NASA a lansat telescopul WISE - FOTO

NASA a lansat, luni, telescopul WISE, care are misiunea de a cartografia Universul, lansarea făcându-se de la o bază din California, a anunţat agenţia americană.

99 afișări
Imaginea articolului NASA a lansat telescopul WISE - FOTO

NASA a lansat telescopul WISE (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Racheta Delta II care transporta telescopul a decolat la ora 14.09 GMT de la baza Vandenberg aparţinând aviaţiei militare americane. NASA a fost obligată să amâne lansarea iniţială, programată pentru dimineaţa de vineri, ca urmare "a unei anomalii în mişcarea motorului" rachetei.

Telescopul WISE urmează să facă turul Terrei la nivelul polilor şi să scaneze cosmosul, cu misiunea de a descoperi "obiecte ascunse". Telescopul WISE urmează să fie plasat pe orbită, la o altitudine de 525 de kilometri, având misiunea de a alcătui cea mai detaliată hartă a universului realizată vreodată. Telescopul este conceput pentru a detecta obiectele care emană căldură sau lumină infraroşie, ideală pentru descoperirea acelor obiecte acoperite de praf, reci şi aflate la distanţe uriaşe de Terra, care rămân, adeseori, nedescoperite de telescoapele optice.

Telescopul WISE le va permite cercetătorilor să descopere milioane de noi corpuri cereşti, este de părere Edward Wright de la Universitatea California, coordonatorul principal al acestui program spaţial. "Este o misiune de trecere în revistă a tot ceea ce există în cer. Noi vrem să alcătuim o hartă a Universului".

Oamenii de ştiinţă cred că telescopul WISE va avea nevoie de cel puţin şase luni pentru a-şi realiza misiunea. În fiecare zi, telescopul va încercui de 15 ori Pământul şi va face aproximativ 7.500 de fotografii, în patru lungimi de undă diferite ale spectrului infraroşu.

WISE va efectua, totodată, şi un recensământ al corpurilor cereşti apropiate de Terra, precum asteroizii şi cometele, susceptibile de a ameninţa planeta. Telescopul va căuta să identifice cu această ocazie şi acele stele numite "pitice maro". Galaxiile care strălucesc cu o intensitate de 1.000 de miliarde de ori mai mare decât Soarele nostru îi interesează, de asemenea, pe astronomii americani.

Această misiune spaţială, al cărei cost se ridică la 320 de milioane de dolari, este organizată de Jet Propulsion Laboratory (JPL) din cadrul NASA.

WISE va fi cel de-al treilea telescop spaţial care cercetează universul folosindu-se de spectrul infraroşu, după Spitzer, lansat de NASA, şi Herschel, lansat de Agenţia Spaţială Europeană (ESA). Aceste două telescoape diferă de WISE deoarece ele monitorizează anumite corpuri cereşti pentru care au fost programate, înainte de plasarea pe orbită.

Responsabilii acestui program au precizat că WISE va fi de câteva sute de ori mai sensibil decât predecesorul lui, Satelitul Astronomic în Infraroşu (Infrared Astronomical Satellite/ IRAS), lansat în 1983. Acest satelit, rezultatul unei cooperări olandezo-britanice, a descoperit şase comete şi a detectat discuri uriaşe de praf în jurul mai multor stele îndepărtate.

IRAS a studiat universul timp de zece luni, încetând apoi să funcţioneze, deoarece consumase tot agentul de răcire de care dispunea. WISE, care foloseşte agenţi criogeni pentru a-şi menţine instalaţiile de la bord la o temperatură extrem de joasă, va avea acelaşi destin.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici