Taximetriştii vor protesta la Bucureşti şi Bruxelles faţă de neprelungirea autorizaţiilor

Două asociaţii ale transportatorilor şi taximetriştilor vor protesta în perioada 22 - 27 aprilie, la Bucureşti şi Bruxelles, faţă de neprelungirea autorizaţiilor de taxi, de către Primăria Capitalei, şi faţă de interzicerea staţionării maşinilor în altă localitate decât cea de autorizare.

58 afișări
Imaginea articolului Taximetriştii vor protesta la Bucureşti şi Bruxelles faţă de neprelungirea autorizaţiilor

Taximetriştii vor protesta la Bucureşti şi Bruxelles faţă de neprelungirea autorizaţiilor (Imagine: Thomas Câmpean/Mediafax Foto)

Cele două entităţi sunt Asociaţia Profesională a Transportatorilor în regim de Taxi şi Închiriere (APTI) şi Federaţia Operatorilor Români de Transport, nemulţumite că angajaţii Direcţiei de Transport din Primăria Generală Bucureşti (PMB) refuză să prelungească autorizaţiile de taxi expirate la sfârşitul lunii februarie.

"Noi am depus cereri încă din luna ianuarie pentru prelungirea autorizaţiilor. Iniţial, ne-au spus că putem circula încă 30 de zile cu bonul de la registratură si copia vechii autorizaţiei. După 30 de zile au spus că nu pot elibera documentele pentru că Ministerul de Finanţe nu eliberează certificatele fiscale. Vor să facă o hotărâre de consiliu pentru a ne da autorizaţii provizorii până la 31 august, dar prin recent aprobata ordonanţă (OUG privind combaterea pirateriei, n.r.) acest lucru este ilegal. Ori primeşti o nouă autorizaţie pe cinci ani, ori nu primeşti nimic şi atunci eşti ilegal, dar autorizaţii provizorii nu există", a declarat agenţiei MEDIAFAX vicepreşedintele APTI Cristian Lăzărescu.

Altă nemulţumire vizează un articol din OUG care prevede interzicerea staţionării taxiurilor în altă localitate decât în cea de autorizare, astfel că taximetrele înregistrate în Capitală nu vor mai putea efectua transporturi de la Aeroportul Otopeni, care se află în judeţul Ilfov, sau centrele comerciale amplasate în acelaşi judeţ.

Transportatorii vor protesta în Bucureşti în Piaţa Victoriei, Bulevardele Aviatorilor şi Kiseleff şi şoseaua de centură. Totodată, ei vor pleca spre Bruxelles cu 20 de maşini şi vor picheta sediului Comisiei Europene.

Potrivit lui Lăzărescu, peste 8.500 de taximetrişti din Bucureşti vor intra în ilegalitate, dintr-un total de 10.200.

"Odată cu publicarea în Monitorul Oficial a Ordonanţei 234, cu privire la piraterie, 8.500 de taxiuri din Bucureşti, ce au autorizaţia de taxi expirată încă din luna februarie, vor fi consideraţi piraţi şi îşi vor pierde, ca atare, plăcuţele de înmatriculare şi taloanele. Acestea vor fi reţinute, totodată, şi taxiurilor cu numere de înmatriculare de Bucureşti, care prestează activităţi la aeroportul Otopeni sau la complexele comerciale ce se afla pe raza localităţilor ilfovene", se arată într-un comunicat al APTI.

APTI susţine că taximetriştii care au autorizaţiile expirate le pot reînnoi abia în luna septembrie.

"Având în vedere că, mai devreme de luna septembrie, angajaţii primăriei nu pot elibera noile autorizaţii, aceasta rezultând din discuţiile avute la grupul de dialog social pe probleme de transporturi din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti. Numai companiile cu autorizaţii noi, valabile până în 2012, 2013 şi respectiv 2014, mai pot presta servicii, dacă se vor aplica măsurile prevăzute în ordonanţă", se menţionează în comunicat.

Ordonanţa aprobată luni de Guvern a fost elaborată la cererea altei asociaţii din domeniu, respectiv Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR).

"APTI şi Federaţia Operatorilor Români de Transport au încercat, cu toate eforturile, să modifice articolele din ordonanţă, care generează acest haos, însă nu au avut succes, deoarece lipsa de profesionalism a celor ce au lucrat la acest proiect, precum şi interesele personale ale COTAR, au triumfat", a spus Lăzărescu în comunicat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici