Rus alege reprezentanţii Ministerului Transporturilor în AGA companiilor din subordine. Urmează administratorii şi managerii

Ministrul Transporturilor, Ioan Rus, va stabili în această săptămână reprezentanţii instituţiei în Adunările Generală ale Acţionarilor (AGA) la companiile din subordine, iar în următoarele săptămâni vor fi numiţi membrii Consiliilor de Administraţie (CA) şi managerii executivi.

319 afișări
Imaginea articolului Rus alege reprezentanţii Ministerului Transporturilor în AGA companiilor din subordine. Urmează administratorii şi managerii

Ioan Rus (Imagine: Codrin Prisecaru/Mediafax Foto)

"În acest moment, toate companiile - urmărim cu foarte mare atenţie, lună de lună, rezultatele economico-financiare - au rezultate pozitive faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Asta nu înseamnă că sunt mulţumit de management, pentru că dacă ai avut 1.000 de lei pierdere, şi acum ai numai 200 lei, ea tot pierdere se numeşte. Se diminuează pierderile, scad costurile, este în regulă, însă ritmul în care se întâmplă acest lucru cu siguranţă poate fi îmbunătăţit", a declarat ministrul Transporturilor într-o conferinţă de presă.

El a arătat că situaţia va continua să se îmbunătăţească atât prin implicarea ministerului, cât şi prin numirea de manageri privaţi la o serie de companii din subordinea instituţiei.

"Până la finele acestei săptămâni termin structura, nominalizarea, oamenilor în Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) în toate companiile. Unii rămân acolo, pe alţii îi înlocuim. În următoarele săptămâni - nu ştiu cât o să dureze, că e procedură, două, trei săptămâni cu siguranţă, cel puţin - facem tot ce înseamnă Consilii de Administraţie (CA), în care încerc să pun exclusiv specialişti, oameni care se pricep la domeniul respectiv de activitate", a spus ministrul Transporturilor.

Ulterior vor fi numiţi şi managerii executivi la unele companii, a arătat Rus, menţionând că acest proiect nu a fost derulat în ritmul preconizat din cauza "perioadei încâlcite" din ultima lună.

Potrivit datelor transmise la solicitarea MEDIAFAX, Ministerul Transporturilor caută manageri pentru companiile Tarom, CFR Călători, CFR SA, Aeroporturi Bucureşti şi Metrorex, finalizarea selecţiei fiind prevăzută anterior pentru 30 octombrie.

Procesul de recrutare este derulat în baza unui contract încheiat la jumătatea anului 2012 între Ministerul Transporturilor şi asocierea Pricewaterhouse Coopers Tax Advisors & Accountants, D&B David şi Baias şi George Butunoiu Group.

Premierul Victor Ponta a înfiinţat în vară o comisie care să monitorizeze şi aplice prevederile legale privind guvernanţa corporativă în companiile de stat, membrii comisiei urmând să analizeze indicatorii financiari ai societăţilor care au deja management privat, inclusiv cauzele rezultatelor negative. Comisia este condusă de şeful Guvernului, iar vicepreşedinte este ministrul Transporturilor.

Pe perioada mandatului lui Dan Şova, predecesorul lui Rus la conducerea Transporturilor, au fost operate mai multe schimbări de manageri în cadrul companiilor subordonate instituţiei.

Rus a afirmat că în prezent se lucrează la elaborarea unui document prin care să fie stabilit modul de remunerare pentru managerii privaţi.

Pe de altă parte, ministrul a mai spus că a solicitat retragerea companiilor din subordinea ministerului din asocierile nerentabile cu alte firme.

"Am făcut şi această analiză, şi la toate firmele în care companiile noastre au într-un fel sau altul acţiuni am solicitat - şi se ocupă direcţia de management -, să renunţăm la toate participaţiile noastre peste tot unde ele nu sunt rentabile. Ne luăm capitalul social înapoi", a mai afirmat Rus.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici