Ministerul Culturii vrea să înfiinţeze Institutul Naţional pentru Cercetare şi Formare Culturală

Ministerul Culturii a elaborat un proiect de hotărâre pentru înfiinţarea Institutului Naţional pentru Cercetare şi Formare Culturală, urmând ca instituţia să fie finanţată din venituri proprii şi subvenţii acordate de la bugetul de stat.

905 afișări
Imaginea articolului Ministerul Culturii vrea să înfiinţeze Institutul Naţional pentru Cercetare şi Formare Culturală

Ministerul Culturii vrea să înfiinţeze Institutul Naţional pentru Cercetare şi Formare Culturală (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Proiectul vine ca urmare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 72/2013 privind reorganizarea unor instituţii publice aflate în subordinea Ministerului Culturii, potrivit căreia Centrul de Pregătire Profesională în Cultură se reorganizează, ca urmare a comasării prin absorbţie cu Centrul de Cercetare şi Consultanţă în Domeniul Culturii, care se desfiinţează, şi prin preluarea activităţii de atestare în domeniul monumentelor istorice de la Institutul Naţional al Patrimoniului, şi îşi schimbă denumirea în Institutul Naţional pentru Cercetare şi Formare Culturală, instituţie publică de cultură având personalitate juridică, subordonată Ministerului Culturii, finanţată din venituri proprii şi subvenţii acordate de la bugetul de stat.

"Centrul de Pregătire Profesională în Cultură înfiinţat în urma reorganizării prin comasare cu Centrul European de Cultură din Sinaia şi cu Institutul de Memorie Culturală - CIMEC, care s-a desfiinţat, funcţionează în baza Hotărârii Guvernului nr. 1878/2005 privind înfiinţarea Centrului de Pregătire Profesională în Cultură. Centrul de Cercetare şi Consultanţă în Domeniul Culturii este organizat şi funcţionează potrivit dispoziţiilor Hotărârii Guvernului nr. 67/2005 privind înfiinţarea Centrului de Cercetare şi Consultanţă în Domeniul Culturii. Prin Hotărârea Guvernului nr. 593/2011 privind organizarea şi funcţionarea Institutului Naţional al Patrimoniului, s-a înfiinţat Institutul Naţional al Patrimoniului, instituţie publică de importanţă naţională, cu personalitate juridică, aflată în subordinea Ministerului Culturii", se arată în proiectul de hotărâre.

Institutul Naţional pentru Cercetare şi Formare Culturală se înfiinţează prin reorganizarea Centrului de Pregătire Profesională în Cultură, ca urmare a comasării prin absorbţie cu Centrul de Cercetare şi Consultanţă în Domeniul Culturii, care se desfiinţează, şi prin preluarea activităţii de atestare în domeniul monumentelor istorice de la Institutul Naţional al Patrimoniului.

De asemenea, noua instituţie va prelua atribuţiile Centrului de Pregătire Profesională în Cultură, ale Centrului de Cercetare şi Consultanţă în Domeniul Culturii, precum şi activitatea de atestare în domeniul monumentelor istorice de la Institutul Naţional al Patrimoniului.

"Institutul funcţionează ca instituţie publică de cultură, de importanţă naţională având personalitate juridică, subordonată Ministerului Culturii, finanţată din venituri proprii şi subvenţii acordate de la bugetul de stat", se mai spune în proiect.

Potrivit proiectului, principalele obiective ale Institutului sunt îndeplinirea strategiei Ministerului Culturii în domeniile formării profesionale continue, educaţiei permanente, managementului cultural şi cercetării; realizarea activităţilor specifice formării profesionale continue, educaţiei permanente şi managementului în domeniul culturii, în beneficiul instituţiilor publice de cultură, indiferent de subordonare, al persoanelor juridice de drept privat cu activitate în domeniul cultural şi al persoanelor fizice, prin elaborarea şi implementarea de programe şi proiecte; elaborarea, monitorizarea şi evaluarea politicilor publice din sectorul cultural; acordarea asistenţei tehnice în domeniul programelor europene cu incidenţă în domeniul culturii.

De asemenea, actul normativ prevede că numărul maxim de posturi ale Institului va fi de 87.

Patrimoniul Institutului este format din patrimoniul Centrului de Pregătire Profesională în Cultură, care se completează cu activul şi pasivul Centrului de Cercetare şi Consultanţă în Domeniul Culturii, conform ultimului bilanţ contabil încheiat, pe bază de protocol încheiat în termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a prezentei hotărâri.

Proiectul de hotărâre elaborat de Minsterul Culturii urmează să fie analizat de Guvern.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici