Consilier al Familiei Regale,despre eventuala decorare a Hertei Müller: Şansele stau în mâna Regelui

Ioan-Luca Vlad, consilier al Familiei Regale, a declarat, vineri, în contextul decorării laureatului premiului Nobel Stefan Hell cu Ordinul Coroana României, că şansele să fie decorată şi scriitoarea Herta Müller, care a primit la rândul său prestigioasa distincţie, "stau în mâna Regelui".

101 afișări
Imaginea articolului Consilier al Familiei Regale,despre eventuala decorare a Hertei Müller: Şansele stau în mâna Regelui

Consilier al Familiei Regale,despre eventuala decorare a Hertei Müller: Şansele stau în mâna Regelui (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Întrebat dacă există şanse să fie decorată şi scriitoarea Herta Müller, laureată a premiului Nobel pentru literatură pe anul 2009, Ioan-Luca Vlad, consilier privat onorific al Familiei Regale a României, a răspuns că decizia îi aparţine Regelui Mihai I.

"Şansele stau în mâna Regelui, dar nu aş vedea nicio problemă în acest sens. Mai trebuie văzut ceva. Şi o relevanţă şi o legătură de program şi de activităţi cu România. Domnul Hell (...) se află astăzi aici pentru că a reluat legăturile cu România şi aduce o contribuţie importantă la viaţa ştiinţifică românească prin colaborarea cu Academia Română", a mai spus Ioan-Luca Vlad.

Pe de altă parte, vineri seara, la Palatul Elisabeta din Bucureşti, cercetătorul de origine română Stefan Hell, laureat al premiului Nobel pentru chimie pe anul 2014, a fost decorat cu Ordinul Coroana României în grad de Comandor, în numele Regelui Mihai I, de către Principesa Moştenitoare Margareta.

Regele Mihai I a decis să îl decoreze pe profesorul Stefan Hell la propunerea preşedintelui Academiei Române, Ionel-Valentin Vlad, care a fost prezent şi la ceremonia de la Palatul Elisabeta.

"Decorarea domnului Stefan Hell, laureat al premiului Nobel, a venit în urma propunerii Academiei Române, mai exact a domnului preşedinte academician Vlad, care a fost adresată Majestăţii Sale acum ceva vreme, după câştigarea premiului Nobel şi are loc astăzi datorită programului domnului Hell, care în această perioadă se află în ţara noastră, dorind să întărească legăturile ştiinţifice şi culturale cu România, lucru pe care Majestatea Sa îl apreciază foarte mult, pentru că e foarte important că după ce a câştigat premiul Nobel s-a întors către ţara de unde a plecat şi nu s-a întors cu spatele către naţiunea noastră. Şi asta este un semn pentru care Majestatea Sa sigur că a acceptat cu toată inima să-l decoreze", a declarat, după ceremonie, Ioan-Luca Vlad, consilier privat onorific al Familiei Regale.

Ordinul Coroana României în grad de Comandor a fost conferit profesorului Stefan Hell, printre altele, "pentru contribuţia sa eminentă la dezvoltarea chimiei fizice" şi "pentru reprezentarea cu mândrie şi onoare a naţiunii noastre în excepţionala familie a celor distinşi cu Premiul Nobel".

Herta Müller s-a născut pe 17 august 1953, într-un mic sat din Banat unde se vorbeşte limba germană. Volumul "Nadirs" a marcat debutul în proză al scriitoarei, relatând povestea sinistră a vieţii dintr-un sat din România. O versiune cenzurată a romanului a fost publicată la Bucureşti în 1982. Doi ani mai târziu, scriitoarea a reuşit să trimită romanul peste hotare, iar versiunea integrală a romanului a fost publicată la Berlin.

Deoarece a scris despre experienţa ei în calitate de membru al unei minorităţi naţionale şi despre viaţa ei sub un regim dictatorial, Herta Müller a intrat destul de repede în vizorul Securităţii, expunându-se astfel în faţa multor interogatorii şi persecuţii.

Scriitoarea a reuşit să fugă din România, în 1987, stabilindu-se cu soţul ei la Berlin.

De la data stabilirii ei în Germania, Herta Müller a fost distinsă cu numeroase şi importante premii germane şi internaţionale. Printre acestea se numără premiile Ricarda Huch (1987), Kleist (1994) şi Joseph Breitbach (2003), premiul european Aristeion (1995) şi IMPAC Dublin Literary Award (1998).

Scriitoarea este membră a Academiei Germane pentru Limbă şi Poezie (din 1995) şi, de-a lungul anilor, a fost propusă de trei ori la premiul Nobel pentru literatură, care i-a fost decernat în 2009, pentru "densitatea poeziei şi sinceritatea prozei cu care a descris plastic universul dezrădăcinaţilor".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici