Misterul primei supernove observate acum 2000 de ani, descifrat de astrofizicieni

Astrofizicienii americani au făcut lumină în cazul apariţiei misterioase a unei stele deosebit de strălucitoare, observată în urmă cu aproape 2.000 de ani de astronomii chinezi, a anunţat, luni, Agenţia spaţială americană.

1960 afișări
Imaginea articolului Misterul primei supernove observate acum 2000 de ani, descifrat de astrofizicieni

Misterul primei supernove observate acum 2000 de ani, descifrat de astrofizicieni

În anul 185 e.n., acei astronomi au remarcat o stea foarte strălucitoare ce a apărut în mod misterios pe cer, unde a rămas vizibilă timp de opt luni.

În anii 1960, oamenii de ştiinţă au aflat că acel corp ceresc bizar era de fapt prima supernova ce a fost descrisă vreodată în analele astronomiei.

Ulterior, ei au botezat acel corp ceresc cu numele "RCW 86" şi l-au descris ca fiind resturile unei stele care a explodat într-o supernova spectaculoasă. Aceste resturi se aflau la o distanţă de Terra de circa 8.000 de ani-lumină (1 an lumină reprezintă 9.460 miliarde de kilometri).

Însă un anumit mister continua să existe: aceste resturi de formă sferică sunt mai mari decât se aşteptau savanţii şi ocupă pe cer - observate cu raze infraroşii - un spaţiu mai mare decât cel ocupat de Lună.

Soluţia a venit graţie noilor observaţii realizate cu raze infraroşii de telescoapele spaţiale ale NASA şi datelor colectate anterior de două telescoape orbitale - unul american şi altul european.

Resturile stelei care a explodat într-o supernova spectaculoasă

Rezultatele au relevat faptul că RCW 86 era o supernova de tipul "Ia", formată din moartea relativ liniştită a unei stele, asemănătoare Soarelui, care apoi s-a micşorat pentru a forma un corp ceresc de o mare densitate, denumit "pitică albă".

Această pitică albă a explodat apoi într-o supernova, după ce a aspirat o altă stea, aflată în apropiere.

"O pitică albă este ca un fel de jar rămas după un foc stins, dar, dacă cineva varsă benzină peste el, explodează", a explicat Brian Williams, astronom la Universitatea Carolina de Nord, principalul autor al acestui studiu, publicat în revista americană Astrophysical Journal.

Aceste observaţii au relevat în premieră faptul că o pitică albă poate să creeze o cavitate în jurul ei înainte de a exploda într-un tip de supernova de tipul "Ia".

Acea cavitate ar explica motivul pentru care resturile de RCW 86 sunt atât de dispersate. Atunci când s-a produs explozia, materialele au fost expulzate în spaţiu cu o viteză mai mare în această cavitate, golită de gaze şi de praf, propagându-se astfel mai repede şi mai departe decât ar fi făcut-o în lipsa cavităţii.

Resturile stelei care a explodat într-o supernova spectaculoasă

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici