Dumitru Ţepeneag şi Andrei Pleşu, premiaţi la gala Observator cultural

Scriitorii Dumitru Ţepeneag şi Andrei Pleşu s-au numărat printre laureaţii galei Observator cultural, care a avut loc luni seară, la Teatrul Odeon din Capitală, unde au primit premiile pentru Opera Omnia, respectiv pentru eseu/ memorialistică/ publicistică.

181 afișări
Imaginea articolului Dumitru Ţepeneag şi Andrei Pleşu, premiaţi la gala Observator cultural

Andrei Pleşu (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

La această gală au fost acordate şapte premii la cinci categorii - câte două premii ex-aequo la categoriile "eseu/ memorialistică/ publicistică" şi "debut" -, precum şi premiul "Gheorghe Crăciun" pentru Opera Omnia.

Astfel, la categoria "debut", câştigători au fost Marius Chivu, cu volumul "Vîntureasa de plastic" (Brumar, poezie), şi Victor Rizescu, cu "Tranziţii discursive: despre agende culturale, istorie intelectuală şi onorabilitate ideologică după comunism" (Corint, eseu).

De asemenea, la categoria "poezie", premiul i-a revenit lui Octavian Soviany, pentru "Pulberea, praful şi revoluţia" (Casa de editură "Max Blecher"), în timp ce la categoria "critică/ istorie literară/ teorie literară", câştigător a fost Ioan Pânzaru, cu "Regimul interpretării: literatura şi sensul acţiunii" (Polirom).

Categoria "eseu/ memorialistică/ publicistică" i-a avut câştigători pe Ion Ianoşi, pentru "Internaţionala mea. Cronica unei vieţi" (Polirom) şi pe Andrei Pleşu, cu "Parabolele lui Iisus. Adevărul ca poveste" (Humanitas).

Totodată, la categoria "proză", premiul i-a revenit lui Stelian Tănase, pentru "Skepsis" (Editura Trei).

Premiul "Gheorghe Crăciun" pentru Opera Omnia i-a revenit scriitorului Dumitru Ţepeneag.

Fiecare premiu de la cele cinci categorii a avut valoarea de 2.000 de lei, iar premiul "Gheorghe Crăciun" pentru Opera Omnia a fost în valoare de 6.000 de lei.

Din juriul celei de-a VII-a ediţii a premiilor Observator cultural au făcut parte Carmen Muşat (preşedinte), Paul Cernat, Caius Dobrescu, Antonio Patraş, Iulia Popovici şi Claudiu Turcuş (a cărui carte "Estetica lui Norman Manea", apărută la Editura Cartea Românească, a fost exclusă de pe lista de nominalizări, dată fiind cooptarea sa în juriul final).

Trofeele oferite au fost realizate de sculptorul Elena Dumitrescu.

În timpul galei au fost omagiaţi traducătorii Viorica Nişcov şi Alexandru Al. Şahighian, cărora li s-au oferit diplome de excelenţă.

Invitaţii speciali ai evenimentului au fost dansatorii Irina Strungăreanu şi Levente Szasz.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici