Colegiul CNSAS nu a discutat niciodată cazul Gică Popescu

Colegiul CNSAS nu a discutat niciodată cazul fotbalistului Gică Popescu şi, prin urmare, nu a emis vreo decizie în legătură cu acesta, au declarat, luni, pentru MEDIAFAX, surse din instituţie, care au precizat că, în şedinţa de marţi, ar putea fi debătută situaţia creată.

13 afișări
Imaginea articolului Colegiul CNSAS nu a discutat niciodată cazul Gică Popescu

Colegiul CNSAS nu a discutat niciodată cazul Gică Popescu (Montaj foto)

"Colegiul nu a discutat niciodată cazul domnului Popescu. Nu există vreo decizie de colaborare sau necolaborare pe vechea lege, şi nici vreo notă de constatare sau adeverinţă de necolaborare pe noua lege de funcţionare a instituţiei", au declarat pentru MEDIAFAX surse din CNSAS.

Aceleaşi surse au precizat că nu doar angajaţii CNSAS au acces la arhivă, ci, potrivit legii, CNSAS acreditează ca cercetători persoane având "calificare academică", în baza unei recomandări scrise "din partea coordonatorului lucrării de licenţă, master sau doctorat, cu precizarea temei de cercetare", sau a unei adrese "din partea instituţiei, care certifică preocuparea şi tema de cercetare".

Conform legii, cercetătorii "au obligaţia să respecte şi să ocrotească viaţa intimă, familială şi privată" a persoanelor menţionate în documentele pe care le consultă.

"Colegiul CNSAS poate retrage acreditarea cercetătorilor care utilizează documentele puse la dispoziţie în alte scopuri decât cele exclusiv ştiinţifice", se arată pe site-ul instituţiei.

Sursele citate au precizat că, în şedinţa de marţi, la cererea oricărui membru din Colegiu, ordinea de zi ar putea fi completată cu o discuţie legată de apariţia informaţiilor vizându-l pe fostul internaţional Gică Popescu.

Fostul internaţional Gheorghe Popescu a dat informări despre colegii săi în perioada 1986-1989, el figurând în dosarul privind activitatea sa de informator al Securităţii cu numele conspirativ de "Petrescu", informează cotidianul Adevărul, în ediţia de luni.

În replică la cele publicate de presa de luni, Popescu a declarat, într-o conferinţă de presă, că în opinia sa, notele informative respective au fost făcute de securişti, care i-au imitat scrisul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici