Subiectul numărul 10 la proba de Limba şi literatura maternă a tezelor cu subiect unic

Subiectul cu numărul zece a fost extras, vineri, pentru proba de Limba şi literatura maternă susţinută de elevii din clasele a VII-a şi a VIII-a cu predare în limba minorităţilor naţionale, din cadrul tezelor cu subiect unic.

4 afișări
Imaginea articolului Subiectul numărul 10 la proba de Limba şi literatura maternă a tezelor cu subiect unic

Subiectul numărul 10 la proba de Limba şi literatura maternă a tezelor cu subiect unic

Peste 24.300 de elevi din clasele a VII-a şi a VIII-a, aparţinând minorităţilor naţionale, au fost înscrişi pentru proba de Limba şi literatura maternă. Cei mai mulţi şcolari, 21.909, susţin teze la Limba maghiară, 2252 la Limba germană, 156 Limba slovacă, 52 Limba sârbă şi 12 Limba ucraineană.

Peste jumătate de milion de elevi ai claselor a VII-a şi a VIII-a susţin tezele cu subiect unic la disciplinele comune în aceeaşi zi. Potrivit graficului, prima teză cu subiect unic are loc în 30 noiembrie la Limba maternă, 5 decembrie -Matematica şi 14 decembrie Limba română, pentru prima dată subiectele vor fi transmise direct şcolilor.

"Pentru prima dată, în acest an subiectele vor fi transmise direct şcolilor. Este vorba despre cele 856 centre de comunicare, care au arondate între una şi zece unităţi de învăţământ'', declara Cristian Mirescu, directorul general al Centrului Naţional pentru Curriculum şi Evaluare în Invăţământul Preuniversitar.

Contestaţiile rezultatelor la tezele cu subiect unic pot fi depuse în 11 ianuarie 2008.

O altă perioadă de susţinere a tezei cu subiect unic pentru elevii claselor a VII-a şi a VIII-a la care participă elevii amânaţi, din diverse motive prevăzute în regulamentul de organizare şi desfăşurare a tezelor cu subiect unic, se desfăşoară în perioada 12 -22 februarie 2008. Astfel, în 12 februarie - Matematică, 15 februarie- Limba şi literatura maternă, 20 februarie - Limba şi literatura română, 22 februarie - Istorie/Geografie (numai pentru clasa a VIII-a), iar în 29 februarie - depunerea contestaţiilor.

În semestrul al doilea, prima perioadă a tezelor pentru elevii claselor a VII-a şi a VIII-a începe în 6 mai. Astfel, în 6 mai va fi testul de Limba şi literatura maternă, 9 mai - Istorie/Geografie (numai pentru clasa a VIII-a), 13 mai - Limba şi literatura , 16 mai - Matematică, iar în 29 mai - depunerea contestaţiilor.

A doua perioadă de teze unice pentru situaţiile speciale începe în 23 mai, cu Matematica. Apoi, în 27 mai - Limba şi literatura maternă, 30 mai - Istorie/Geografie (numai pentru clasa a VIII-a), 2 iunie 2008 - Limba şi literatura română, iar în 4 iunie - depunerea contestaţiilor.

Evaluarea tezelor se face pe baza unui punctaj pe scara 1-100, acordându-se 90 de puncte pentru răspunsurile corecte şi complete şi 10 puncte, din oficiu, cu respectarea strictă a baremului unic de evaluare şi notare. După corectare, fiecare evaluator stabileşte nota prin împărţirea la 10 a punctajului obţinut de elev, fără rotunjire.

Durata fiecărei teze cu subiect unic este de două ore din momentul primirii subiectelor de către fiecare elev.

Supravegherea este asigurată, pentru fiecare sală, de doi asistenţi, cu altă specializare decât cea corespunzătoare disciplinei la care se susţine teza.

Elevii care au absentat la o teză cu subiect unic susţin teza în perioadele speciale de teze prevăzute prin calendar. Pentru semestrul I, elevii pot susţine teza la care au absentat în perioada specială din luna februarie sau în cea din lunile mai – iunie. Pentru semestrul al II-lea, elevii pot susţine teza la care au absentat în perioada specială din lunile mai-iunie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici