Studenţii ameninţă cu proteste: Cultura plagiatului apropie România de Rusia

Liga Studenţilor (LS IAŞI) şi Liga Studenţilor din Basarabia atrag atenţia opiniei publice asupra riscului major de securitate regională pe care îl reprezintă prezenţa în politică şi în administraţia publică a persoanelor care şi-au obţinut titluri academice prin fraudă.

489 afișări
Imaginea articolului Studenţii ameninţă cu proteste: Cultura plagiatului apropie România de Rusia

Sursa foto: Facebook/Liga Studenţilor - LS Iaşi

De asemenea, LS IAŞI şi Liga Studenţilor din Basarabia ameninţă Guvernul de la Bucureşti cu organizarea de proteste în situaţia în care vor fi trimise în Parlament proiectele noilor legi ale educaţiei, care urmăresc amnistierea plagiatorilor şi promovarea unei culturi a fraudei academice.

Cu ocazia Zilei Unirii Principatelor, 24 ianuarie, Liga Studenţilor a organizat o manifestaţie de protest în faţa Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, la care au participat şi cei din Basarabia, prin care a subliniat că organizaţia va apăra universităţile faţă de orice ingerinţă a factorului politic de natură să aducă atingere libertăţii academice şi normelor de etică în cercetare, se arată într-un comunicat transmis de LS IAŞI.

Mesajele „Unirea a fost făcută de studenţi / Nu de plagiatori şi incompetenţi”, respectiv „Universităţile sunt reazămul naţiunii, nu adăpostul politrucilor şi al minciunii!” au fost transmise şi premierului Nicolae Ciucă – acuzat de plagiat şi preşedintelui PSD Marcel Ciolacu, precum şi tuturor parlamentarilor care au urcat pe scenă la manifestările oficiale închinate Unirii Principatelor care au avut loc în Piaţa Unirii din Iaşi.

„Liga Studenţilor consideră că frauda academică este una dintre cele mai mari ameninţări la adresa siguranţei regionale şi a flancului estic al NATO, având în vedere că permite promovarea în politică şi în administraţia publică a unor persoane şantajabile, fără competenţe reale sau fără cunoştinţe şi experienţă reală în domeniile de activitate pentru care au fost numite sau votate. Totodată, politica actuală a Guvernului de la Bucureşti împiedică reforma în învăţământul din Republica Moldova după principiile Legii Educaţiei Naţionale nr. 1/2011 şi după reformele reale ale miniştrilor Mircea Miclea şi Daniel Petru Funeriu, care au urmărit eliminarea fraudei din educaţie. Miza politicienilor plagiatori de la Bucureşti este să nu se închidă <portiţa> prin care ei îşi <umflă> CV-urile: publicarea de articole plagiate care se bazează pe traduceri din publicaţii ştiinţifice în limba rusă, inaccesibile publicului din România. În Rusia cultura plagiatul este larg răspândită, iar plagierea unei teze academice în vederea avansării în politică a devenit cutumă. O iniţiativă anti-plagiat, Dissernet, a descoperit peste 10.000 de cazuri de plagiat în teze de dizertaţie sau de doctorat susţinute în perioada 2013-2020 la universităţile din Federaţia Rusă. Chiar preşedintele Vladimir Putin a plagiat în teza sa de masterat. Această cultură a plagiatului şi a lipsei de rigoare academică specifică spaţiului ex-sovietic a ţinut învăţământul superior din Republica Moldova în urmă, departe de standardele de performanţă ale universităţilor occidentale, unele medii academice basarabene devenind fabrici de <umflat> CV-urile politicienilor. Cel mai celebru caz este al fostului ministru de Justiţie, Florin Iordache, care a plagiat masiv în teza sa de doctorat în drept susţinută la o universitate privată din Chişinău. Foarte cunoscute sunt şi aşa-zisele <conferinţe internaţionale> cu participanţi de pe ambele maluri ale Prutului”, arată sursa citată.

În ultimul an, Guvernul de la Bucureşti a fost zguduit de cel puţin patru cazuri de plagiat, spun studenţii: „Premierul Nicolae Ciucă şi-a plagiat o treime din teza de doctorat (42 din 138 de pagini), iar ulterior a blocat procesul de verificare a tezei printr-o acţiune în justiţie care a fost repartizată unui judecător apropiat de PNL şi printr-o plângere penală. Ulterior, personaje politice obscure şi ofiţeri de poliţie au orchestrat o acţiune de intimidare şi discreditare a jurnalistei Emilia Şercan, cea care a descoperit plagiatul premierului. Ministrul de Interne, Lucian Bode, a plagiat cel puţin 18,5% din teza sa de doctorat. Florin Roman, fost ministru al Cercetării şi inovării, a plagiat în lucrarea de masterat după un suport de curs şi a minţit în CV cum că ar fi absolvit Universitatea Babeş-Bolyai. Totodată, Angel Tîlvăr, ministrul Apărării, este suspectat de fraudă academică pentru că nu a consultat documentele pe care le citează în teza sa de doctorat. Sorin Cîmpeanu, fostul ministru al Educaţiei, şi-a însuşit circa 100 de pagini (13 capitole) dintr-un curs universitar redactat de un profesor de-al său şi nu şi-a publicat teza de doctorat. Mai mult, acesta a încercat prin proiectele de legi ale educaţiei promovate prin „România Educată” să amnistieze plagiatorii şi să instituie o cultură a fraudei academice”.

„Cei care ne-au unit în trecut au urmat studii universitare de prestigiu, fiind intelectuali de valoare cu cercetări autentice, care au căutat să îşi pună toate resursele intelectuale în slujba naţiunii şi a binelui poporului român. În schimb, cei care astăzi ne dezbină şi ne sărăcesc fie sunt incompetenţi, fie au doctoratele plagiate. Colegii noştri din Basarabia sunt alături de noi în lupta pentru apărarea eticii şi a integrităţii academice faţă de clanurile de plagiatori şi activişti de partid şi în lupta pentru apărarea libertăţii academice în faţa corectitudinii politice şi intervenţiei constante a politicului în viaţa universitară. Invităm toate organizaţiile studenţeşti din ţară să se alăture demersurilor noastre şi să se pregătească de proteste! România pierde din imagine şi putere diplomatică prin transformarea fraudei academice în lege, care nu face decât să încetăţenească practicile recurente din politica rusă de care, fraţii noştri basarabeni, fug de peste 200 de ani. Orice discurs despre reunire şi reunificare naţională este demagogic şi mincinos, atât timp cât vine de la persoane care nu au cel puţin un trecut academic curat, precum cei care au făcut posibile actele unirii la 1859 şi 1918”, a declarat Toma Tataru, preşedintele Ligii Studenţilor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici