Vineri va începe primul Campionat Naţional de handbal pe plajă

După trei ani consecutivi de turnee demonstrative, Federaţia Română de Handbal organizează în weekend, pe plaja Flora din Mamaia, primul Campionat Naţional din istorie. La competiţia rezervată juniorilor vor participa 19 echipe masculine şi feminine din ţară.

111 afișări
Imaginea articolului Vineri va începe primul Campionat Naţional de handbal pe plajă

Vineri va începe primul Campionat Naţional de handbal pe plajă (Imagine: 123rf.com)

Fostă campioană a Italiei la handbal pe plajă cu formaţia din Salerno, Nicoleta Ivan a primit de la preşedintele Alexandru Dedu sarcina de la dezvolta handbalul pe plajă din România, iar progresele sunt evidente.

"Lucrurile se mişcă în direcţia bună, au început să se organizeze mai multe turnee, lumea devine mai interesată de acest sport frumos şi organizarea acestui prim Campionat Naţional de Juniori se încadrează în strategia federaţiei de dezvoltare pe termen lung a acestei ramuri a handbalului", a punctat Nicoleta Ivan, antrenor federal.

Principalele diferenţe faţă de handbalul indoor: Se joacă doar două reprize de 10 minute, suprafaţa este mai mică - 27 x 12 metri, 4 jucători de echipă - 3 jucători de câmp+1 portar, există procedee tehnice individuale care se punctează dublu (aruncarea din piruetă 360 grade, aruncarea din aeriană, penalty-ul, golul portarului, aruncarea jucătorului specialist - cel care înlocuieşte portarul).

"Logistică şi potenţial uman există, dar există un decalaj istoric de experienţă faţă de alte ţări pe care doar investiind îl putem diminua. Vom acorda treptat mai multă importanţă handbalului pe plajă, iar acest prim Campionat Naţional este o dovadă clară că ne preocupă dezvoltarea acestei ramuri. Să nu uităm că, în această iarnă, am avut şi primele demonstraţii de handbal pe zăpadă. Visul meu este ca în câţiva ani să se joace handbal 365 zile pe an în România!", a subliniat preşedintele FRH Alexandru Dedu.

Miza dezvoltării handbalului pe plajă este una mare în contextul în care acest sport a fost introdus recent în programul Jocurilor Olimpice din 2024. Primul obiectiv al FRH este calificarea unei echipe naţionale la Jocurile Olimpice de Vară ale Tineretului din Argentina din 2018.

"Anul acesta am obţinut locul 7 cu naţionala de junioare la Campionatul European. Este un rezultat încurajator, mai ales că am fost la doar un gol de calificarea în semifinale. Anul viitor, ne dorim să ne clasăm în primele patru echipe, lucru ce ne-ar asigura calificarea la Olimpiada de Tineret din Argentina", a punctat antrenorul federal Nicoleta Ivan.

Echipe participante:
JUNIORI A – MASCULIN: CSS SIGHIŞOARA, CSS BRAZI, CS ALEXANDRIA, CSS MEDGIDIA şi AHC DOBROGEA SUD CONSTANŢA
JUNIORI B – MASCULIN: CSS SIGHIŞOARA, CSS CONSTANŢA, CS ALEXANDRIA, CS NĂVODARI şi CSO MURFATLAR
JUNIOARE A – FEMININ: ASC VERAFLOR, CSS TULCEA, CSS CLUJ NAPOCA, CSS 1 CONSTANŢA, CSS MEDGIDIA şi ASC MINAUR BAIA MARE
JUNIOARE B – FEMININ: ASC VERAFLOR, CSS TULCEA şi CSS CLUJ NAPOCA

Program: vineri şi sâmbătă, începând cu ora 09.00, pe plaja Flora din Mamaia. Finalele au loc duminică între 09.00-12.30, urmate la ora 13.00 de festivitatea de premiere.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici