Medic despre sportul practicat acasă în timpul pandemiei. Riscuri dacă este practicat necorespunzător

  • Lunile de pandemie, restricţiile impuse în sălile de sport, vremea ploioasă şi frigul au crescut exponenţial procentul românilor care practică sporturile de întreţinere acasă.
  • Ion Bogdan Codorean, medic ortoped: „Numărul accidentărilor petrecute în casă a crescut în ultimele luni”.
  • „Incidentele din timpul partidelor de fotbal, de baschet sau de tenis s-au mutat pe salteaua de sport de acasă, în timpul exerciţiilor cu gantere, cu elastic sau cu coarda de sărit”
  • Ce recomandări are medicul pentru a fi evitate accidentările
Urmărește
1324 afișări
Imaginea articolului Medic despre sportul practicat acasă în timpul pandemiei. Riscuri dacă este practicat necorespunzător

Sursa foto: Profimedia

Dr. Ion Bogdan Codorean, medic ortoped specializat în traumatologie sportivă, trage un semnal de alarmă în legatură cu accidentările grave care pot apărea în urma practicării sportului la domiciliu.

“Este foarte important să facem sport şi în această perioadă, însă nu trebuie să uităm de câteva reguli de bază în practicarea exerciţiilor fizice, mai ales că numărul accidentărilor petrecute în casă a crescut în ultimele luni. Incidentele din timpul partidelor de fotbal, de baschet sau de tenis s-au mutat pe salteaua de sport de acasă, în timpul exerciţiilor cu gantere, cu elastic sau cu coarda de sărit”, semnalează dr. Ion Bogdan Codorean.

Cele mai frecvente accidentări în urma sportului făcut acasă sunt la gleznă, umăr şi genunchi, iar cele mai des întâlnite sunt entorsele de gleznă: ”În topul accidentărilor sunt entorsele de gleznă care netratate corespunzător, adică în cabinetul medicului ortoped, pot deriva în instabilitate de gleznă pe viată şi mai târziu se poate ajunge la artroză. Tot la gleznă pot apărea, în urma practicării sportului, fără încălzire în prealabil şi fără atenţie sporită la mişcări, rupturile de tendon ahilean sau tendinitele ahileane care trebuie tratate cu seriozitate, pentru că pot avea urmări grave”, avertizează dr. Ion Bogdan Codorean. 

Unele dintre exerciţiile de bază în programul de mişcare al fiecărui practicant de sport acasă sunt genuflexiunile şi săritul corzii care, pe cât par de inofensive, pe atât sunt de riscante pentru genunchi dacă nu sunt executate corect:

„Fără atenţie şi fără îndrumarea unui specialist banalele genuflexiuni, fandări sau sărituri de coarda pot duce la rupturi de menisc, rupturi de ligamente sau la agravarea unor leziuni preexistente la genunchi care pot ajunge, dacă sunt grave, la tratare doar prin intervenţie chirurgicală.”, semnalează medicul ortoped, dr. Ion Bogdan Codorean, specializat în traumatologie sportivă.

Ridicările de gantere sau exerciţiile cu elasticul pot duce şi ele la accidentări la nivelului umărului: „Durerile de umăr generate de mişcări incorecte sunt extrem de neplăcute şi de periculoase şi pot avea urmări grave precum imobilizarea umărului sau durerea permanentă ce sporeşte noaptea până când devine insuportabilă. Am avut nenumăraţi pacienţi care m-au sunat în toiul nopţii, să-mi spună că tebuie să-i ajut cumva, pentru că nu mai suportă durerile de umăr şi nu reuşesc să se odihnească nopţi la rândul”, subliniază medicul ortoped

Dr. Ion Bogdan Codorean spune că bicicleta de interior este cel mai puţin riscant pentru oase şi cel mai eficient tip de mişcare care se poate face acasă.

Recomandările specialistului - ce micşoreaza riscurile de apariţie a accidentărilor la umăr, gleznă sau genunchi, pentru toţi practicanţii de sport, indiferent că el este făcut la sală, acasă, sub îndrumare de specialitate sau nu -  sunt:

  • încălzirea timp de 10 minute înaintea practicării oricărui tip de mişcare, obligatorie.
  • creşterea treptată, progresivă, a greutăţilor sau a numărului de exerciţii executate în fiecare serie propusă. Dacă nu aţi mai făcut sport demult, nu luaţi ganterele de 5 kg, de la prima şedinţă, aşa cum, nu vă „lăcomiţi” făcând serii de câte 20 de exerciţii. Pentru oase, pentru muşchi, pentru sănătate şi pentru starea de bine de după sport este mult mai bine să începeti cu gantere mici şi serii scurte cu repetări puţine care vă vor permite, într-o perioadă de timp, să vă creşteţi potenţialul sportiv”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici

www.zf.ro
Final de an de coşmar: Una dintre cele mai cunoscute firme româneşti dă afară 40% din angajaţi
www.businessmagazin.ro
Cine se ascunde, de fapt, în spatele cunoscutului lanţ de supermarketuri Mega Image