Disputa în UNATC continuă: Andrei Rus cere anularea deciziei privind desfacerea contractului de muncă

Criticul de film Andrei Rus a solicitat Senatului UNATC anularea hotărârii Comisiei de Etică a instituţiei privind sancţionarea sa prin desfacerea contractului de muncă, solicitându-le preşedintelui Senatului, Sergiu Anghel, şi rectorului Adrian Titieni să-şi ceară scuze publice.

120 afișări
Imaginea articolului Disputa în UNATC continuă: Andrei Rus cere anularea deciziei privind desfacerea contractului de muncă

Andrei Rus (Imagine: Facebook)

Lectorul universitar Andrei Rus a anunţat că a contestat decizia Comisiei de Etică a Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică "I. L. Caragiale" din Bucureşti (UNATC), printr-un document care a fost înregistrat vineri, la rectoratul universităţii.

"Acum o oră am înregistrat la rectoratul UNATC documentul cu numărul 2215/19.06.2015, şi anume o contestaţie prin care solicit anularea de către membrii Senatului universităţii a hotărârii din data de 03.06.2015 a comisiei de etică privind desfacerea contractului meu de muncă", a scris Andrei Rus, vineri, pe contul său oficial de Facebook.

El a precizat că a publicat acest document "în numele transparenţei" pe care şi-ar dori-o "tot mai pronunţată" şi la nivelul reprezentanţilor instituţiei unde încă lucrează.

Prin intermediul aceluiaşi document, Andrei Rus le cere preşedintelui Senatului, Sergiu Anghel, şi rectorului UNATC, Adrian Titieni, "să-şi ceară scuze publice pentru faptul că au ajuns autorii morali ai unei sancţiuni disciplinare pe cât de drastice pe atât de nefondate".

În susţinerea solicitării sale, Andrei Rus spune că în legătură cu această cercetare disciplinară au fost audiaţi doi martori, rectorul Adrian Titieni şi Sorin Botoşeneanu, fost decan al al Facultăţii de Film. Rus spune că nu i-a fost respectat dreptul la apărare, din cauză că audierea martorilor nu s-a produs în prezenţa sa. De asemenea, el precizează că nu a avut loc o confruntare a părţilor, aşa cum ar impune regulamentul Comisiei de etică.

"(...) astfel că nu am putut afla ce înţelege domnul preşedinte al Senatului Sergiu Anghel prin «... a folosit platforma electronică a UNATC precum şi alte medii de socializare pentru a vehicula informaţii neadevărate, menite să creeze un curent de opinie defavorabil instituţiei, entităţilor de conducere sau persoanelor aflate în funcţii de conducere»", spune Andrei Rus în documentul transmis Senatului UNATC.

Andrei Rus mai spune în acelaşi document că faptele pe care i le-a imputat Comisia de etică au fost "extrem de vagi" şi, astfel, nu a putut afla care este cu adevărat obiectul abaterii disciplinare, care au fost normele încălcate şi care a fost latura subiectivă. De asemenea, potrivit lui Rus, în hotărârea Comisiei de etică nu sunt descrise "in concreto" faptele de denigrare şi defăimare, instigare a studenţilor, care îi sunt imputate, momentul şi locul în care s-au produs şi cine au fost persoanele vizate.

Totodată, Andrei Rus reaminteşte în acelaşi document că a semnalat public faptul că Sergiu Ana, preşedintele Senatului UNATC, "are pe pagina de Facebook postări rasiste, negaţioniste şi antisemite", iar Doru Ana şi Florin Zamfirescu, membri ai Senatului, "au făcut mai multe afirmaţii homofobe pe paginile de socializare sau în presă".

În plus, Andrei Rus solicită Senatului UNATC să permită accesul presei în şedinţa care va avea pe ordinea de zi cererea sa de reexaminare a sancţiunii disciplinare.

Comisia de Etică a Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică a propus la sfârşitul lunii mai desfacerea contractului de muncă al lectorului universitar Andrei Rus, din cauză că acesta ar fi făcut afirmaţii care ar fi lezat imaginea UNATC, Senatul instituţiei urmând să ia o decizie în perioada următoare.

Adrian Titieni, rectorul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC), a declarat pe 28 mai, pentru MEDIAFAX, că Senatul instituţiei va lua decizia dacă va fi sau nu desfăcut contractul de muncă al lui Andrei Rus, precizând că "lucrurile sunt departe de a fi aşa cum sunt zugrăvite" de criticul de film.

"Este decizia Comisiei de Etică, dânsul (Andrei Rus, n.r.) probabil o să facă contestaţie. Decizia a fost luată pentru că prin mediile de informare online şi prin presă au adus atingere imaginii şcolii", a spus Adrian Titieni, referindu-se atât la afirmaţiile făcute de Andrei Rus, cât şi la cele ale lui Andrei Gorzo, care este la rândul său profesor al UNATC. Şi Andrei Gorzo este vizat de Comisia de Etică a UNATC, cazul său urmând să fie discutat luna aceasta.

Senatul UNATC va lua o decizie, după ce va analiza contestaţia lui Andrei Rus, care poate fi făcută în termen de 15 zile de la comunicarea oficială a acesteia.

Pe de altă parte, Adrian Titieni a spus că, din punctul său de vedere, această chestiune este "hazardată", precizând că nu înţelege ce îi determină pe aceştia să aducă acuzaţii altor profesori ai UNATC. În acest caz, el s-a referit la schimburi de replici în mediul online între Andrei Rus şi alţi membri ai UNATC, printre care Florin Zamfirescu şi Doru Ana.

"În ceea ce priveşte acuzaţiile de homofobie şi antisemitism despre care vorbeşte, acestea trebuie dovedite. Dar este un lucru care depăşeşte cadrul instituţional", a spus Adrian Titieni, precizând că instituţia pe care o conduce se delimitează de orice afirmaţii care pot fi considerate a fi antisemite şi homofobe.

În ceea ce priveşte propunerea făcută de Comisia de Etică, referitor la desfacerea contractului de muncă al lui Andrei Rus, Adrian Titieni a spus că în astfel de cazuri "prerogativele rectorului sunt limitate", Senatul instituţiei fiind cel care poate să decidă.

În opinia lui Adrian Titieni, tot acest scandal este de fapt "un fel de campanie electorală negativă" la adresa sa, care nu are însă niciun fundament, pentru că nu îşi doreşte un nou mandat de rector al UNATC.

"Eu nu sunt interesat nici de finalul acestui mandat, care expiră în decembrie", a spus Titieni, fără a preciza dacă intenţionează sau nu să demisioneze din funcţie.

Totodată, rectorul UNATC a spus că Andrei Rus a fost "nu numai susţinut, ci chiar îmbrăţişat" de către conducerea Universităţii în dezvoltarea proiectului revistei Film Menu. Adrian Titieni a mai afirmat că tirajul revistei a fost înjumătăţit în iulie 2014, când nu a apărut nimic în mass-media referitor la această problemă, sugerând că acest conflict a izbucnit tocmai pentru că urmează să îi expire mandatul de rector al UNATC la sfârşitul anului.

"În presă a apărut nemulţumirea în martie 2015, iar acum suntem aproape în iunie 2015 (...) Nici măcar nu a fost decizia mea", a spus Titieni, referitor la reducerea tirajului Film Menu.

"Lucrurile sunt pe departe de a fi aşa cum le zugrăvesc aceşti oameni", a spus Adrian Titieni. El a mai afirmat că în acest conflict sunt implicate mai multe personalităţi, fiecare cu orgoliul său, şi care încearcă să evite normele şi procedurile din cadrul UNATC.

Conflictul la nivelul UNATC a izbucnit în martie 2015, când redacţia revistei Film Menu, coordonată de criticul de film Andrei Rus, proiect iniţiat şi sprijinit de UNATC şi realizat în proporţie de 90% de studenţi ai facultăţii de film din cadrul universităţii, publica o scrisoare deschisă adresată rectorului Universităţii, Adrian Titieni, în care susţinea că, "în luna iulie a anului 2014, consiliul de administraţie al UNATC - din care fac parte rectorul, cei doi prorectori Laura Baron şi Nicolae Mandea, cei doi decani Sorin Botoşeneanu (Film) şi Paul Chiribuţă (Teatru), preşedintele Senatului, Laurenţiu Damian (care între timp a demisionat din funcţie, n.r.), şi directorul general administrativ, Emil Banea - a hotărât, în absenţa decanului Facultăţii de Film, înjumătăţirea bugetului şi a tirajului revistei Film Menu, fără niciun fel de justificări".

Pe de altă parte, pe 17 martie, conducerea UNATC a precizat că "revista Film Menu NU este în pericol!", adăugând că "niciodată nu s-a pus problema desfiinţării acestei reviste". De asemenea, conducerea UNATC a spus că aşteaptă "scuze public, erori se pot produce oricând şi de către oricine". "Un lucru este cert: nici rectorul Adrian Titieni, nici conducerea universităţii nu au pus vreodată în discuţie suprimarea revistei sub orice formă", se mai arăta în comunicatul UNATC.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici