Timiş: Sorin Muntean şi Iulian Boţ, arestaţi preventiv. Dumitru Pavel, în arest la domiciliu

Fostul şef al Poliţiei Timiş, Sorin Muntean, şi Iulian Boţ, zis "Viscol”, considerat unul dintre liderii romilor din Lugoj, au fost arestaţi preventiv de Curtea de Apel Timişoara, în timp ce şeful Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, Dumitru Pavel, este în arest la domiciliu.

1989 afișări
Imaginea articolului Timiş: Sorin Muntean şi Iulian Boţ, arestaţi preventiv. Dumitru Pavel, în arest la domiciliu

Timiş: Sorin Muntean şi Iulian Boţ, arestaţi preventiv. Dumitru Pavel, în arest la domiciliu (Imagine: Shutterstock/ Mediafax Foto)

După 5 ore de prezentare a argumentaţiei avocaţilor celor trei şi a procurorului, precum şi deliberări, magistraţii Curţii de Apel Timişoara au decis, în noaptea de marţi spre miercuri, arestarea pe 30 de zile a fostului şef al IPJ Timiş, Sorin Muntean, şi a lui Iulian Boţ, zis "Viscol", acuzaţi de fapte de corupţie.

Totodată, magistraţii au dispus măsura arestării la domiciliu, pe 30 de zile, a şefului Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul IPJ Timiş, Pavel Dumitru.

Eventualele contestaţii vor fi judecate de ICCJ.

Luni, procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Timişoara au făcut 13 percheziţii în Timiş, din care una la sediul IPJ. În urma acestora, au fost duşi la audieri şeful Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din IPJ Timiş, comisarul-şef Dumitru Pavel, fostul şef al Poliţiei Timiş, Sorin Muntean, şi Iulian Boţ, zis "Viscol”, considerat unul dintre liderii romilor din Lugoj, fiind ulterior reţinuţi pe 24 de ore.

Sorin Muntean este acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat, luare de mită, instigare la dare de mită (2 infracţiuni) şi favorizarea făptuitorului, comisarul-şef Dumitru Pavel de luare de mită, trafic de influenţă şi complicitate la luare de mită, iar Iulian Boţ de constituirea unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală, în formă continuată, dare de mită (4 infracţiuni) şi cumpărare de influenţă (2 infracţiuni).

În aceeaşi cauză, procurorii anticorupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi măsura controlului judiciar pe 60 de zile faţă de avocatul Marin Bîlc, acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă (2 infracţiuni), instigare la dare de mită (2 infracţiuni) şi favorizarea făptuitorului.

DNA a informat că Iulian Boţ, alături de alte persoane, a constituit, în anii 2012-2013, un grup infracţional, având ca scop desfăşurarea de activităţi evazioniste, prin intermediul a două societăţi comerciale controlate prin persoane interpuse. Gruparea importa autoturisme din spaţiul european şi le revindea la negru, prejudiciu cauzat bugetului de stat depăşind 2 milioane de lei.

DNA a susţinut că activitatea grupării era sprijinită de către Sorin Muntean şi Dumitru Pavel, în calitate de fost şef al IPJ Timiş, respectiv şef al Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul aceleiaşi instituţii, care, în schimbul ajutorului, primeau atenţii.

"În acest sens, aceştia au racolat în cadrul grupului alţi ofiţeri de Poliţie şi au coordonat activităţile infracţionale de mituire a acestora, în scopul de a-i asigura lui Boţ o soluţie favorabilă în dosarul în care era cercetat. De asemenea, cei doi au stabilit împreună cu ceilalţi membri ai grupului infracţional strategiile pe care aceştia să le adopte pentru a determina procurorul care supraveghea urmărirea penală să admită o cerere de efectuarea a unei expertize contabile, în condiţiile în care verificările nu erau finalizate, indicând totodată expertul prin care puteau obţine concluzii favorabile, în situaţia în care cunoşteau faptul că evidenţa contabilă pe baza căreia urma a se efectua expertiza a fost falsificată. Totodată, Muntean şi Dumitru Pavel au efectuat demersuri în vederea diseminării, către Boţ Iulian, a înscrisurilor relevante aflate la dosarul cauzei şi au conceput împreună cu ceilalţi membri ai grupării, o strategie de înlocuire a documentelor contabile relevante menită să schimbe situaţia juridică dedusă cercetărilor", se arăta într-un comunicat al DNA.

Totodată, în grupare ar fi fost cooptat şi avocatul Marin Bîlc, persoană de încredere a lui Muntean şi a lui Boţ, pe care l-a reprezentat în mai multe dosare aflate pe rolul instanţelor.

Rolul primordial al lui Boţ a fost acela de a asigura suport financiar fiecărui membru atras şi implicat în activitatea infracţională, de a identifica martori şi de a depune înscrisuri de natură să confirme susţinerile stabilite în cadrul strategiei de apărare. DNA a susţinut că scopul avocatului, pe de altă parte, a fost acela de a ascunde activitatea infracţională evazionistă derulată prin cele două societăţi controlate de Boţ, de a diminua consecinţele financiar-fiscale produse prin aceasta şi, eventual, de a implica răspunderea penală a altor persoane decât a sa. Concret, în perioada 2013-2016, Boţ a remis lui Muntean şi lui Dumitru câte 7.000 euro şi altor două persoane (un ofiţer de poliţie-denunţător în cauză şi un contabil neidentificat până în prezent) sumele de 3.500 euro, respectiv 2.000 euro, pentru ca aceştia să-şi îndeplinească în mod defectuos atribuţiile de serviciu în legătură cu instrumentarea unui dosar penal în care acesta el era cercetat pentru evaziune fiscală, în aşa fel încât administrarea probelor să ducă la o soluţie în favoarea sa.

În aceeaşi perioadă, Bîlc a pretins de la Boţ mai multe sume de bani, primind o sumă cuprinsă între 6.000 - 7.000 euro pentru a-şi exercita influenţa asupra ofiţerilor de poliţie judiciară şi asupra unui procuror, care aveau în lucru un dosar. Avocatul i-ar fi promis lui Boţ că îi va determina pe aceştia să urgenteze administrarea probelor în cauza ce-l privea, aşa încât soluţia finală să-i fie favorabilă.

De asemenea, Muntean şi Bîlc l-au determinat pe Boţ să-i remită suma totală de 1.500 euro unui denunţător, pentru ca acesta să îşi îndeplinească atribuţiunile de serviciu în direcţia indicată de membrii grupului infracţional. Totodată, Dumitru Pavel a pretins pentru sine şi pentru o altă persoană câte 2.000 euro, sume pe care le-ar fi primit printr-un intermediar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici