Prioteasa: Predarea Portului Bechet de către MT, "un cadou neaşteptat" făcut primarului

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa (PSD), a declarat, luni, că primarului din Bechet, Costel Tulitu (PDL), i s-a făcut "un cadou neaşteptat" prin predarea portului către comunitatea locală de către Ministerul Transporturilor.

139 afișări
Imaginea articolului Prioteasa: Predarea Portului Bechet de către MT, "un cadou neaşteptat" făcut primarului

Prioteasa: Predarea Portului Bechet de către MT, "un cadou neaşteptat" făcut primarului (Imagine: Mediafax Foto)

Şeful administraţiei doljene Ion Prioteasa apreciază că în momentul în care Ministerul Transporturilor a decis să treacă Portul Bechet în patrimoniul localităţii ar fi trebuit să se gândească şi la susţinerea financiară de către primărie a costurilor legate de exploatarea obiectivului.

Preşedintele CJ Dolj consideră că primarul din Bechet, Costel Tulitu, prin predarea portului de către MT, a primit "un cadou neaşteptat".

"Primarului de la Bechet şi Consiliului Local li s-a făcut un cadou neaşteptat, cred eu. Domnul ministru Berceanu a anunţat public că Portul Bechet revine localităţii. Toate bune şi frumoase, numai că programele UE pentru dezvoltarea porturilor consideră că activitatea portuară este o activitate economică cu beneficii, cu profit, de aceea cofinanţarea merge până la 50 la sută din banii pe care trebuie să-i primească de la UE", a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa.

El spune că Primăria Bechet nu ar putea susţine financiar proiectele cu finanţare comunitară, autorităţile locale neavând bani nici să asigure salariile angajaţilor din aparatul propriu.

"Dacă accesează un program al UE de un milion de euro, comunitatea trebuie să pună 500.000 euro. Ei au probleme acolo şi cu salariile. Aici cred că ar mai trebui gândită această treabă, poate chiar de la nivel central, dacă localităţile pe raza cărora se află portul pot să ducă mai departe programe ale UE", a mai spus Prioteasa.

Portul Bechet a fost construit pe un teren care aparţine Consiliului Judeţean Dolj, pentru care primeşte o chirie de aproximativ 35.000 dolari lunar. Prioteasa susţine că cea mai mare parte a banilor încasaţi sub formă de chirie se duc la Consiliul Local Bechet.

"Problema încasărilor de la Bechet este în mâna noastră. Suma este 35.000 de dolari care se obţine lunar şi care este împărţită cu Consiliul Local. Noi am oferit din ce în ce mai mulţi bani comunităţii locale. Am ajuns să luăm de acolo doar un sfert din aceşti bani, dar CJ Dolj poate oricând să revină", a mai declarat Prioteasa.

Preşedintele CJ Dolj apreciază că Portul Bechet va fi transmis direct în proprietatea localităţii pentru că primarul Constantin Tulitu (PDL) a fost mai "insistent".

"La Bechet, de ce s-a dat direct la localitate? Eu cred că pentru că domnul primar a fost mult mai apropiat şi insistent şi şi-a dorit mai mult un port decât alţii din ţară. Probabil că s-a vrut să i se facă un cadou, deşi nu a fost ziua dumnealui", a declarat Prioteasa.

Primarul din Bechet, Costel Tulitu, recunoaşte că a fost "mai insistent" în corespondenţa cu Ministerul Transporturilor solicitând ca portul să treacă în proprietatea localităţii.

"Eu am început demult demersurile pe lângă minister. Eu am cerut şi celor de la Administrarea Porturilor de la Giurgiu să facem o asociere, dar ei m-au amânat de la lună la lună până au decis cei din Guvern să dea porturile de pe Dunăre. Are dreptate domnul Prioteasa că am fost insistent şi asta este şi explicaţia pentru care am primit portul", a declarat pentru corespondentul MEDIAFAX primarul din Bechet, Costel Tulitu.

El afirmă că portul poate contribui la bugetul local cu peste trei milioane de lei, recunoscând că este o "vacă bună de muls".

"Dacă ar fi fost o povară, nu-l luam. Este o vacă de muls de la care luăm lapte. Când spun că e o vacă de muls am în vedere că până acum noi îi dădeam iarbă, dar laptele se ducea la Giurgiu. Săptămâna viitoare vom da o hotărâre de Consiliu Local pentru a prelua portul. Acest port e benefic la ora actuală. Am estimate că vom avea la buget cam 30 de miliarde pe an", a declarat Costel Tulitu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici