Rusia va deschide un proces împotriva baschetbalistei americane Brittney Griner

Jucătoarea americană de baschet Brittney Griner va fi judecată vineri în Rusia pentru acuzaţii de trafic de droguri care ar putea duce-o la o pedeapsă de până la 10 ani de închisoare, într-un caz care afectează relaţiile deja tensionate dintre Moscova şi Washington.

1340 afișări
Imaginea articolului Rusia va deschide un proces împotriva baschetbalistei americane Brittney Griner

Griner, o jucătoare vedetă a Asociaţiei Naţionale de Baschet Feminin (WNBA), a fost reţinută pe aeroportul Sheremetyevo din Moscova la 17 februarie, cu doar câteva zile înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, declanşând o confruntare mai amplă cu Occidentul.

Autorităţile ruse au declarat că jucătoarea de 31 de ani avea asupra sa cartuşe de vape care conţineau ulei de haşiş, o substanţă ilegală în această ţară. Ea a fost acuzată de contrabandă cu o cantitate mare de droguri, o infracţiune care poate fi pedepsită cu până la 10 ani de închisoare.

Oficiali americani şi o serie de sportivi au cerut eliberarea lui Griner - sau "BG", aşa cum este cunoscută în comunitatea baschetbalistică. Aceştia spun că a fost reţinută pe nedrept şi că ar trebui să se întoarcă imediat la familia sa din Statele Unite.

Reţinerea lui Griner a provocat, de asemenea, îngrijorarea că Moscova s-ar putea folosi de dubla medaliată cu aur la Jocurile Olimpice pentru a negocia eliberarea unui rus de profil înalt aflat în custodia SUA.

Guvernul SUA a avertizat cetăţenii să nu călătorească în Rusia, având în vedere „potenţialul de hărţuire împotriva cetăţenilor americani de către oficialii de securitate ai guvernului rus".

Kremlinul a declarat că Griner a încălcat legile ruseşti şi a negat că ar fi fost ţinută ostatică în contextul în care Rusia se află în conflict cu Statele Unite.

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat săptămâna trecută că nu există „nicio prioritate mai mare" decât aducerea acasă a lui Griner şi a altor americani „reţinuţi ilegal" în străinătate.

Griner joacă pe postul de pivot la Phoenix Mercury în WNBA şi este de şapte ori All-Star WNBA.

Timp de mai mulţi ani, Griner a jucat pentru UMMC Ekaterinburg din Rusia, în afara sezonului WNBA, la fel ca alte câteva jucătoare americane cărora li s-au oferit contracte profitabile de către prima ligă de baschet feminin din Rusia.

Detenţia lui Griner, combinată cu intervenţia militară a Rusiei în Ucraina, a determinat mai multe jucătoare străine să părăsească liga rusă.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici