România debutează sâmbătă la CM de handbal feminin cu un lot nou şi obiectiv de clasare în primele opt

Naţionala de handbal feminin a României debutează sâmbătă la CM din Serbia, cu Tunisia, având un lot întinerit şi mult schimbat faţă de ediţia din 2011, obiectivul reprezentativei fiind o clasare în primele opt locuri, în timp ce favorita la aurul mondial este deţinătoarea trofeului, Norvegia.

704 afișări
Imaginea articolului România debutează sâmbătă la CM de handbal feminin cu un lot nou şi obiectiv de clasare în primele opt

FOCUS: România debutează sâmbătă la CM de handbal feminin cu un lot nou şi obiectiv de clasare în primele opt

România va întâlni în primul meci din grupa D, la Novi Sad, reprezentativa Tunisiei, exact ca la ediţia din 2011, când s-a impus, cu scorul de 30-28. La CM din 2011, tricolorele s-au calificat graţie medaliei de bronz obţinute la Campionatul European din anul precedent, când echipa era antrenată de Radu Voina. Cu acelaşi antrenor pe bancă însă, România s-a clasat doar pe locul 13 la CM de acum doi ani. Ultima medalie tricoloră la un Mondial datează din 2005, când actualul antrenor, Gheorghe Tadici, a condus România spre argint, în Rusia.

Faţă de ediţia Mondialelor din 2011, lotul României înregistrează schimbări masive la nivelul jucătoarelor. Lotul a fost întinerit fiind pregătit astfel schimbul de generaţie pentru Jocurile Olimpice din 2016, care este ţinta principală a naţionalei, însă calificarea la JO se va decide abia la următorul Campionat Mondial.

Doar cinci jucătoare experimentate din lotul de acum doi ani se regăsesc şi în prezent în echipa noastră - Tolnai, Ardean-Elisei, Nechita, Manea şi Brădeanu.

Lor li se va alătura portarul Paula Ungureanu, una din handbalistele de bază ale reprezentativei, care a absentat în 2011, dar şi Cristina Neagu, absentă şi ea atunci din cauza problemelor de sănătate. În rest, echipa tricoloră se prezintă cu jucătoare mai puţin experimentate la acest nivel, însă a căror valoare nu poate fi pusă la îndoială, chiar dacă unele sunt foarte tinere: Dedu, Nechita, Dincă, Pîrvuţ, Chiper, Marin, Ţăcălie, Zamfir, Perianu, Pintea, Ciuciulete şi Buceschi. Din cele 19 jucătoare, două nu vor face deplasarea în Serbia, antrenorul Gheorghe Tadici urmând să ia decizia în această seară.

Obiectivul României la CM din Serbia este calificarea în sferturile de finală şi, apoi, "să mergem cât mai departe", după cum spunea preşedintele FR Handbal, Cristian Gaţu, la prezentarea oficială a echipei de joi.

Gheorghe Tadici a avut puţin timp la dispoziţie să pună la punct tactica şi relaţiile de joc, plus că au mai intervenit accidentări, omogenizarea echipei având de suferit astfel în meciurile-test disputate. România a jucat cinci partide amicale, încheiate cu un bilanţ de două victorii şi trei înfrângeri, rezultatele fiind următoarele: 22-23 şi 21-26 cu Danemarca, 23-18 cu Japonia, 22-27 cu Franţa şi 28-18 cu Angola.

În grupa D, din care fac parte echipele Ungaria, Cehia, România, Germania, Australia şi Tunisia, programul partidelor este următorul:

7 decembrie: Ungaria - Cehia, Germania - Australia, România - Tunisia (ora 20.15, ora României);

9 decembrie: Tunisia - Ungaria, Cehia - Germania, Australia - România (20.15);

10 decembrie: Cehia - Tunisia, Germania - România (18.00), Ungaria - Australia;

12 decembrie: Australia - Cehia, Germania - Tunisia, România - Ungaria (20.15);

13 decembrie: Tunisia - Australia, Ungaria - Germania, România - Cehia (20.15).

Echipa României va juca la Novi Sad până în optimile de finală.

Celelalte trei grupe au următoarea componenţă: Muntenegru, Franţa, Olanda, Coreea de Sud, Republica Dominicană, Congo (grupa A, la Belgrad), Serbia, Danemarca, Brazilia, Japonia, China, Algeria (grupa B, la Nis) şi Norvegia, Polonia, Angola, Spania, Argentina, Paraguay (grupa C, la Zrenjanin).

Cotată cu prima şansă la titlul mondial este câştigătoarea din 2011, Norvegia, urmată de Muntenegru şi Franţa. În bătălia pentru medalii vor fi angrenate şi Danemarca, Spania, Ungaria sau chiar Brazilia, România fiind cotată cu abia a opta şansă la cucerirea aurului mondial.

Marea absentă a ediţiei CM din 2013 este Rusia, care a dominat handbalul mondial în ultimii ani, cucerind de patru ori medalia de aur, în 2001, şi de alte trei ori consecutiv, la ediţiile din 2005, 2007 şi 2009. Rusia a fost eliminată în barajul pentru CM din 2013 de Olanda.

Primele patru clasate din fiecare grupă se vor califica în optimile de finală, meciurile fiind programate în 15-16 decembrie, la Belgrad şi Novi Sad.

Partidele din sferturile de finală vor avea loc în 18 decembrie, în aceleaşi oraşe, iar semifinalele şi finalele pentru medalii, în 20 şi 22 decembrie, la Belgrad.

Campioana mondială en-titre este Norvegia, la ediţia din 2011 România clasându-se pe locul 13.

România are în palmares trei medalii mondiale: aur în 1962, respectiv argint în 1973 şi 2005. Cea mai slabă clasare a tricolorelor la CM a fost la ediţia din 2001, locul 17.

De asemenea, trebuie remarcat faptul că România este singura echipă naţională feminină din lume care a participat la toate turneele finale ale Campionatelor Mondiale, începând cu 1957.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici