Finanţarea cinematografiei: Regizorii europeni fac apel pentru menţinerea regulilor UE

Mai mulţi regizori europeni, printre care belgienii Luc şi Jean-Pierre Dardenne, au cerut luni Comisiei Europene "să îşi revizuiască poziţia" referitoare la noile reguli de finanţare din sectorul cinematografiei de către statele din UE, pe care le consideră un pericol pentru diversitatea culturală.

128 afișări
Imaginea articolului Finanţarea cinematografiei: Regizorii europeni fac apel pentru menţinerea regulilor UE

Pedro Almodovar (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Comisia Europeană trebuie să dea publicităţii, în luna noiembrie, o nouă Comunicare despre cinematografie, care va modifica regulile de teritorialitate ce se aplică în domeniul finanţării filmelor, informează AFP.

În prezent, o regiune/ un stat din UE poate să ajute un film oricare ar fi naţionalitatea sa, cu condiţia ca acesta să fie turnat în mare parte pe teritoriul său. Proiectul propus de Bruxelles prevede să reducă această legătură, în numele regulilor de funcţionare a pieţei interne din cadrul UE.

Fraţii Dardenne şi mai mulţi alţi cineaşti europeni au subliniat într-un comunicat că regulile europene în vigoare din 2001 "au oferit o flexibilitate suficientă" statelor membre, fără să genereze "nicio plângere şi nicio distorsiune" de concurenţă.

"Cerem Comisiei şi comisarului însărcinat cu concurenţa, Joaquin Almunia, (...) să îşi revizuiască poziţia, în special în ceea ce ţine de criteriul teritorialităţii", au scris cei 13 cineaşti europeni, printre care se regăsesc nume importante, precum spaniolul Pedro Almodovar, francezul Abdellatif Kechiche, germanul Wim Wenders, britanicul Ken Loach şi danezul Nicolas Refn.

Statele ar trebui să poată "să îşi aleagă mijloacele prin care înţeleg să îşi permită o diversitate culturală înfloritoare" şi "să îşi ducă pe viitor, cu acelaşi succes ca în prezent, propria lor politică culturală în ceea ce priveşte cinematografia şi creaţia audiovizuală", se afirmă în acelaşi document, care a fost semnat şi de regizorii italieni Marco Tullio Giordana, Roberto Ando şi Claudio Giovannesi, de distribuitorul italian Laetitia Antonietti şi de regizorii belgieni Joachim Lafosse şi Lucas Belvaux.

Această luare de poziţie exprimă "o serie de preocupări foarte vii", au subliniat fraţii Dardenne.

Profesioniştii din cinematografia franceză, reuniţi la sfârşitul lunii octombrie la Dijon, au tras şi ei un semnal de alarmă, văzând în acea modificare prevăzută în regulile de teritorialitate "un adevărat pericol" pentru viitorul finanţării filmelor europene.

Dacă aceste reguli noi vor intra în vigoare, "puţin câte puţin, statele nu vor mai avea interesul de a-şi susţine cinematografia", a declarat preşedintele Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC) din Franţa, Frédérique Bredin. "Comisia vrea să facă acelaşi lucru cu excepţia culturală, ea vrea să aplice regulile de liber schimb asupra unei industrii care nu poate să le suporte", a declarat la rândul său delegatul general al ARP (Sindicatul scenariştilor, regizorilor şi producătorilor de film), Florence Gastaud.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici