Marina norvegiană caută hidroavionul exploratorului Amundsen

Marina norvegiană a pornit, luni, într-o expediţie pe Marea Barenţ, în Oceanul Arctic, în căutarea unor rămăşiţe ale hidroavionului francez la bordul căruia se afla exploratorul Roald Amundsen - primul om care a cucerit Polul Sud - când a dispărut, în 1928.

34 afișări
Imaginea articolului Marina norvegiană caută hidroavionul exploratorului Amundsen

Rezervorul hidroavionului Latham 47 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Pe parcursul expediţiei, care va dura până la 10 zile, nava KNM Tyr va cerceta o zonă de 120 de kilometri pătraţi, la nord-vest de mica insulă Bjornoya (Insula Urşilor), în căutarea motorului hidroavionului Latham 47, cu care Amundsen a efectuat ultimul său zbor, care i-a fost fatal.

"Avem în vedere motorul, pentru că avionul, fiind din lemn, credem că are carcasa descompusă", a declarat Vegard Hatten, purtătorul de cuvânt al Marinei norvegiene. "Dacă este în zona în care ne gândim noi că este, îl vom găsi datorită echipamentelor noastre sofisticate", a adăugat acesta.

Nava KNM Tyr este dotată cu doi roboţi submarini, care vor grebla fundul oceanului. O a doua navă, KNM Harstad, care asigură paza de coastă, va participa, de asemenea, la expediţie.

Roald Amundsen a fost primul explorator care a străbătut Pasajul de Nord-Vest, din Groenlanda până în Alaska, descoperind astfel calea maritimă care permite trecerea din Oceanul Atlantic în Oceanul Pacific, prin arhipelagul arctic canadian, între 1903 şi 1906.

Exploratorul norvegian este cunoscut drept primul om care a atins Polul Sud, în 1911, după o cursă cu britanicul Robert Falcon Scott, care a ajuns acolo o lună mai târziu.

Amundsen a survolat Polul Nord, în 1926, într-un dirijabil, alături de italianul Umberto Nobile şi americanul Lincoln Ellsworth. Doi ani mai târziu, pe 18 iunie 1928, exploratorul norvegian, alături de un compatriot - Leif Dietrichson - şi patru francezi au dispărut, la bordul hidroavionului Latham 47, în încercarea de a salva echipajul dirijabilului Italia, care fusese condus de Umberto Nobile, într-o expediţie la Polul Nord.

Nobile şi o parte a echipajului său au fost salvaţi, însă circumstanţele dispariţiei lui Amundsen şi a celor cu care acesta se afla la bord nu au fost niciodată elucidate.

Din hidroavion nu au fost găsite decât un flotor şi un rezervor, acesta din urmă având urme care sugerează o aterizare forţată pe mare.

"Cineva a folosit un cuţit şi un ciocan mare asupra rezervorului. Acest lucru dovedeşte că cineva a supravieţuit, dar că nu era echipat pentru a supravieţui pe mare. A încercat, probabil, să ajungă din nou pe banchiză", a spus Kjell Lutnes, membru al expediţiei.

O altă expediţie pe urmele lui Amundsen, în aceeaşi zonă, urma să aibă loc în 2004, dar a fost anulată din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici