Sindicalişti afiliaţi la Cartel Alfa, în grevă pentru 15 minute

Aproximativ 500.000 de sindicalişti afiliaţi la confederaţia Cartel Alfa, din toată ţara, au intrat, vineri, pentru 15 minute, în grevă, protestul fiind un semnal de avertizare transmis Guvernului pentru că nu a aplicat planul de măsuri anticriză stabilit cu partenerii sociali în februarie.

20 afișări
Imaginea articolului Sindicalişti afiliaţi la Cartel Alfa, în grevă pentru 15 minute

Sindicalişti afiliaţi la Cartel Alfa au intrat în grevă pentru 15 minute (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Sindicaliştii au început protestul la ora 9.00 şi l-au încheiat la ora 9.15.

"Greva va dura doar un sfert de oră pentru că nu este îndreptată împotriva patronatelor, ci împotriva Guvernului, pentru a simţi solidaritatea sindicatelor şi faptul că sunt responsabili de criza care se adânceşte în România", a spus vicepreşedintele "Cartel Alfa" Romulus Niţă.

Sindicaliştii sunt nemulţumiţi că planul de măsuri anticriză stabilit cu partenerii sociali în februarie nu a fost aplicat de Guvern, în timp ce "puţinele" măsuri care s-au luat au fost defectuoase.

Potrivit lui Niţă, în Programul anticriză pe termen scurt Guvernul a preluat propunerea sindicatelor de a sprijini producţia de îngrăşăminte chimice şi de a acorda subvenţii pentru ca agricultura să beneficieze de acestea şi industria producătoare să menţină locurile de muncă.

"Din cauza modului deficitar de colaborare cu factori importanţi din Uniunea Europeană care dau acordul pentru aceste subvenţii acest lucru nu s-a realizat, s-a ratat perioada de primăvară, se va rata probabil şi perioada de toamnă pentru îngrăşăminte, iar tot mai multe unităţi de producţie s-au închis", a spus Niţă.

În opinia liderului sindical, Guvernul s-a angajat să urgenteze programele de infrastructură pentru a menţine locurile de muncă din industrie, însă nu a văzut deschise lucrările de infrastructură la nivel naţional. Un alt contraexemplu în ceea ce priveşte angajarea de a menţine locurile de muncă este şi cazul Celrom din Turnu Severin, unde AVAS a dispus intrarea în lichidare voluntară, deşi există un investitor.

El a mai spus că, în ceea ce priveşte ordonanţa privind şomajul tehnic, aceasta nu poate fi aplicată pentru că prevede ca întreaga unitate să îşi închidă activitatea pentru o perioadă.

"Abia miercuri s-a aprobat în Comisia de muncă o modificare ca angajaţii unităţilor să plece în şomaj tehnic şi dacă acestea îşi închid parţial activitatea", a explicat Niţă.

Niţă a mai spus şi că sindicatele au solicitat să lucreze cu Guvernul la pachetul legislativ privind legea pensiilor, "suspectând că va fi o mică afacere cu firmele de asigurări privind pensiile de serviciu", însă nu au primit niciun răspuns.

Membrii Cartel Alfa Cluj au renunţat la grevă

Sindicaliştii din Cartel Alfa Cluj au renunţat, vineri, la greva de un sfert de oră, pe motiv că ei au protestat săptămâna trecută în faţa Prefecturii Cluj, şi au transmis oficialităţilor revendicările lor.

Preşedintele Cartel Alfa Cluj, Grigore Pop, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX că, în funcţie de răspunsul Guvernului la mişcările naţionale de protest, sindicaliştii clujeni vor relua sau nu acţiunile alături de colegii lor din ţară.

"Noi am pichetat săptămâna trecută Prefectura Cluj şi am expus revendicările, şi am şi fost în grevă de 15 minute în instituţiile şi agenţii economici unde avem membri. În funcţie de răspunsul Guvernului la doleanţele noastre, vom vedea dacă vom organiza, luna viitoare, o grevă de opt ore sau un miting urmat de o grevă", a spus Pop.

În judeţul Cluj Cartel Alfa are peste 30.000 de membri.

Greva de vineri se înscrie în programul acţiunilor sindicale stabilit de Cartel Alfa la începutul lunii mai. Acţiunile de protest vor fi urmate, la începutul lunii iulie, de un miting şi de un marş de protest.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici