Lucrări de Brâncuşi, în expoziţia "Modernitatea africană", la Galeria Tate din Liverpool

O sculptură şi trei fotografii de Constantin Brâncuşi vor fi incluse în expoziţia "Modernitatea africană: călătorii în Atlanticul Negru", prezentată la Galeria Tate din Liverpool între 29 ianuarie şi 25 aprilie şi care analizează impactul culturilor negre din aria Atlanticului asupra artei moderne.

210 afișări
Imaginea articolului Lucrări de Brâncuşi, în expoziţia "Modernitatea africană", la Galeria Tate din Liverpool

Lucrări de Brâncuşi, în expoziţia "Modernitatea africană", la Galeria Tate din Liverpool

Brâncuşi este prezent în expoziţie cu sculptura în lemn "Cap de copil" (1919 - 1923), din Colecţia Tate, şi fotografiile "Negresa blondă" (1926), "Vedere din atelier" (după 1930) şi "Portretul lui Nancy Cunard" (1925 - 1927), de la Centrul Pompidou din Paris. Expoziţia a fost organizată cu sprijinul Institutului Cultural Român din Londra, alături de Primăria din Liverpool.

Inspirată de cartea lui Paul Gilroy "Atlanticul Negru: modernitate şi dualitate" (1993), expoziţia analizează impactul culturilor negre din aria Atlanticului asupra asupra artei de la începutul secolului al XX-lea până astăzi.

De la influenţa artei africane asupra artei lui Picasso şi mişcarea de avangardă Harlem Renaissance până la dezbaterile curente despre arta post-neagră şi artişti contemporani precum Ellen Gallagher şi Chris Ofili, lucrările selectate de curatorii de la Tate reflectă modul în care artişti din jurul Atlanticului au folosit limbajul artei moderne pentru a explora, formula şi afirma o identitate specifică.

Expoziţia mai include lucrări de Romare Bearden, Edward Burra, Renee Cox, Aaron Douglas, Walker Evans, David Hammons, Isaac Julien, Wilfredo Lam, Jacob Lawrence, Norman Lewis, Glenn Ligon, Ronald Moody, Wangechi Mutu, Uche Okeke, Keith Piper, Tracey Rose şi Kara Walker.

"Afro Modern: Journeys through the Black Atlantic" a fost concepută de Tanya Barson, curator la Tate Modern, şi de Tanya Barson şi Peter Gorschlüter, coordonatori de program la Tate Liverpool. Expoziţia va fi însoţită de un catalog ilustrat, cu eseuri semnate de experţi consacraţi, precum Petrine Archer-Straw, Roberto Conduru şi Kobena Mercer.

Evenimentul face parte dintr-o serie de programe dedicate Atlanticului Negru, care se vor desfăşura în Liverpool la Bluecoat Gallery, FACT (Foundation for Art and Creative Technology), International Slavery Museum, Metal, Walker Art Gallery şi University of Liverpool.

În cadrul acţiunilor de promovare a operei artistului român în Marea Britanie, Institutul Cultural Român din Londra a organizat, în 2009, expoziţia "Brâncuşi fotograf", cu 30 de tiraje moderne după fotografii originale realizate de artist, din colecţia Muzeului Naţional de Artă al României, iar în primăvara acestui an, va organiza lansarea cărţii "Constantin Brâncuşi" de Sanda Miller, publicată la prestigioasa editura britanică Reaktion Books.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici