O carte pe zi. ”Baronii spaţiului. Elon Musk, Jeff Bezos şi aventura colonizării cosmosului,” de Christian Davenport

443 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi. ”Baronii spaţiului. Elon Musk, Jeff Bezos şi aventura colonizării cosmosului,” de Christian Davenport

Povestea încercărilor lor dramatice de a depăşi graniţele spaţiului este una neverosimilă, încărcată cu riscuri şi aventuri extreme, numărând, între altele, o prăbuşire pentru care un pilot de âncercare a plătit cu viaţa, explozia unei rachete şi suspiciuni de sabotaj.”

Mai toată lumea, nu numai cei pasionaţi de călătoriile interstelare, a auzit de numele celor doi întreprinzători americani. Elon Reeve Musk (născut în 1971) este fizician, inginer, designer şi proiectant industrial, inventator şi inovator. Este cetăţean al Africii de Sud, al Statelor Unite (unde a trăit în cea mai mare parte a vieţii şi trăieşte în prezent) şi Canadei. A înfiinţat şi condus o mulţime de companii celebre -  SpaceX, The Boring Company, Neuralink, OpenAI. A obţinut primul loc pe lista Forbes a celor mai inovativi lideri din 2019. Are o avere de $27.9 miliarde şi este considerat de Forbes pe locul 20 în topul celor mai bogate persoane din lume. În mai 2002, Musk a fondat SpaceX, o companie de producţie aerospaţială şi de servicii de transport în spaţiu. S-a alăturat Tesla, producător de vehicule electrice, în 2004, anul de după fondare, şi a devenit atât CEO, cât şi arhitect de produse. În 2006, a inspirat crearea SolarCity, o companie de servicii energetice solare (acum subsidiară Tesla). Musk a imaginat un sistem de transport rapid cunoscut ca Hyperloop, şi a propus un avion cu reacţie supersonic şi electric capabil de decolare şi aterizare verticală. Obiectivele lui sunt de a reduce încălzirea globală prin producerea şi consumul de energie sustenabilă şi reducerea riscului existenţial al dispariţiei omului, prin stabilirea colonizarea planetei Marte. Elon Musk a reuşit chiar să trimită cosmonauţi pe Staţia Spaţială Internaţională.

Jeffrey Preston Bezos, născut în 1964, este alt investitor american cunoscut în toată lumea, prima persoană care a depăşit pragul pragul unei averi de 200 miliarde de dolari. Deţine cea mai mare companei de vânzări online de pe mapamond, înfiinţată tot de el, Amazon, şi a fondat o companie aerospaţială, Blue Origin, care ofere servicii suborbitale.

Aceşti doi miliardari se află în fruntea renaşterii programului spaţial american. Dar mai sunt şi alţii – Richard Branson şi Paul Allen, între ei. Despre aceşti patru, cu deosebire, scrie Christian Davenport în cartea pe care o semnalăm astăzi, „o poveste captivantă, plină de sitroii colorate şi intuiţii inteligente”, cum  aprecia „The New York Times”.

„Baronii spaţiului” este o cronică fascinantă despre cucerirea iminentă a spaţiului. La jumătate de secol după ce Neil Armstrong a păşit pe Lună, mai mulţi antreprenori miliardari, cu avere imensă, vor sa reinvie programul spaţial. Oameni precum Jeff Bezos (fondatorul Amazon), Elon Musk (fondatorul PayPal si Tesla), Richard Branson (creatorul Virgin)ş Paul Allen (care, impreuna cu Bill Gates, a conceput Microsoft) tind să reduca considerabil costurile de călătorie în spaţiu şi intenţionează să meargă mai departe decât NASA pentru a domina spaţiul.
Bazându-se pe ani de cercetare şi interviuri exclusive cu cei patru miliardari, cartea este o prezentare extraordinară a riscului, aventurii şi naşterii unei noi epoci spaţiale conduse de unii dintre cei mai bogaţi bărbaţi din lume. Dar este, de asemenea, o poveste a rivalităţii, confruntări personale şi război între start-up-uri, care au un obiectiv extrem: colonizarea Lunii, a planetei Marte si a altor planete. 

Christian Davenport - Baronii spaţiului. Elon Musk, Jeff Bezos şi aventura colonizării cosmosului. Traducere din limba engleză de Mihaela Neacşu. Editura RAO. 402 pag.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici