tribunalul Mureş.

La proces au participat preşedintele CNS, Izsak Balazs şi alţi membri ai organizaţiei, precum şi un avocat al Primăriei Târgu Mureş şi şeful Comisiei de avizare şi, totodată, al Poliţiei Locale din Târgu Mureş, Valentin Bretfelean.

Reprezentanţii Primăriei au depus o întâmpinare, cuprinzând toată corespondenţa purtată pe acest subiect cu Asociaţia Siculitas - cea care a cerut avizul pentru marşul CNS, întrucât acesta nu este înregistrat ca şi asociaţie - dar şi probe cu înscrisuri, constând într-un CD cu o înregistrare de la mitingul de anul trecut şi fluturaşi prin care cetăţenii sunt îndemnaţi să participe la manifestarea de anul acesta.

Avocatul Primăriei şi Valentin Bretfelean au susţinut că prin înregistrare vor să arate instanţei ce lozinci au fost scandate la mitingul din anul precedent şi că fluturaşii apăruţi în oraş, care ar proveni de la Asociaţia Siculitas, ar "instiga" cetăţenii să participe la un marş neautorizat de primărie înainte ca instanţa să se pronunţe.

Avocatul CNS, Kincses Elod, a spus că nu se opune administrării acestor probe, însă nu le cunoaşte, iar reprezentanţii municipalităţii au susţinut că nu au decât un exemplar al CD-ului, pentru instanţă, căreia i se cere să se pronunţe prin ordonanţă preşedinţială asupra deciziei Primăriei Târgu Mureş privind mitingul. Magistratul care judecă această cauză a cerut însă municipalităţii să pună şi la dispoziţia reclamantului un exemplar al CD-ului şi să facă dovada comunicării, pentru ca Asociaţia Siculitas să poată exprima un punct de vedere vizavi de această probă, în virtutea principiului contradictorialităţii.

Instanţa a apreciat că, în aceste condiţii, nu se poate dezbate cauza pe fond, motiv pentru care a fixat un nou termen de judecată pentru 3 martie.

La ieşirea din sala de judecată, reprezentanţii municipalităţii au refuzat să facă declaraţii în faţa presei referitoare la conţinutul CD-ului adus ca probă.

Marşul pe care Consiliul Naţional Secuiesc (CNS) îl programase în 10 martie la Târgu Mureş nu a primit avizul primăriei, a anunţat, miercurea trecută, primarul Dorin Florea, precizând că a fost aprobată doar manifestarea de comemorare a secuilor executaţi în 1854. El a susţinut astfel punctul de vedere al Comisiei de avizare a manifestărilor publice din Târgu Mureş, care a dat anterior aviz negativ pentru acţiunea anunţată de CNS în 10 martie, aprobând doar manifestarea comemorativă a secuilor executaţi īn 1854.

Şeful comisiei, Valentin Bretfelean, a precizat că membrii comisiei, între care s-au numărat consilieri locali, dar şi reprezentanţi ai Poliţiei Rutiere, au considerat că nu pot fi blocate artere importante din Târgu Mureş într-o zi lucrătoare pentru "o asemenea activitate".

Aproximativ 5.000 de persoane au participat, anul trecut, în 10 martie, "Ziua libertăţii secuieşti", la mitingul organizat de CNS pentru autonomia "Ţinutului Secuiesc", purtând steaguri şi fanioane secuieşti, precum şi pancarte cu mesaje pro-autonomie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici